Marin Florian, despre Inițiativa navaliștilor privind cuplarea legislației care vizează pensionarea, cu nevoia de competitivitate necesară sectorului construcții nave

0
1167

Industria construcțiilor de nave este una globală, aceasta fiind importantă pentru competitivitatea economiei europene în relația cu piața globală, cota de piață a Uniunii Europene la nivel mondial este, în momentul de față, de aproximativ 15%. La nivelul Uniunii Europene există în jurul a 150 de șantiere navale mari în care își desfășoară activitatea aproximativ 120.000 de salariați.

România asigură o cotă de piață de 7% în cadrul pieței europene în ceea ce privește construcția de nave, fiind unul dintre principalele state receptoare de activități de tip outsourcing. Sectorul construcții nave din România beneficiază de elemente de competitivitate importante atât pentru piața europeană cât și pentru cea globală, referindu-ne aici la tradiția în construcția de nave, docuri uscate, poziție geografică, forță de muncă calificată, căi navale etc.

Aproximativ 11.500 de salariați lucrează în șantierele navale românești, industria construcțiilor de nave reprezentând aproximativ 1% din PIB-ul României, astfel că importanța acesteia pentru economia românească este mai mult decât evidentă.

Forța de muncă din România îmbătrânește, astfel că problematica competitivității sectorului construcții nave la nivel global, pe fondul înaintării mediei de vârstă a salariaților, crește semnificativ în importanță având în vedere munca preponderent fizică pe care construcția de nave o presupune. Sinergia dintre competitivitatea sectorului și capacitatea de muncă a salariatului reprezintă o relație de interes atât pentru stat cât și pentru sindicate sau patronate, astfel că un proces de transfer coerent și în același timp eficient al acestei relații către legislația națională reprezintă un demers imperativ necesar. În acest sens, cuplarea legislației care vizează pensionarea cu nevoia de competitivitate necesară sectorului construcții nave, trebuie să reprezinte o preocupare pentru actorii interesați ai sistemului de relații industriale.

Având în vedere cele menționate, vă invităm în data de Sâmbătă, 22.02.2020, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Municipiul Constanța, situată în Bulevardul Alexandru Lăpușneanu, nr.1, Constanța, sala Mică, începând cu ora 12:00, pentru a vă prezenta și pentru a dezbate împreuna Inițiativa navaliștilor.

Inițiativa vizează promovarea unui echilibru între capacitatea angajatului de a livra productivitate, riscurile asumate de angajați, capacitatea de muncă și competitivitatea sectorului construcții nave, echilibru propus a fi realizat prin amendarea actualei legislații în domeniul pensiilor. În cadrul evenimentului vor participa aproximativ 100 de persoane, reprezentanți ai lucrătorilor din sectorul construcții nave, reprezentanți ai mediului politic, ai patronatelor și mass media. Evenimentul va avea o durată de aproximativ 3 ore.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În speranța că puteți fi alături de noi, vă rugăm să ne confirmați posibilitatea de a participa, la adresa de mail [email protected]; [email protected], sau la persoana de contact Marin Florian, telefon 0753032500.

MN: Domnul Marin Florian este unul dintre colaboratorii marcanți ai cotidianului online Mangalia News, iar articolele publicate pot fi vizualizate AICI.


Mangalia News, 06.02.2020.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply