Despre Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta [prezentare VIDEO]

0
1329

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta are o istorie de peste o suta de ani, perioada ce poate fi împartita în trei mari etape: perioada 1878 – 1957 – cea mai tulbure; apoi, 1957 – 1977 si, în sfârsit, din 1977 pâna în prezent. MUZEUL DE ISTORIE NATIONALA SI ARHEOLOGIE din Constanta este unul dintre cele mai bogate muzee din Romania si a doua institutie de profil, ca marime, dupa Muzeul National de Istorie al Romaniei din Bucuresti.

Istoria zbuciumata a muzeului incepe in anul 1878, cand primul prefect al administratiei romanesti din Dobrogea, Remus Opreanu, propunea Academiei Române ca materialele arheologice adunate la Prefectura, prin grija sa si stradania inspectorului scolar Ion Banescu, sa formeze un muzeu.

Timp de aproape un secol, Muzeul de Istorie si Arheologie din Constanta a trecut prin perioade de declin si inflorire, fiind dezorganizat, reorganizat si mutat in diferite edificii din oras.

Pe 22 septembrie 1957 s-a inaugurat, partial, muzeul în noul sau sediu. Muzeul de Arheologie Constanta exista cu o expozitie de baza, laborator de restaurare, biblioteca de specialitate, mobilier modern.

În noua sa existenta, muzeul s-a dovedit un organism experimentat, caracterizat printr-un înalt profesionalism, intervenind cu specialistii sai atât la sapaturi de salvare cât si la cercetari sistematice pe mari santiere. Astfel, încet – încet, muzeul a început sa se transforme dintr-un simplu depozitar de valori arheologice si istorice într-un autentic centru de cercetari.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Datorita acestora, timp de 20 de ani (1957 – 1977), muzeul constantean a devenit o institutie de renume mondial. Dar, prin exponatele sale, muzeul constantean îsi încheia naratiunea la începutul evului mediu. Pentru o expunere a istoriei pâna la zi era necesar un alt spatiu si o tematica noua.

Pe 25 decembrie 1977 s-a inaugurat Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie Constanta. Atributul de national, acordat unei institutii provinciale, este expresia pe deplin justificata de pozitia stiintifica si de propaganda a institutiei.

Spatiul expozitional ocupa trei niveluri: parter, etajul I si etajul II. La parter, sunt amenajate doua sali de Tezaur; etajul I cuprinde, cronologic, istoria veche si medievala a Dobrogei; la etajul II continua istoria moderna si, de asemenea, sunt amenajate câteva expozitii tematice.

Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie detine un patrimoniu impresionant, format din peste 430.000 de obiecte care dateaza din paleolitic pana in epoca moderna.

La parterul Muzeului de Istorie Nationala si Arheologie se afla doua sali in care sunt expuse monumente arheologice cu valoare deosebita, raritati si piese unicat. Din aceasta sectiune se fac remarcate: Sarpele Glykon, descoperit in 1962,  piesa unica in lume, reprezentand o zeitate din mitologia romana (sec. II d.Hr.), Grupul statuar Fortuna cu Pontos – divinitati protectoare ale portului si cetatii Tomis (sec. II-III d.Hr.), Aedicula cu dubla reprezentare a zeitei Nemesis – una dintre cele mai remarcabile piese ale Muzeului (sec. II d. Hr.), colectii de podoabe din aur, pietre si camee, tezaurul de vase de argint Sucidava-Izvoarele, etc.

In cadrul celorlalte etaje ale muzeului, exponatele sunt ordonate cronologic, incepand cu primele dovezi de locuire a Dobrogei si incheindu-se cu epoca moderna.


Mangalia News, 31 martie 2018. sursa: videoguide.ro



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply