Gheorghe Piperea: Prima uriașă înfrângere a Raiffeissen Bank România

0
1598

Avocat Gheorghe Piperea: Curtea de Apel Bucuresti, sectia de contencios administrativ, a RESPINS actiunea in contencios administrativ formulata de bancă impotriva ordinului de incetare a practicilor comerciale incorecte, emis de presedintele ANPC in 2017.

Asociatia Parakletos a fost alaturi de ANPC in acest proces, in calitate de intervenient accesoriu. Interventia noastra a fost admisa, contribuind decisiv la solutia defavorabila bancii.

Probabil ca multa lume nu mai stie despre ce este vorba, intrucat ordinul ANPC cu pricina s-a pierdut in negura vremurilor, hat, in 2017. 

Pe scurt, este vorba de asa – numitul #raiffesenleaks, un caz scoala de practici comerciale inselatoare si de creditare iresponsabila in valuta, derulat in anii de “boom” imobiliar. Inselandu-si clientii, banca isi prezenta “produsele” ca fiind mai ieftine decat cele ale concurentilor de pe piata si mai stabile sub raportul riscului valutar, intrucat erau exprimate in CHF. Creditele nici nu erau mai ieftine decat cele similare de pe piata, nici nu erau mai stabile sub raportul riscului valutar. Dimpotriva, erau dintre cele mai scumpe si riscante de pe piata. 

Cam asta au facut toate bancile in acea perioada: si-au indus in eroare clientii, au profitat de lipsa lor de cunostinte financiar-bancare si de increderea nemeritata de care beneficiau in acele vremuri si s-au folosit de legiuitor si de sistemul judiciar pentru a-si consolida profiturile de cazino. Au practicat rebuturi contractuale, in baza carora au impus consumatorilor conditii draconice si costuri camataresti. Dupa care ia-u “vandut” colectorilor de creante pe cei pe care, intre timp, i-au evacuat din locuinta familiala pe motiv de supra-indatorare si ruina personala. 

Numai ca, in cazul Raiffeisen a fost ceva in plus: prin protocoale interne, dovedite cu documente pe care le-am dat publicitatii la acea vreme, sefimea bancii a impus salariatilor ca, dupa perioada de gratie de 6 luni, dobanzile sa fie re-aliniate cu piata sau sa fie majorate suficient pentru a asigura profitul planificat dinainte, iar cursul de schimb a fost lasat sa explodeze, pentru a asigura si un profit suplimentar, exceptional, rezultat din hiper-valorizarea francului fata de leu.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ce urmeaza:

(i) recursul bancii; va dura alti doi ani, caci banca va trage de timp; dar va fi in defavoarea bancii, intrucat platile nedatorate acumulate in 15 ani sunt cu mult mai mari decat cele acumulate in 10 ani; 

(ii) dupa solutionarea recursului, ordinul ANPC de incetare a practicilor inselatoare va redeveni executoriu; banca va avea obligatia sa modifice TOATE contractele aflate in derulare, re-aducandu-le la conditiile initiale de cost si de curs de schimb; 

(iii) oricare dintre debitori va putea sa ceara bancii, pe cale amiabila sau in zeci de mii de procese individuale, restituirea tuturor platilor facute in “temeiul” acestor costuri miselesc modificate de banca. Ca sa fie clar, vorbesc atat de diferenta de dobanda, cat si de diferenta de curs valutar. Estimez ca cel putin 35%, daca nu chiar 40% din sumele achitate pana acum bancii, in toti acesti ani care au trecut de la perfectarea acelor contracte, ar trebui restituiti debitorilor. 

(iv) cei care au finalizat creditul, cei care au fost executati silit si evacuati din case, chiar si cei care s-au lasat momiti cu oferta de “restructurare” facuta prin 2017 de Raiffeisen si au semnat acte aditionale la contracte, in care au renuntat la unele drepturi, vor putea cere si ei acesti bani inapoi, cu titlu de plati nedatorate (nu si modificarea contractelor). E adevarat, insa, ca procesele, in aceste situatii speciale, vor fi mai grele. Chiar cvasi-imposibile in cazul ultimilor enumerati.

PS. Felicitari judecatorului pentru curaj, independenta si demnitate! Multumesc fostilor angajati ai Raiffeisen care mi-au pus la dispozitie probele acestei mega-inselaciuni.

PPS. Seful acestei banci este cel care iesea la protestele hashtagrezist, facandu-si selfie in multime ca sa fie clar ca el lupta contra hotiei; e acelasi sef care a fost declarat de lumea buna din banking “cel mai admirat manager” (chiar de mai multe ori), pentru sangele rece cu care executa tot ce sta in calea profitului exorbitant al stapanilor sai; e acelasi responsabil de aceste practici bancare inselatoare, sanctionate ca atare de ANPC si de justitie. I se va intampla ceva zisului manager? Nope.

Later edit: Îi multumesc si lui Valentin Busuioc, de la luju.ro, singurul ziarist care a urmarit chiar din sala de judecata acest proces si a scris constant si insistent despre ostilitati. Voila si comentariul de azi: luju.ro/dezvaluiri/anchete/procesul-raiffeisen



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply