La un pas de România: Aromânii Balcanilor și poveștile lor… [VIDEO]

0
1199

La un pas de România: Aromânii balcanilor (episodul 1)

”La un pas de România” a vizitat comunitățile de aromâni din Peninsula Balcanică și a realizat patru emisiuni în care ne este înfățișată viața acestora. Primul episod a fost transmis sâmbătă, 2 noiembrie, de la ora 14.30, la TVR Internațional.

Despre aromânii din Balcani s-au scris multe, s-au făcut multe filme și s-au iscat multe controverse. Departe de noi să punem gaz pe focul care mocnește în vetrele imaginare ale apartenenței la un neam mare sau la o minoritate fără de țară. Noi ne dorim să vă aducem mai aproape, povești de viață ale unor trăitori ai Balcanilor, pe numele lor aromâni. Deși sunt răspândiți cam peste tot prin Balcani, noi i-am vizitat de data aceasta doar pe cei din Dobrogea românească și pe cei din actuala Republică Macedonia de Nord.

Am plecat la drum mânați de o curiozitate: oare noi românii de azi, vorbitori de o limbă română modernă, șlefuită de-a lungul secolelor de influențele mai mult sau mai puțin agresive ale celor care ne-au tot dominat țara, ne vom putea înțelege, oare, cu aromânii întâlniți pe drumurile de munte sau pe lângă bisericile de piatră din Balcani?

Nu ne-am luat cu noi nici translator, nici dicționar, nici ghid de conversație. Ne-am încercat norocul de jurnaliști pe drumurile, cândva ale Imperiului Otoman sau, mai demult, ale celui Roman, într-o călătorie spre rădăcinile unui neam care odată stăpânea onorific munții și câmpiile Peninsulei Balcanice.

Nu am separat poveștile aromânilor din Dobrogea românească de cele ale aromânilor macedoneni de azi, pentru că sunt asemănătoare și multe dintre ele au rădăcini comune…

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ce am găsit sunt frânturi de viață cu parfum de floare uscată…, uitată  într-o carte de povești din copilărie… (sursa: tvri.tvr.ro/aromanii-balcanilor).

La un pas de România: Aromânii balcanilor, TVR. Publicat: 2 nov.2019. (Va urma).


Grecia este ţara unde trăiesc cei mai mulţi aromâni. Macedonia, Tesalia şi Epir sunt cele trei mari provincii greceşti unde aromânii trăiesc de veacuri, locurile lor de baştină. Chiar şi astăzi în Grecia există aşezări locuite exclusiv de aromâni. Mai toate oraşele în care trăiesc ei au şi nume aromâneşti, pe lângă cele oficiale, greceşti. În Grecia, poate mai mult decât oriunde în altă parte, aromânii își păstrează tradiţiile strămoşeşti. 


Aromânii: Albania – a doua parte (@TVR2).

În sud-estul Albaniei există orașul Korcea, considerat capitala aromânilor din Albania, iar mai sus de Korcea, în munți, se află ruinele legendarului oraş Moscopole, înfiinţat de aromâni în secolul al XVI-lea. Moscopole a fost prima metropolă a Balcanilor, renumită pentru luxul și bogăţia locuitorilor ei. I se mai spunea și “oraşul celor 24 de biserici”, ctitoriile aromânilor fiind monumente unice de arhitectură, atât în Balcani cât şi în toată Europa.

PĂRINTEASCA DIMĂNDARI (Părinteasca blestemare); stihuri: Constantin Belimace; interpret: Gică Godi.


Mangalia News, Luni, 05.11.2019. (video: TVR și YouTube).



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply