Viorica Bălteanu: EROINA EROINELOR ESTE ROMÂNCĂ (II)

    0
    1417

    Viorica Bălteanu: EROINA EROINELOR ESTE ROMÂNCĂ (II)

    De ce Ecaterina Teodoroiu este eroina eroinelor? Fiindcă a fost, în lume, unica femeie-ofiţer din Marele Război, căzută în bătălie, în fruntea plutonului pe care-l comanda. Oltencuţa cea temerară s-a jertfit (august 1917), la numai 23 de ani, spre a-i alunga pe ocupanţi de pe pământul moldav, atunci, în august 1917, regimentul său pregătindu-se a elibera străvechea Transilvanie daco-romană. Pe glia ardeleană, în septembrie 1917, a căzut logodnicul Cătălinei, locotenentul Gheorghe Mănoiu, tot infanterist, învăţător gorjean şi frate mai mare al unei colege de şcoală a Eroinei de la Jiu.

    Prin decizia luată de marele Rege Ferdinand I Întregitorul de Ţară, în fiecare localitate din România sunt ridicate monumente ce amintesc de sacrificiul suprem împlinit de fiii acelei aşezări, în Marele Război. De asemenea, au fost oferite unui impresionant număr de eroi căzuţi la datorie, prin Decret Regal, ordine şi medalii POST MORTEM.

    O lungă tăcere ceţoasă a fost aşezată peste exemplul admirabil reprezentat de Cătălina Teodoroiu, apoi, a fost “veninos cosmetizată” realitatea, tot în sumbrul deceniu, ce s-a prelungit vreme de aproape 20 de ani, în România.

    Când tăvălugul internaţionalismului stacojiu a fost pus la colţ, în inima Timişoarei, după 1965, a fost repusă pe mândru soclu copia după Lupoaica de pe Capitoliu şi, în ţară, au fost realizate patru monumente în onoarea neînfricatei luptătoare, cel mai recent fiind de-acum 24 de ani. Iată-le!

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    ● La Muncelu (Vrancea), între Panciu şi Soveja, a fost inaugurat ― în anul 1972 ― un monument realizat de sculptorul Octav Iliescu.

    ● În 1978, la Tg. Jiu, este dezvelită statuia din piatră a Eroinei de la Jiu. Admirabila operă ― unica cioplită (în imagine, Cătălina cu bereta de cercetaş voluntar, imediat după înrolare) ― este datorată plasticienei Prof. univ. dr, Iulia Oniţă, fostă studentă a lui Cornel Medrea.

    ● În comuna Fitioneşti (Valea Zăbrăoanului, în vechime numită Valea Glodului) din Vrancea, în 30 octombrie 1983, este dezvelit monumentul ridicat pe locul unde a fost, iniţial, îngropat trupul sublocotenentului erou Ecaterina Teodoroiu. Iniţiativa a fost a localnicilor Gheorghe Pătrăşcan şi Constantin Graur. Are aproape trei metri înălţime obeliscul.

    ● La Mărăşeşti, în complexul muzeal ce înglobează Mausoleul Eroilor, din 1994, poate fi admirat şi bustul româncuţei din Gorj. Opera în bronz e datorată sculptorului Florin Musta.

    (Concluziile urmează, în curând, fiind tulburătoare).


    Mangalia News, 10.12.2018.



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply