Măsuri antifraudă pentru alegerile europarlamentare și referendumul de duminică, 26 mai 2019

0
800
starshiners.ro%20

Măsuri antifraudă pentru alegerile europarlamentare și referendumul pentru justiție. Ministrul de Interne cere BEC să trimită o circulară tuturor secțiilor de votare.

Carmen Dan a transmis conducerii Biroului Electoral Central (BEC) un document prin care propune transmiterea unei circulare către toate secţiile de votare din ţară care să conţină măsuri menite să prevină frauda. Printre exemplele de fraudă date de ministru se numără părăsirea secţiei cu buletinul de vot sau abandonarea acestuia în cabină. Duminică, 26 mai, românii sunt aşteptaţi la urne pentru alegerile europarlamentare şi pentru referendumul pentru justiţie. 

În documentul pe care ministrul de Interne l-a trimis Biroului Electoral Central sunt enumerate situaţiile în care ar putea fi fraudate alegerile de duminică:

  • părăsirea localului de vot cu buletinul de vot;
  • lăsarea buletului de vot în cabina de vot;
  • neintroducerea de către alegători în urnele de vot a buletinelor de vot primite;
  • înmânarea mai multor buletine de vot de acelaşi tip alegătorului, precum şi introducerea acestora în urna de vot.

Carmen Dan propune Biroului Electoral Central stabilirea unor măsuri suplimentare, pentru a fi prevenită frauda prin emiterea unei circulare către birourile electorale ale secţiilor de votare, prin care să se aducă la cunoştinţă preşedinţilor şi locţiitorilor acestora, inclusiv prin intermediul Sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, următoarele:

  • faptul că membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare trebuie să informeze alegătorii cu privire la obligaţia de a introduce în urnele de vot buletinele de vot primite, precum şi cu privire la eventualele consecinţe contravenţionale/penale ale nerespectării acestei obligaţii;
  • obligaţia de a comunica personalului de pază situaţiile în care alegătorii nu introduc buletinele de vot în urnele de vot, având în vedere că personalul de pază se află în afara sălii unde se votează.

Citeşte întreaga ştire, AICI.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro