Lucian Ciuchiță – Cum se scrie un roman? Câteva sfaturi pentru o debutantă…

0
1634

Lucian Ciuchiță – Cum se scrie un roman? Câteva sfaturi pentru o debutantă…

– Scrie, scrie, scrie! Acesta este îndemnul meu și vei avea răspunsul dacă ai făcut bine sau rău…, mai târziu. Încearcă să construiești o mică poveste, creează câteva personaje pe care le plasezi apoi în anumite locuri, le intersectezi viețile și faptele, cauți o intrigă și, mai apoi, după ce dezvolți narațiunea, îi găsești și un final, fericit sau tragic. Toate au un început și–un sfârșit! OK!? Începi să scrii ceea ce ți–am sugerat și apoi vedem cum improvizăm. Textul tău de azi, doar aparent este abstract, în fapt totul fiind relatat cât se poate de concret.

Lucrurile pe care le prezinți sunt clare ca lumina zilei și sunt desprinse din realitate. Literele sunt cărămizile cunoașterii, atât ca valoare simbolică individuală cât și prin infinita lor înlănțuire, ambele deschizând frontierele imaginare și delicate ale cuvântului.

Ne grăbim să scriem litere și să înșiruim cuvinte și nu este bine. Graba ne face să construim doar o mică relatare, un episod care ne aleargă într–o singură direcție și, după un oftat prelung, ne trântește ușa în nas. Tu ai auzit de caracterizarea personajelor? Mama și fiica, tată și fiu, certuri și împăcări?! Prea puțin! Când scriem nu trebuie să ne grăbim, suntem datori să încercăm să surprindem cât mai multe detalii, nu doar privind înfățișarea acestora, ci și despre locuri, alți oameni cu care ei intră în contact, declicuri și înâmplări reamintite, lucruri banale sau misterioase, îmbrăcăminte, ticuri sau aptitudini, timp și spațiu, noapte și zi, vise și speranțe, regrete și greșeli și încă multe, multe altele.

Pentru început, am să te rog să citești câteva romane, care, desigur, te vor ajuta să înțelegi mai bine. Deci, te rog să te duci la Librăria Cărților Bune, unde ai să găsești și romanele mele. Cam atât. Aștept de la tine o mică poveste, încearcă în șapte–opt pagini să creezi ceva deosebit. Și, dacă tu ești mulțumită de cele ce–ai scris… caută–mă. Succes!

– Vă mulțumesc mult, Maestre…, așa am să fac.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Lucien Lancelot Ciuchita, decembrie 2019.

MN: Fragmentul face parte din romanul “Cercul negru” și va apărea în luna martie a anului 2020, la Editura Libris.


LUCIAN CIUCHIȚĂ – Scurtă prezentare

Scriitorul Lucian Ciuchiță a debutat în 1996, cu volumul de versuri “Oameni si Țărmuri”, cu prefața scrisă de Marin Sorescu. Au urmat alte doua volume: “Căutătorul de Zimbri” (1999) și “Florile Binelui” (2012). In anul 2005, a publicat primul roman – “Disparitia”, un policier cu trimiteri filozofice. In perioada 1997-2006, a publicat mai multe carti economice si o analiza a fenomenului terorist contemporan. A scris trei scenarii de film de lung metraj si a realizat trei filme documentare. Este membru al Uniunii Cineastilor din România din 1991, in Asociatia Dramaturgilor de Film.

In ultimii ani a scris si publicat alte zece romane: Insula Purgatoriului (roman distopic); 

Copoiul din Cardiff (roman politist-filozofic), Taifun in adancuri (thriller), Gemenii lui Bormann (roman istoric), Celeste – Planeta Purgatoriului (SF, fantasy), un volum de eseuri filozofice intitulat Monada Ratiunii, romanul pamflet “Deșertul fluturilor albi”, apoi ”Submarinul teroristilor” (roman de spionaj) si romanul semi-autobiografic, “250 de kilometri si un secol de amintiri, “Pasărea de Foc a tinereții” (roman), “Plutonul natafletilor” și alte povestiri…

Cel mai recent roman al său, “Cuțitele roșii“, s-a lansat la Muzeul Literaturii Române. Romanul “L’ile du purgatoire”, lansat la Salon du Livre-Paris, pe 17 martie a.c și se bucură de recunoastere internationala, fiind promovat in tarile francofone. Romanul amintit a fost prezent si la Salon du Livre de Montreal, din 20-25 noiembrie…

La Editura ”Ecou Transilvan” a apărut cel mai recent volum al său, lansat la Târgul de Carte Gaudeamus din noiembrie 2019: Ce caută povestea mea în filmul lor?

„Ce caută povestea mea în filmul lor?” este o „poveste” cu un Făt-Frumos și o Ileana Cosânzeana, luptând, umăr la umăr, cu un Balaur cu multe capete. Autorul s-a simțit obligat moralmente să scrie această carte pentru ca și omul obișnuit să afle ce se întâmplă în spatele unor filme de succes…, adevărat fiind că există o puzderie de pseudo-creatori care își însușesc fără pic de rușine munca altora, împăunându-se mai apoi ca fiindu-le propria lor creație. Cum, de prea multe ori pe „covorul roșu” se afișează cei care nu au nici un fel de merit…, în timp ce adevărații creatori rămân anonimi, era și timpul să tragă cineva cuvenitul semnal de alarmă. „Povestea”, care încă nu a ajuns la final, indiferent de deznodământ („Pe scut sau sub scut”), poate fi privită și ca o minunată narațiune despre un El și o Ea, un cuplu care a nu s-a dat înapoi să lupte – reușind chiar să învingă – un sistem murdar, dragostea fiind cea care le-a insuflat forța necesară ca să răzbească în acest război inegal, irațional… o poveste unică despre o luptă crâncenă pentru aflarea adevărului!

Vă mai recomandăm:

”…Tot spălare a creierelor este și incultura propovăduită în absolut toate domeniile, care a dus, efectiv – și nociv – la o ruptură între generații. Tinerii de astazi, câți mai citesc, citesc numai “importuri”: “Harry Potter”, “Lord of the Rings”, “Game of Thrones” si alte bestseller-uri, din fericire fiind inca feriti de pasiunile cititorului american, care pretinde că se numesc “Cărți grafice” benzile desenate pe care, pe vremuri le citeau, la noi, copiii de 6-8 ani. De aici, de la lecturile lor, li se trage si viziunea ocultă asupra lumii si asupra vietii, in general si, implicit, ruptura dintre generatii”. […] Dr. Lucian Ciuchiță.


MN: Articolele apărute sub semnătura scriitorului Lucian Ciuchiță, redactor-colaborator al cotidianului online Mangalia News, pot fi vizionate AICI.


Mangalia News, 15.12.2019. 



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply