Ziua Europei. Semnificațiile zilei sărbătorite pe vechiul continent

0
1320

Motiv de mare sarbatoare pe batranul continent: Ziua Europei! O sarbatoarea a cetatenilor europeni, simbolizata de unitate si pace pe continent. Data de 9 maieste dedicata Uniunii Europene, iar in data de 5 mai sarbatorim fondarea Consiliului Europei. In Europa, 9 mai este cunoscuta ca fiind Ziua Schuman, data la care a fost propusa declaratia fostului ministru de externe francez.

Declaratia istorica isi propunea: impiedicarea razboiului, unirea industriilor de otel si carbuni a Frantei si Germaniei de Vest, dar si a altor state, crearea unei piete unice in comunitate. Astfel, Ziua Consiliului Europei reflecta propria sa infiintare la 5 mai 1949. Ziua Uniunii Europene semnifica Declaratia Schumann, dar si infiintarea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului in anul 1951.

Ziua Europei: Unitate in randul cetatenilor Europei

Cel care a gandit, schitat Declaratia Schumann este nimeni altul decat Jean Monnet, considerat arhitectul Unitatii Europene. Pe fondul urmelor lasate de cele doua mari conflagratii, dar si a dependentei Frantei de carbune din minele Germaniei. Un proiect secret si indraznet finalizat in cea de-a 9-a sa varianta. Acesta va fi prezentat ministrului francez de externe de la acea vreme Robert Schuman, dar si cancelarului RFG, Konrad Adenauer, cel care a stat la baza crearii aliantei franceze-germane, nucleul Uniunii.

Declaratia sau Planul Schuman este baza constructiei U.E. Italia si statele Beneluxului s-au alaturat Frantei si Germaniei la 18 aprilie 1951. Data la care a fost semnat Tratatul de la Paris, care a condus la infiintarea CECO. La 25 martie 1957, cele state membre: Franta, Germania, Belgia, Italia, Luxemburg si Olanda au semnat Tratatele de la Roma, infiintand astfel  Comunitatea Economica Europeana. (CEE)

Ziua Europei. Semnificatiile zilei sarbatorite pe vechiul continent: Ziua cetatenilor europeni.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
Ulterior, acestui proiect continental s-au alaturat Marea Britanie, Irlanda si Danemarca in 1973, Grecia-1981, Portugalia si Spania-1986, Austria, Suedia si Finlanda-1995. La 1 mai 2004 s-au integrat si Cehia, Cipru, Malta, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia, Slovenia, Polonia si Ungaria. Pe 1 ianuarie 2007, a fost randul Romaniei, Bulgariei si Croatiei.

Cititi mai mult aici.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply