TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS 2019. Reportaj (neconvențional) de Ioan Iacob (partea a II-a)

0
1534

TÂRGUL DE CARTE GAUDEAMUS 2019  Reportaj (neconvențional) de Ioan Iacob (partea a II-a).

O explozie de informații și titluri. O GALAXIE de informații și titluri. Cândva, cred că era prin 2007 sau 2008, am scris un reportaj despre GAUDEAMUS, pentru ‘Las Vegas Romanian Journal’ (ziarul comunitățíi românești din Las Vegas) și am denumit TÂRGUL DE CARTE  “Caracatița inteligentă GAUDEAMUS“. Aici era (și este) posibil să te întâlnești cu oameni pe care nu i-ai mai văzut de mult, cu scriitori, cu jurnaliști, cu prieteni… Toți caută ceva revelator, toți sunt într-un fel de cursă pentru detectarea celor mai bune cărți, celor mai buni autori… Îmi amintesc că, în urmă cu două-trei ediții, l-am revăzut cu drag pe un bun prieten, scriitor și critic celebru, dar nu am putut să ne strângem mâinile atunci (amandoi eram într-un fel de goană nebună fiindcă trebuia să ajungem fiecare la alt eveniment), deoarece prietenul meu avea mâinile încărcate cu doi “recipienți de plastic“ burdușiți cu cărți… Ne-am salutat, ne-am zâmbit și ne-am despărțit pe fugă (convorbirea având loc mult mai târziu, la o cafea).

Mai nou, editurile au făcut un fel de top al cărților publicate, ceea ce mi se pare, oricum, puțin delicat în a “decreta” obiectivitatea selecției, deoarece nu cred că ar exista vreo editură care să afirme: ”Vă atragem atenția să nu cumpărați de la noi tot ceea ce am publicat, mai ales cele paisprezece titluri apărute anul acesta, ci doar cei trei autori, doi traduși cu mare greutate din… nepaleză, descoperiți datorită Seminarului XXX…

Ca să nu se spună că nu am fost receptivi la sugestiile editurilor, am selectat și noi câteva titluri din “cele mai bune cărți propuse de edituri” (cităm de pe Internet):

“Editurile ne întâmpină zilele acestea la târgul de carte Gaudeamus cu titluri atractive. Unele spun povestea unor seriale cunoscute și urmărite de milioane de oameni precum Narcos ori Cernobîl. Altele sunt inspirate din perioada comunismului și vin în întâmpinarea celor 30 de ani de la revoluție.

În top sunt cărțile care au legătură cu seriale celebre. Editura Litera propune, de pildă, “Rugăciune pentru Cernobîl”, de Svetlana Aleksievici, cartea care a inspirat serialul Cernobîl și a obținut Premiul Nobel pentru Literatură, în anul 2015. O altă noutate este “Cum l-am răpus pe Pablo Escobar”, care spune povestea traficantului de droguri din serialul Narcos.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La editura Nemira găsiți volumul “Suspicious Minds”, de Gwenda Bond, inspirat din serialul “Stranger things”. Ana Nicolau, directorul editurii Nemira: „Urmată de cea mai nouă carte Stephen King, “Străinul”, lansată tot anul asta și în Statele Unite și cel de-al 59 lea roman al lui, urmat de o poveste de război și de dragoste, „Soldatul iernii”, al lui Daniel Mason.

Cu titluri noi vă așteaptă și editura Curtea Veche: „Radiografia unei mârșăvii judiciare”.

Miruna Meiroșu:Corupția ucide?” e un volum pe care îl lansăm în seara asta și este o încercare de a da un răspuns la această intrare prin diferite analize”. Editura derulează și o campanie sub sloganul “Timpul să citim”, prin care îi provoacă pe oameni să posteze pe rețelele de socializare clipuri în care citesc, asta pentru că…

Românii citesc în medie 5 minute pe zi, motiv pentru care ocupăm penultimul loc din UE la acest capitol. Și cum anul acesta se împlinesc 30 de ani de la Revoluția din decembrie, la editura Humanitas o să găsiți și o carte cu fotografii a celebrului fotograf Andrei Pandele. Și nu numai…

Iustina Croitoru, Humanitas: „Când moare corul. Victimele”, este o mărturie cutremurătoare despre comunism, despre atrocitățile întâmplate în acea perioadă, despre tot ceea ce astăzi unii aleg să uite”. Printre noutățile de la Humanitas se numără și cartea “Ne facem bine”, scrisă de colegii de la „România, te iubesc.” Cu ei vă puteți întâlni duminică la Gaudeamus, de la ora 13.30, când are loc lansarea volumului.”  

* * *

O zăresc prin mulțime pe Mihaela Helmis, care transmite periodic, pentru Radio România Actualități, noutăți de la GAUDEAMUS. Pentru mine Mihaela rămâne undeva, pe banda memoriei, cu acea solicitare – atunci când realizasem ediția a III-a a “Zilelor HESPERUS”, la Colegiul Național Jean Monet din București și avusesem ca invitați trei ambasadori (Ambasadorii Indiei, Portugaliei și Braziliei la București). Mihaela se apropiase de mine și îmi întinsese microfonul, să declar ceva pentru Radio România Actualități, nu știu de ce am reținut în memorie secvența de atunci, era în 1999… Și au trecut de atunci o groază de ani.

Îmi amintesc și acum o imagine a Academicianului și Profesorului Eugen Simion, de la ediția trecută GAUDEAMUS, se îndrepta spre ieșire, înainte de a pleca, a mai aruncat o dată o privire peste întreaga panoramă a TÂRGULUI DE CARTE, apoi a dispărut spre ieșire. 

În 2012, când eram disperat să găsesc o posibilitate de a face un doctorat, am intrat în audiență la domnul Academician Eugen Simion (pentru mine rămâne mereu mai aproape denumirea “Profesorul Eugen Simion”), i-am vorbit despre tema tezei mele de doctorat “Arc poetic transatlantic: Mihai Eminescu – Edgar Allan Poe”, iar domnia sa a exclamat “Morella!”. Mărturisesc că atunci – în primăvara lui 2012 – nu știam la ce se referă exact Profesorul Eugen Simion, dar pe parcursul pregătirii doctoratului meu am aflat. Pentru mine, imaginea Profesorului Eugen Simion, din pragul ieșirii de la GAUDEAMUS, rămâne ca un fel de emblemă a personalităților literaturii și culturii intrare deja în legendă…

Dar nu avem timp – în freamătul Târgului de carte GAUDEAMUS – să cădem pe gânduri, editurile ne invită la lansări, autorii ne cheamă la lansări, GAUDEAMUS  este viu și palpită, este aceeași “caracatiță inteligentă”, care nu ne “iartă“ ș.a.m.d, ș.a.m.d, ș.a.m.d.

Ioan Iacob, București, noiembrie 2019.

(VA URMA).

MN: Din scrierile și despre proiectele domnului profesor dr. Ioan Iacob, cotidianul online Mangalia News a adunat și publicat câteva pagini cu articole pe care vă invităm să le (re)citiți AICI.


Mangalia News, 23.11.2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply