Ziua Mondială a Libertății Presei. ‘Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării’…

0
1103

Astăzi, 3 mai, este Ziua Mondială a Libertății Presei, o zi proclamată ca atare de către Adunarea Generală a ONU, în anul 1993, în urma unei recomandări adoptate în cadrul celei de-a XXVI-a sesiuni a Conferinţei Generale a UNESCO, din anul 1991. Rolul unei asemenea zi? Pentru a atrage atenţia întregii lumi asupra importanței și obligaţiei respectării libertății de exprimare, aşa cum sunt ele stabilite în Declarația Universală a Drepturilor Omului, care, la articolul 19, arată că: „Orice om are dreptul la libertatea opiniilor și exprimării; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.

Jurnaliștii celebrează, astăzi, Ziua Mondială a Libertății Presei, promulgată de UNESCO pe 23 decembrie 1993, la Adunarea Generală a ONU. În 2019, Ziua Mondială a Libertății Presei este dedicată temei „Media pentru democrație: jurnalism și alegeri în vremurile dezinformării”. Avem nevoie, poate mai mult decât oricând, de o presă liberă, independentă și pluralistă. Avem nevoie de jurnaliști liberi, onești și curajoși.

Raportul Mecanismului de Cooperare și Verificare instituit de Comisia Europeană pentru România, care evaluează progresele înregistrate în raport cu angajamentele asumate în domeniul reformei și al combaterii corupției, a fost făcut public în data de 13 noiembrie 2018. Printre cele zece recomandări suplimentare ale CE pentru România, amintim recomandarea care prevede ca „presa să poată funcționa liberă, fără presiuni”.

În decembrie 2018, organizația Reporters sans frontiers a analizat regresul libertății presei din România, încurajând lupta împotriva dezinformării.

Într-un comunicat RSF, sunt enumerate regresele libertății:
• „politizarea excesivă a presei”;
• „mecanismele de finanţare corupte”;
• „aservirea agendei editoriale intereselor proprietarilor de trusturi media”;
• „informaţii false”;
• „transformarea presei într-un instrument de propagandă politică a fost mai vizibilă ca niciodată în ultimii ani în România, în special în timpul perioadelor electorale care s-au multiplicat din cauza instabilităţii politice”
• „Criza a dus la închiderea mai multor trusturi media, în timp ce oligarhii au preluat controlul”;
• „proprietarii de trusturi media reprezintă principala problemă, independenţa editorială este mai mult ca niciodată ameninţată”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Le dorim tuturor jurnaliștilor să fie liberi, pentru a putea lupta în continuare pentru informație, pentru adevăr!

Echipa JuOC. (Pagina oficială a Specializării Jurnalism din cadrul Facultății de Litere a Universității “Ovidius” din Constanța).


Începând cu anul 2000 şi până în prezent, Specializarea Jurnalism (Facultatea de Litere, Universitatea „Ovidius” din Constanţa) a format câteva sute de absolvenţi, pe care îi găseşti în media locală, naţională şi internaţională. Dacă aceasta este şi opţiunea ta, detalii despre admitere găseşti aici: https://jurnalismovidius.wordpress.com/2017/07/10/admitere-jurnalism-universitatea-ovidius-din-constanta-2017/


Mangalia News, Vineri, 3 mai 2019.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro