Școala Altfel, la Colegiul Economic Mangalia: O săptămână plină de evenimente educative!

0
3228

În perioada 26-30 martie 2018, la Colegiul Economic Mangalia s-au desfăşurat activităţi specifice pentru Săptămâna Școala Altfel. Educaţia unui copil şi pregătirea pentru viaţă nu trebuie făcute numai într-un cadru formal, prin participarea la lecţiile desfăşurate conform programelor şcolare ci şi prin intermediul unor activităţi extracurriculare şi extraşcolare la care elevii să participe în funcţie de interes şi aptitudini. Proiectele Colegiului Economic au avut mai ales în vedere o tematică menită să dezvolte sau să descopere abilități de viață. Temele nostre de dezbatere şi acţiune au fost:

  • Schimbarea începe cu tine!
  • Învaţă să acorzi ajutor!
  • “Tabieturi” culturale şi estetice!
  • Sport, distracţie şi odihnă mentală;
  • Călătoria, ca mod de cunoaştere.

Luni, 26 martie, ne-am preocupat mai ales de înfrumuseţarea ambientului şcolii, activităţi de voluntariat şi de dezbateri coordonate de domna psiholog Radu Viorica împreună cu grupul de elevi  Adolescenţii consilieri. De asemenea, elevii claselor a XII-a au participat la activităţi de pregătire pentru reuşita la examenul de bacalaureat.

Marti, 27 martie, ne-am bucurat de prezenţa domnului Cosmin Negură, paramedic SMURD care ne-a învățat cum putem acorda primul ajutor eficient in diverse cazuri. Activitatea a fost coordonată de prof. Daniela Cioroiu, care este de asemenea şi coordonatorul cercului Prietenii pompierilor! Tot atunci, domnul Constantin Danciu, inspector Sănătate şi securitate în muncă, le-a explicat elevilor care sunt comportamentele potrivite în caz de incendiu sau cutremur.

În cadrul Centrului de Informare şi documentare unde a avut loc activitatea “Trecutul Basarabiei, prezentul Republicii Moldova”, Simpozion dedicat aniversării a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. La activitate au participat elevii clasei a IX-a B, îndrumaţi de domnul profesor Sandu Mihai, doamna profesor Raluca Simona Ciobănel, director al Colegiului Economic, doamna profesor Sandu Roxana, împreună cu elevii clasei a V-a C de la Şcoala Gimnazială „Gala Galaction” şi doamna profesor documentarist Negoiţă Ibolya.

Simpozionul a fost deschis de domnul profesor Sandu Mihai, care a prezentat un scurt istoric referitor la evoluţia Basarabiei din cele mai vechi timpuri şi până în prezent. Elevii au prezentat lucrări referitoare la istoria, geografia, economia Basarabiei şi Republicii Moldova, precum şi informaţii despre evoluţia demografică şi socio-politică a regiunii.

Tot  în această zi o parte din elevii claselor a 9-a, a 10-a, a 12-a, coordonaţi de prof. Mîrzali Ghiuler și Voiculescu Alina, însoţiţi de alte  cadre didactice ( Lazar N., Apostu G. Ghionea N., Bordei L) au luat calea Bucureştiului, facând popas la mall Afi, unde a fost liber la distracţie, mai ales în vestitul LaserMax. Următoarea oprire a fost la gradina botanică, un loc verde şi cald, unde elevii şi profesorii deopotrivă au fost impresionaţi de diversitatea de flori, copaci, arbuşti. (bobul de cafea şi lamâia au facut senzaţie). Deşi vremea nu le-a fost prietenă, au strabătut şi o parte din Centrul Vechi.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Un alt grup de 47 de elevi din clasele a IX-a – a XII-a ai Colegiului Economic Mangalia au trăit o experiență de neuitat într-o lume a senzațiilor și a iluziilor optice testându-și simțurile în ”Museum of senses” și au relaționat prin jocul interactiv LaserMaxx pe 29 Martie 2018 la București. Călătoria s-a finalizat prin vizitarea Palatului Parlamentului – construcție emblematică a finalului epocii comuniste din România.
Excursia a fost organizată de doamnele profesoare Rotaru Elena si Teodorescu Nicoleta, alături de doamna Bodnărescu Andreea.

Miercuri, 28 martie, ne-am bucurat de vizita elevilor de clasa a VIII-a din Mangalia şi din zonele apropiate prilej cu care am organizat demonstraţii de artă culinară, în cadrul laboratoarelor de Patiserie – Cofetărie, demonstraţii şi acţiuni de vânzare-cumpărare în cadrul laboratoarelor de comerţ şi am deschis atelierul Business-Plan în cadrul laboratoarelor de tip economic. Tot în această zi ne-am bucurat să participam la Campionatul de fotbal al liceului sub atenta îndrumare a doamnei profesor Vasilica Ionescu şi a domnului profesor Constantin Bîrbora.

Centrul de Documentare si Informare al Colegiului nostru a găzduit în aceeași zi întâlnirea cu directorii şcolilor implicate în Proiectul educaţional – VALORILE IDENTITĂŢII NAŢIONALE ÎN SPAŢIUL CULTURAL EUROPEAN – ROMÂNIA CENTENARĂ, proiect ce îşi propune să promoveze patriotismul în contextul globalizării şi internaţionalizării, dezvoltând sentimentul apartenenţei la istoria propriului popor.

Proiectul este iniţiat de către Colegiul Economic Mangalia şi Liceul Teoretic Negru Vodă, iar parteneri sunt Primăria şi Consiliul Local Mangalia, Institutul Român pentru Drepturile Omului România, Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, Casa Corpului Didactic Constanţa şi Cercul Militar Mangalia. Proiectul este coordonat de către prof. Natalia Palas şi inspector şcolar, prof. Daniel Vicenţiu Geoglovan. În cadrul întâlnirii s-a stabilit calendarul activităţilor cultural–artistice cu specific folcloric care se vor desfăşura în perioada 11-12 mai, la Liceul Negru Vodă, în şcolile participante la Cercul Militar Mangalia şi la Casa de Cultură Mangalia.

Elevii claselor a IX-a B, a X-a B şi a XI-a A împreună cu prof. Dascălu Marilena, Marinescu Simona, Tănase Ionela, Voiculescu Alina, Nebie Amet şi Ciocoiu Andreea au vizitat Baza Aeriană Mihail Kogalniceanu, unde au fost aşteptaţi de domnul maior Ionuţ Bota. Elevilor li s-au prezentat informaţii despre activităţile desfăşurate în baza aeriană împreună cu partenerii americani şi au vazut o parte din tehnica militară aflată în dotarea militarilor români şi americani.

Cum creşterea spirituală are în vedere şi sufletul, ne-am preocupat în atelierul ”Hrană pentru minte şi suflet”, condus de Gabriela Apostu, de introducerea elevilor în tainele tehnicilor spirituale. Ne-am bucurat de asemenea de momentul artistic susţinut de elevii noştri dragi cu care ne mândrim  din grupul ECOVOICE.

Joi, 29 martie, ne-am ocupat exclusiv de ”tabieturile nostre estetice”, de la arta picturii până la arta machiajului. Atelierele nostre au fost pline de elevi talentaţi, elevi îndemânatici şi elevi dornici sa inveţe  coordonaţi de doamnele profesoare Gabriela Chiriac, Raţiu Mădălina şi Delia Florea. Elevii de la zi, profesională şi chiar şi seral s-au exprimat prin intermediul artei, sub diferitele ei forme. Prin această activitate s-a urmărit  stimularea creativităţii, îmbunătăţirea comunicării interpersonale, a colaborării dintre elevi, creşterea încrederii în sine, dezvoltarea inteligenţei emoţionale, dezvoltarea abilităţilor de lucru în echipă.

Ne-au învățat arta picturii: Ionut Burcă, Andreea Lăcătuș, Paul Marinică, Cocu Adina, Bolocan Rebeca, Toader  Iuliana, Iacob Cătălina, Aliman Răzvan, arta fotografiei : Lămurianu Ionuţ,  arta picturii pe unghie:  Carmen Andreea Ilie, arta împletirii părului: Nedelescu Alexandra şi Anastasia Lăcătuş, arta ţesutului la război, a confecţionării de brăţări hand-made: Lup Alexandra. O parte din elevi au fost invitaţi la un curs de body-shape, la sala coordonată de doamna instructor Dana Trifu.

Astăzi suntem la ora bilanţului şi dorim să le mulţumim celor care ne-au ajutat să devenim şi să fim ALTFEL: Mădălina Ghiță – instructor yoga, Dana Trifu – instructor fitness, Cosmin Negură – paramedic SMURD, Constantin Danciu – inspector Sănătate şi securitate în muncă, cadrelor didactice care ne-au vizitat, împreună cu elevii dumnealor și, nu în ultimul rând, oamenilor noştri de suflet  Zieadin Erodin (Babai) si Oanea Drăgan Petru (Nea Petrică) permenent prezenţi în viaţa noastră şcolară.

Le multumim în mod deosebit, doamnei director Ciobănel Raluca Simona şi doamnei director adjunct Tănase Cornelia, care ne susţin şi ne oferă libertatea necesară de a fi noi înşine. (A transmis prof. Ramona Rotaru).


Mangalia News, 30.03.2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply