Alimentația copiilor între 6 și 11 ani (școlarii din clasele I-IV). Ce trebuie să faci pentru a păzi copilul de pericolul obezității, cum îl poți ajuta să aibă energia necesară pentru a crește, a învăța și a se juca

0
1429

Alimentația copiilor între 6 și 11 ani (școlarii din clasele I-IV). Ce trebuie să faci pentru a păzi copilul de pericolul obezității, cum îl poți ajuta să aibă energia necesară pentru a crește, a învăța și a se juca, afli din Evenimentul culinar care a stat de vorbă cu nutriționistul Ștefan Ionuț.

Şcolarii au nevoie de o nutriţie bogată, variată şi echilibrată, adaptată vârstei. Pentru şcolarii din clasele I-IV, este foarte important să mănânce de mai multe ori pe zi, deoarece au nevoie de multă energie pentru a creşte, a învăţa şi a se juca.

Performanţele şcolare sunt influenţate de alimentaţie, mai ales de structura şi distribuţia meselor. Nu trebuie uitat că alimentaţia incorectă şi viaţa sedentară – tot mai mulţi micuţi îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului sau a televizorului – fac ca tot mai mulţi copii să sufere de obezitate. 

„Necesarul caloric la copiii între 6 şi 11 ani este de 1.500 de calorii pe zi. Pentru copiii care fac sport, numărul de calorii va creşte până la 1.800.Suplimentarea se va face prin adăugare de carbohidraţi (făinoase, dulcuri, orez etc), ca «un premiu » pentru efortul depus”, recomandă nutriţionistul Ştefan Ionuţ, de la policlinica Slim Life. 

Copilul şcolar are nevoie de produse alimentare bogate în proteine, în principal proteine animale. Acestea se asigură din consumul de carne, lapte, brânzeturi şi ouă. Meniul zilnic trebuie să aibă un conţinut scăzut de grăsimi şi glucide. Grăsimile pot fi oferite sub formă de unt şi smântână şi adaos de ulei în diferite preparate.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sfaturile nutriţionistului 

●Este preferabil ca mezelurile să lipsească din alimentaţia copilului. Sandvişurile cu piept de pui sau file de curcan sunt la fel de gustoase. Dacă totuşi, „de poftă”, îi daţi copilului şuncă de Praga, de exemplu, însoţiţi consumul de mezeluri cu fructe şi legume proaspete, ca „antidot”.

 Fast-food-ul trebuie să lipsească din alimentaţie. Nutriţionistul spune că nu include pizza pe lista alimentelor interzise. „Din punctul meu de vedere, pizza, dacă nu conţine mezeluri sau cârnaţi, este doar calorică”, crede Ştefan Ionuţ. Shaorma sau hamburgerul nu ar trebui să facă parte din alimentaţia copilului. Dacă totuşi îi permiteţi şcolarului astfel de alimente, se recomandă să nu se consume mai des de o dată sau două ori pe lună şi în niciun caz seara.

● Şi băuturile carbogazoase ar trebui să dispară din alimentaţia copilului. Pe lângă faptul că au un conţinut ridicat de zahăr, ceea ce favorizează dezvoltarea obezităţii, a diabetului şi a bolilor metabolice, acestea conţin coloranţi şi substanţe chimice. Apa rece, de asemenea, trebuie evitată! 

Copiii între 7 şi 14 ani pot ţine post, dar pentru o perioadă scurtă de timp, cel mult o săptămână. 

MENIU ZILNIC 

LUNIMic dejun – 1 ceai cu lămâie şi 1-2 sandwich-uri din pâine integrală cu Philadelphia / Almette / caşcaval. Prânz – ciorbă de pui dreasă cu ou / ostropel de pui; Desert: măr / biscuiţi. Gustare – cozonac cu nucă şi stafide. Cina – salată orientală.  

MARŢI: Mic dejun – cereale cu lapte. Prânz – ciorbă de văcuţă cu borş / chifteluţe de pui / piure de cartofi; banană. Gustare – negresă / măr. Cina – sandwich cald cu şuncă şi caşcaval/ceai. 

MIERCURI: Mic dejun – tartine cu unt si miere/lapte. Prânz – ciorbă de pui / friptură de pui la tavă şi spanac, plăcintă cu mere. Gustare – salată de fructe (ananas, portocale, mere) / biscuiţi. Cina – orez cu carne de pui şi legume/salată asortată.

JOI: Mic dejun – lapte cu cacao / biscuiţi. Prânz – supă crema de cartofi / rasol de vită cu orez şi salată asortată; plăcintă cu mere. Gustare – fructe proaspete. Cina – Tăiţei cu nuci şi zahăr brut, nerafinat, sau miere. 

VINERI: Mic dejun – Pâine integrală cu brânză telemea slabă şi roşii sau castraveţi / ceai. Prânz – Ciorbă de pui cu borş / rasol de peşte cu orez, plăcintă cu bânză de vaci şi stafide. Gustare – prăjitură de casă. Cina – Sandwich-uri asortate / lapte. 

SÂMBĂTĂ: Mic dejun – Tartine cu unt şi şuncă de curcan / ceai. Prânz – Supă cremă de pui cu crutoane / Spaghete milaneze cu pui, desert – fructe. Gustare – cozonac. Cina – Sandwich cald cu caşcaval / lapte.

DUMINICĂ: Mic dejun – pate de pui (gătit în casă) / ceai. Prânz – ciorbă de perişoare / chifteluţe de pui / piure de cartofi; desert – fructe. Gustare – cozonac. Cina – salată orientală. 

Mai mult în evz.ro/alimentatia-copiilor-intre-6-si-11-ani-scolarii-din-clasele-i-iv



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply