Un elev de 17 ani din Cugir, județul Alba, a câștigat concursul „Cum vezi România în următorul secol?”

    0
    1097

    Concursul „Cum vezi România în următorul secol?” a ajuns la final.

    Occidentul Românesc și-a provocat cititorii cu un nou concurs, menit să celebreze Centenarul Marii Uniri. Adresat tuturor vârstelor și categoriilor sociale, concursul a propus tema: „Cum vezi România în următorul secol?” Din cele 57 de lucrări sosite pe adresa redacției, am selectat un material sub forma unui eseu, conform solicitării cerințelor concursului, pentru premiul II și patru materiale pentru mențiuni.

    Eseul este semnat de un elev de 17 ani din localitatea Cugir, județul Alba, România. Premiul I și III, din păcate, nu se acordă, niciunul dintre materialele transmise pe adresa redacției nereușind să întrunească toate criteriile juriului evaluator și punctajul necesar.

    Premii:
    Premiul II: Gavra Raul Gabriel, 17 ani, elev la Colegiul Tehnic „Ion D. Lăzărescu” din Cugir, județul Alba, România.

    Mențiuni:
    1. Cristina Irimia, 42 de ani, asistent medical generalist, Nürnberg, Germania,
    2. Mihai Cristea, 51 de ani, operator Orange, Valencia, Spania,
    3. Dorina Paveliuc, 28 de ani, tehnician dentar, Dej, județul Cluj, România,
    4. Ioana Dobre, 37 de ani, taximetrist, Barcelona, Spania.

    Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Mulțumim tuturor participanților!

    O perspectivă asupra viitorului României – Premiul II.

    „Trecutul nu poate pieri, căci viitorul se va naște prin el.” După cum ne amintește și Anatole France, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, viitorul trebuie să fie construit prin cunoașterea trecutului, astfel ne vom cunoaște calitățile și punctele slabe, ceea ce trebuie să reevaluăm și să punem în lumină. În plus, prin memoria noastră istorică, o să reușim să ne dăm seama cât de conștienți suntem de valorile universal valabile, de ceea ce ne construiește mental și sufletesc, de esența umanului. Pentru că adevărată valoare are ideea, nu forma. Din minte pornesc toate și primesc formă materială. Dacă nu am avea toate aceste construcții complexe, am fi doar niște făpturi bipede, vulnerabile, bazate pe instincte și consumatoare inutile, animale inferioare.

    Perspectiva personală asupra următorului secol tinde să fie una optimistă. De ce? În jurul nostru pare că se învârte o lume a pesimismului, o lume în care judecarea minuțioasă și aspră este un ideal, autoironia este deviza poporului român – pare că suntem cei din urmă la toate capitolele. Ne hrănim pesimismul prin exagerări ale situației reale și prin pasivitate. Toată această imagine este una creată mult prin mental. Iar această schimbare mult dorită se realizează tot prin puterea gândului, dar prin punerea accentului pe conștientizare, aprofundare și luare de atitudine. Dacă nu începem să fim tot mai implicați în toate subiectele de interes general, vom fi mereu fiii ignoranței și ai regresului economic.

    Dar să nu ne lăsăm cuprinși de admirația unor utopii, de modele ale ipocriziei consecvente; atitudinea noastră trebuie să fie echilibrată. Situația economică este un factor important, dar să nu uităm de cultivarea unor valori morale, de o reînsuflețire a națiunii. Întotdeauna alergăm spre vise deșarte, spre satisfacerea nevoilor proprii și nu punem preț pe satisfacerea cererilor colective. Din perspectiva mea, bazată pe trecut și prezent, politică și istorie, România se orientează bine și se va reuși constituirea unei societăți care va progresa mai mult economic, atitudinea tinerei generații fiind favorabilă, tot mai accentuată și dispusă să urmeze această direcție.

    Contactul dintre români și celelalte țări va fi un ajutor în clădirea unui viitor mai bun pentru România. Din păcate, un efect al tendințelor actuale este că societatea românească este ispitită și începe să se îndepărteze de unele dintre adevăratele valori morale, nu în totalitate, dar într-o proporție semnificativă. Deși omul tinde spre rău, realitatea și adevărul vor distruge orice urmă de îndoială și falsele valori, acestea fiind promovate tot mai mult și în sfere de activitate importante.

    Pentru a avea o imagine cât mai completă despre noi și viitorul nostru, trebuie să accentuăm trăsăturile portretului național. Se pune problema îmbătrânirii și scăderii populației, a migrației, dar și a amenințărilor din afara statului, cele globale. Dar suntem capabili să înfrângem și toate aceste probleme majore. De-a lungul istoriei, cel mai vizibil în ultimele secole, poporul român a reușit să facă față tuturor războaielor și amenințărilor, acest lucru fiind admirabil în contextul geografic.

    Vă invităm să citiți articolul integral în ziarul OCCIDENTUL ROMÂNESC, ediția de Spania.



    piese-auto-mangalia.ro

    lensa.ro


    Leave a Reply