Interpelări ale senatorului Ștefan Mihu, referitoare la legumele și fructele importate, ce conțin reziduuri de pesticide peste limitele admise

0
957

În ședința Senatului din 14.05.2018, senatorul PSD Constanța, Ștefan Mihu a adresat o întrebare domnului Petre Daea, ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Obiectul întrebării se referă la restricțiile sporite privind importul de alimente cu grad semnificativ de risc pentru sănătatea populației. Întrebarea senatorului Mihu i-a fost adresată de asemenea domnului Marius Pîrvu, Președintele Autorității pentru Protecția Consumatorului precum și domnului Geronimo Răducu Brănescu, Președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

“Recent, mass-media a făcut dezvaluiri îngrijorătoare referitoare la importul – din țări situate în afara spațiului european –  unor cantități importante de cireșe  prezentând un grad ridicat de risc pentru sănătatea populației. Aflăm astfel cu stupoare că sănătatea populației este zilnic pusă în pericol prin consumul unor produse de import, în special al celor aduse din Turcia, precum și a unor legume la care s-au depășit limitele admise pentru reziduurile de pesticide, respectiv dovlecei, rodii, castraveți, ardei, tomate etc, produse aflate încă, cel puțin unele dintre ele, pe rafturile magazinelor, spre comercializare.

În plus, oricare dintre noi a putut constata precaritatea informațiilor oferite, uneori, de etichetele produselor. Și eu merg la cumpărături și, nu de puține ori sunt foarte dezamăgit de informațiile mult prea succinte « oferite » de etichetele produselor, atunci când acestea din urmă există!»

În expunerea sa senatorul constănțean cere autorităților naționale cu competențe în domeniu proiecte de acte normative și măsuri pentru protejarea populației în ceea ce privește calitatea produselor alimentare comercializate.

« Dacă vorbim despre mărfuri în general și despre produse alimentare, în special, provenind din țări non-UE, oare nu există obligația formală a producatorilor din țările respective de a se conforma exigențelor pieței unice europene, inclusiv în materie de etichetare ?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Mă întreb și vă întreb, în același timp, stimați colegi, oare nu există, în mod implicit, și obligația / responsabilitatea autorităților naționale de resort să controleze gradul de satisfacere  a exigențelor pe deplin îndreptățite ale populației, atât în ceea ce privește calitatea, în sine, a produselor alimentare comercializate, cât și a modului lor de etichetare?

Aș dori să vă reamintesc, în încheiere, cu tot respectul cuvenit, stimate domnule Președinte al Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, că Autoritatea pe care o conduceți – chiar dacă la momentul respectiv nu erați președintele acesteia –  a mai primit o sesizare din partea noastră în urmă cu circa 6 luni, reacția ANSVSA fiind, din păcate, strict formală și doar pe hârtie.

Aș dori să vă reamintesc, și că, printre altele, atât ANSVSA, cât și ANPC, au ca obiect al activității lor proiectele de acte normative menite sa protejeze populația și pe consumatori în ceea ce privește etichetarea, conservarea, depozitarea și, in general, calitatea de a fi apte pentru comercializare a produselor alimentare !

ANPC si ANSVSA sunt chemate, în primul rând, să ia masurile  cele mai drastice  pentru  protejarea intereselor consumatorilor, nu doar să dea răspunsuri formale, pe hârtie! Asta așteptam de la dumneavoastra!“


Mangalia News, 16.05.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply