Motorul cu hidrogen demarează din Iaşi. Proiect finanţat de Volkswagen, Toyota şi Daewoo

0
1277

Universitatea Tehnică din Iași a anunţat că se află în stadiul final al negocierilor cu trei dintre cei mai mari producători auto, între care cei de pe locul 1 şi 2 pe plan mondial, pentru realizarea unui centru de cercetare destinat unui combustibil alternativ, centru denumit „Hidrogen Storage“.

În ciuda a ceea ce circulă în mediile de informare în masă, specialiştii ieşeni implicaţi în acest interesant proiect spun că nu energia electrică este viitorul propulsiei motoarelor auto, pentru că asta e imposibil, ci cu totul altceva. Un prototip de „rezervor“ cât un creion, dezvoltat de aceşti specialişti de la Politehnica ieşeană, şi cu care i-a convins să investească bani la Iaşi, pe reprezentanţii străini ai acestor mari producători auto, are o autonomie de 80 km.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi“ a ajuns într-un stadiu avansat de negocieri cu Volkswagen, Toyota şi Daewoo, pentru realizarea la Iaşi a unui centru de cercetare a combustibilului viitorului: hidrogenul. Politehnica ieşeană şi cele trei companii de autovehicule doresc să realizeze la Iaşi un centru de mari dimensiuni de „Hidrogen Storage“, cercetătorii universităţii urmând să contribuie la cercetarea de vârf din industria automotive pentru a identifica cea mai viabilă şi sustenabilă sursă de propulsie cu emisii zero pentru autovehicule. În acest sens, săptămâna trecută, o echipă de la compania Volkswagen, condusă de un responsabil cu cercetarea şi dezvoltarea pe noile tehnologii, Arne-Christian Voigt, a vizitat Universitatea Tehnică şi Facul­tatea de Mecanică, pentru a vedea progresele făcute de cercetătorii ieşeni în domeniu.

Trotineta cu hidrogen

Conform reprezentanţilor Politehnicii, acestora le-au fost prezentate două prototipuri de vehicule propulsate cu hidrogen stocat într-o serie de tuburi capilare, o bicicletă şi o trotinetă, tehnologia de stocare fiind brevetată de compania Clean Energy Systems, o companie multinaţională. Cercetarea acestei tehnologii a fost realizată de profesorul Dan Eliezer, de la Ben-Gurion University of Negev, Israel, care este şi Doctor Honoris Causa al Politehnicii ieşene, la Iaşi participând alături de delegaţia de la Volkswagen şi o delegaţie de la Clean Energy, împreună cu profesorul Dan Eliezer.

„Cei de la Volkswagen au aflat ce facem, ne-au contactat prin profesorul din Israel şi au cerut să vină să vadă, iar reacţia din urma filmuleţelor făcute cu trotineta şi bicicleta propulsată cu hidrogen şi a ideilor noastre de cercetare şi dezvoltare a fost «De ce nu ne-am cunoscut mai de demult?» Urmează o discuţie cu conducerea companiei Volkswagen pentru a veni să finanţeze acest program de cercetare la Iaşi. Vrem să amenajăm o hală specială, în spatele Facultăţii de Mecanică, toată cercetarea va fi concretizată la noi, unde va fi un centru de Hidrogen Storage, care va fi finanţat atât de universitate, cât şi de compania Clean Energy Systems, în principal, şi apoi individual de la diversele concernuri auto din lume. Până acum şi-au arătat interesul, pe lângă Volkswagen, şi Toyota şi Daewoo“, a declarat prof. dr. ing. Corneliu Munteanu, de la Facultatea de Mecanică, coordonatorul proiectului.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

„Maşinile electrice, un proiect nesustenabil“

Citiți neapărat continuarea AICI.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply