Excelența Sa, domnul Călin Humă, Consul onorific al României la Winchester, invitat special, alături de alte nume remarcabile ale Culturii românești, la recentul eveniment HESPERUS

0
3001

Recent, (miercuri, 27 noiembrie 2019), a avut loc un Eveniment HESPERUS, la Biblioteca Metropolitană MIHAIL SADOVEANU din București, evenimentul intitulat “Drumul vinului, parfumul literaturii, gustul libertății”, fiind dedicat României Mari și celor 30 de ani de democrație. Invitatul special al acestei manifestări – sponsorizate de SENATOR WINE (director Lucian Neacșu) – a fost Excelența Sa, domnul Călin Humă, Consul onorific al României la Winchester, Marea Britanie.

Unii jurnaliști și-au pus întrebarea – în momentul în care au aflat de titlul manifestării – ce legătură este între vin, literatură și libertate (dacă ar fi să-l amintim doar pe Omar Khayam, am putea afirma că măcar o parte din răspuns va fi fost dat; dar noi am dorit să păstrăm un moment de reculegere și să vărsăm o picătură de vin în memoria acelor tineri care s-au jertfit în decembrie, 1989, pentru ca noi astăzi să putem vorbi și trăi în libertate).

Ideea acestui eveniment HESPERUS a plecat de la o manifestare de la Muzeul Satului Dimitrie Gusti, intitulată Drumul vinului, la care au fost invitați de către domnul dr. Rusalin Ișfănoni, renumitul etnolog, mai mulți membri ai Fundației Culturale HESPERUS.

Însă, fiindcă pentru evenimentul HESPERUS și-au manifestat intenția de a participa și cunoscutul om de radio Alexandru Rusu (“Serviciul de noapte, cu Alexandru Rusu”, de la Radio România Actualități) și un invitat al său, scriitorul Lucian Ciuchiță (care și-a lansat recent două cărți, la GAUDEAMUS și la Montreal, Canada), am considerat necesar să oferim și literaturii o parte din timpul acordat cu generozitate de Biblioteca Metropolitană MIHAIL SADOVEANU, manifestării HESPERUS.

În contextul acestei manifestări o intervenție deosebită a avut și domnul Andrei Dimitriu, Director General al Filarmonicii GEORGE ENESCU.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Iar despre “culisele” clipelor istorice care au dus – prin aportul Reginei Maria – la desăvârșirea României Mari, a vorbit istoricul Horia Nestorescu-Bălcești (care a ținut și o veritabilă lecție de patriotism, dar și-a exprimat și regretul că anul acesta – la împlinirea a două secole de la nașterea lui Nicolae Bălcescu, figură emblematică ce a militat pentru idealul național al unirii tuturor românilor – acest eveniment nu s-a bucurat de atenția forurilor în drept, deși, pe plan local, el a fost marcat).

Momentul de început, dedicat  jertfei tinerilor din 1989, a aparținut folkistului Dan Vasilescu, care a reluat un cunoscut cântec al Andei Călugăreanu, pe versuri de Nicolae Labiș. Celor care au văzut în acest moment o trimitere la atmosfera Cenaclului FLACĂRA,  le putem răspunde că nu a fost un moment concurențial, ci unul evocativ.

Am lăsat la final două intervenții de excepție. Prima aparține doamnei Dr. Ec. Greta Popa, Director Executiv al Fundației Culturale HESPERUS, care a vorbit despre reflectarea “Proiectului transatlantic EMINESCU – POE” în prestigioasa publicație Lumină Lină. Gracious Light (Revistă de spiritualitate şi cultură românească / Review of Romanian Spirituality and Culture), ce apare la New York, sub egida  Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, New York. Părintele Profesor Dr. Theodor Damian este personalitatea care se implică direct în apariția revistei, în activitatea  institutului respectiv și a prestigiosului Cenaclu MIHAI EMINESCU  de la New York.

A doua intervenție aparte a fost cea a invitatului special din Marea Britanie, Excelența Sa domnul Călin Humă, Consul onorific al României la Winchester.

Înainte de începerea manifestării HESPERUS, domnul Consul a răspuns mai multor întrebări adresate de jurnaliști și de invitați privind problema BREXIT-ului, participarea românilor din Marea Britanie la alegerile prezidențiale din România, iar atunci când a fost invitat în fața reflectoarelor, a răspuns și la întrebarea adresată de omul de radio Alexandru Rusu: “De ce v-ați implicat în susținerea Proiectului transatlantic Eminescu – Poe?”

Răspunsul implică, evident, conexiuni legate de promovarea valorii naționale, europene și universale a lui Mihai Eminescu (“ultimul mare romantic al Europei”, cum afirmă criticii străini), în ariile de limba engleză de pe ambele maluri ale Atlanticului (Marea Britanie, Canada, Statele Unite), dar și de preocupările artistice ale Excelenței Sale (care este și compozitor de muzică simfonică, în urmă cu câteva săptămâni Radio B.B.C. 3 difuzându-i Concertul pentru pian și orchestră).

Pe scurt, domnul Consul onorific al României la Winchester, Marea Britanie, s-a alăturat „Proiectului transatlantic EMINESCU – POE”, proiect ce  va fi lansat în septembrie 2020, pe traiectoria București – Londra – Irvine, orașul din Scoția, acolo unde a studiat Poe ca elev – Montreal – Chicago – New York și va beneficia de participarea unor personalități și de sprijinul unor canale media de pe ambele maluri ale Atlanticului.

Prof. dr. Ioan Iacob, președinte al Fundației Culturale HESPERUS.


BONUS, din partea redacției Mangalia News – Calin Huma: Symphony “Carpatica”

Philharmonic Chamber Orchestra of London, dirijor Chris Petrie: Calin Huma’s Symphony “Carpatica” recorded live in December 2015 in London’s Cadogan Hall performed by the Philharmonic Chamber Orchestra of London conducted by Chris Petrie. This symphony was written in 2014-15 and was premiered by the PCOL in Basingstoke’s The Anvil in May 2015. This symphony was inspired by the the Carpathian Mountains that form the geographical spine of Romania. The music reflects upon the soul and music of Romania, including folk music, but is ultimately a contemporary perspective of the composer. I: Largo 0:00 II: Largo 14:34 III: Allegro 23:30.

MN: Despre amintitul proiect transatlantic Eminescu – Poe, Mangalia News a publicat un serial de articole pe care le puteți (re)vedea AICI. Mangalia News, 04.12.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply