DESPRE ARMATA ROMÂNĂ, CU DRAG, de Emil-Corneliu Ninu

0
1041

DESPRE ARMATA ROMÂNĂ, CU DRAG.

La invitația d-lui c-dor Petrică Pîrvu, comandantul Garnizoanei Mangalia, am avut deosebita onoare de a mă afla în fața cursanților Școlii de Aplicație a Forțelor Navale din localitate, miercuri, ziua 23-a a lunii octombrie. Bucuria a fost cu atât mai mare, cu cât printre cei aflați în sală se aflau și foști elevi de la liceele și în care mi-am făcut datoria, ca dascăl la catedră.

Cu această ocazie, am putut vizita și câteva săli interesante, conținând panouri și fotografii cu imagini ale activității cadrelor militare, de-a lungul timpului. Am retrăit momente de neuitat, privind chipurile unor profesori ai acestei școli și absolvenții ei, ale membrilor Ansamblului Artistic „Albatrosul”, cel al legendarului conducător de cor, Marin Hudițeanu, autor a numeroase cântece marinărești, printre care și „Marșul Maiștrilor Militari de Marină”, instrumente ale fanfarei militare de odinioară, condusă de dl col. Traian Broască, pianul piesă de muzeu ș.a.

Ajutat fiind de către d-na bibliotecară Frunză, am putut amenaja o expoziție cu revistele și cărțile editate și am pregătit numeroasele exemplare din penultimul volum apărut, „Mangalia enigmistică. Ghid turistic” (editura „Celebris”, Constanța, 2019), pe care le-am dăruit, sub bunele auspicii ale semnăturii, auditoriului.

După intonarea „Imnului de Stat al României”, „Deșteaptă-te, române”, am putut adresa salutul membrilor celor două asociații mangaliene, al căror președinte mă aflu, Subfiliala Mangalia a Asociației CULTUL EROILOR „Regina Maria” și Asociația CULTUL EROILOR Mangalia, precum și salutul membrilor Clubului de Arte SOLTERIS, condus de cunoscuta poetă Emilia Dabu, membră a Uniunii Scriitorilor din România, împreună cu urarea de LA MULȚI ANI!, ocazionată de apropiatul eveniment din 25 octombrie.

După o autoprezentare succintă a activității mele (profesor, scriitor, editorialist, jurnalist, coordonator de lucrări etc.), a urmat expunerea propriu-zisă.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Temele abordate au fost legate de tradițiile de luptă ale locuitorilor acestui ținut dintre Dunăre și Mare, de momentele dramatice ale unor înfruntări cu care „au venit și-n țara noastră / De-au cerut pământ și apă” (M. Eminescu, „Scrisoarea III”), de jertfele celor „plecați din câmp, de-acasă, de la plug” (V. Alecsandri, „Peneș Curcanul”) să apere glia strămoșească, de locurile scăldate în sânge de la Plevna, Turtucaia, Cotu-Donului, Oarba-de-Mureș, Carei, Budapesta, Tatra ș.a., pretutindeni unde istoria le-a purtat pașii ostașilor noștri, de „Monumentul Eroilor Dobrogeni”, numit de localnici „Monumetul Eroilor Mangalieni” (1927-195, care tot așteaptă să fie reconstruit).

Cu interes au fost ascultate și lămuririle despre Dobrogea și floarea ei, Mangalia, vechiul Callatis, cel mai vechi municipiu din țară. În acest sens, cartea „Mangalia enigmistică” le poate fi un îndreptar în vizitarea unor obiective nu numai turistice, ci și al unei atitudini civice de mândrie că pășesc pe un sol pe care așezarea noastră multimilenară a crescut reprezentanți de seamă ai culturii, fie antice, fie contemporane. Tematica variată a celor 32 de careuri, cu informațiile lor bogate (primari, străzi, personalități, școli și directori, faună, floră, lăcașuri de cult, martiri, eroi etc., etc.) va fi, suntem siguri, adecvată dorinței lor de cunoaștere și de mândrie, ca deținători ai unui statut de invidiat, acela de locuitori ai acestei bătrâne urbe.

Audierea unor compoziții muzicale proprii, imaginile proiectate (decorații de front ale unor locuitori, precum cele numeroase, însoțite de brevete, ale Cetățeanului de Onoare al Mangaliei, NINU I. CONSTANTIN), scurtele prezentări ale unor mangalieni, existente în cartea mea, „Bravii noștri veterani de război”, au fost primite cu interes de tinerii prezenți în sală, care, joi, 24 octombrie, urmează a depune jurământul militar.

LOR LE ADRESĂM URAREA NOASTRĂ DE REUȘITĂ ÎN VIAȚĂ, DE SUCCESE DEOSEBITE ÎN CARIERA MILITARĂ, DE SĂNĂTATE ȘI FERICIRE, ALĂTURI DE CEI DRAGI!

Totodată, mulțumim, pe această cale, pentru invitația făcută, cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei Române, urmând a ne revedea vineri, la ceremonialul din Piața Republicii, pentru depunerea unor coroane de flori, ca cinstire și recunoștință veșnică ostașilor noștri.

LA MULȚI ANI, ARMATEI ROMÂNE, APĂRĂTOAREA ȘI CHEZAȘA CONVIEȚUIRII NOASTRE PAȘNICE CU TOATE NAȚIUNILE LUMII!

Prof. Emil-Corneliu Ninu, 24 octombrie 2019.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply