Povestea fierarului din Apuseni: Sunt un om care-şi urmează pasiunea (Komakiza 4)

0
2625

Emanuel Bezeriţă bate fierul cât e cald. S-a născut şi a trăit toată viaţa la oraş, dar în urmă cu câteva luni, fierarul s-a retras la Piatra Craivii, acolo unde se presupune că ar fi fost ultimul refugiu al regelui Decebal. Şi-a construit o căsuţă şi un atelier şi a readus la viaţă un meşteşug antic: face arme şi unelte dacice. Povestea lui extraordinară, acum:

Emanuel Bezeriţă este un fierar ieșit din comun. Este pasionat de arme dacice. A învăţat să le facă de la cei mai în vârstă şi s-a mutat în Munţii Trascăului, în apropierea vechii cetăţi de la Piatra Craivii, despre care se spune că ar fi fost ultimul refugiu al lui Decebal: „Mi-am dat seama că n-are rost să-mi bat capul cu orice altă prostie, ci fac exact ceea ce-mi place, ăsta-i locul meu, ăsta-i drumul meu, asta fac. Punct. Eu nu o fac pentru turism, nu-i pentru bani asta. Banii mi-i fac exclusiv din fierărie”.

S-a mutat de la Baia Mare în Craiva Veche, nu departe de Alba Iulia și este singurul locuitor al acestei așezări, pentru că satul a fost pustiu în ultimii 50 de ani. Sătenii au fost mutați din cauza unei alunecări de teren, în urma căreia doar zidurile bisericii au scăpat neatinse.

Emanuel Bezeriţă: „Oamenii din satul vecin, care or fost mutaţi de aici, o babă o zis că îs refugiat sirian. Nu-s. Alţii or zis că am fugit de la puşcărie şi m-am ascuns aici. Nu. În timp şi-or dat seama cam ce fac şi s-or prins că eu fac un lucru fain. Nu-s un sălbatic şi nu mă consider un dac liber sau ceva extraordinar, ci pur şi simplu un om care-şi urmează pasiunea, un pic în mod extrem, dar întotdeauna oamenii care or făcut ceva or vrut să iasă din zona de confort. Depăşeşti limite doar dacă ieşi din zona de confort, dacă nu, poţi să stai liniştit să faci poze şi să-ţi dai check-in”.

Emanuel are cont de Facebook, chiar dacă trăiește fără apă curentă, lumină sau gaz. Este felul prin care promovează uneltele dacice făcute de mâinile sale. Arheologii au descoperit, în ultimii ani, multe dintre secretele prelucrării fierului din acele timpuri. Astfel, misiunea fierarului a devenit un pic mai ușoară.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Continuarea și VIDEO, pe digi24.ro


GALERIE FOTO cu realizările recente ale fierarului din Apuseni – Komakiza:

MN: Despre Emanuel Bezeriță, sau Komakiza, fierarul din Apuseni, am publicat mai multe articole interesante, pe care le puteți viziona AICI.


Mangalia News, 20.12.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply