MIC FERMIER, CAUT ȚARĂ CARE SĂ MĂ RESPECTE!

0
926

Irina Toma: Când cei mai mulți, dintre cei de vârsta mea, au ales să plece din România, din varii motive, eu am ales să rămân!

Nu doar atât: Am rămas și am ales să produc fructe și material săditor de foarte bună calitate, mai pe scurt – fac agricultură. Nu pentru că nu știu să fac altceva, ci pentru că am ales să cumpăr o bucată de pământ, cu banii din care mulți, poate, ar fi cumpărat o mașină, ca să se plimbe. Eu am ales să muncesc pământul, pe genunchi, 8 luni pe an și să produc mâncare și plante. 

Toate aceste lucruri le fac legal, printr-un Srl, și autorizat. Nu am vândut butaș sau kilogram de mure, fără bon fiscal.

Prin legea actuală, plătesc 3% impozit din toate încasările. În ordine, am zis, statul cu tot aparatul său trebuie să existe și să încaseze. Datorită veniturilor mici ale firmei și taxelor mari, nu-mi permit să-mi țin contractul de muncă. În ordine, am zis iar, îmi plătesc contribuția la sănătate, direct la finanțe, iar pensia, dă-o-ncolo, cine-o mai apucă? (deși…).

Cu ceva timp în urmă, duc contabilei mele ultimele acte de contabilitate primară din 2017. Fericită că am încheiat anul binișor, zic: “Aș vrea să iau 30.000 de lei, dividende pe 2017. Știți că nu am alte venituri, aici muncesc, de aici îmi câștig existența.” 
Răspunsul: “Trebuie să plătiți 5% impozit pe dividende (normaaal, zic) și încă 10% sănătatea”.
Îi explic că o plătesc direct la finanțe și pot face dovada. Din păcate, nu contează, mi-o vor opri și de aici!
Tragem linie:
–   3% din toate încasările;
– 15% din dividende;
– alte câteva taxe și impozite, plătite ca și producător autorizat. 
Întrebare legitimă: Eu pentru ce am muncit? Eu din ce trăiesc, dacă statul îmi ia absolut tot, recurgând inclusiv la dubla impozitare?

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Ce m-ar mai putea motiva să continui o muncă de om nebun, pe câmp, în ploaie și în vânt, la 2-3°C, sau la 48°C? De ce trebuie să mă lupt cu statul a cărui naționalitate o port, cu mândrie, de altfel? Nu primesc și nu am primit niciodată vreo subvenție sau vreun alt ajutor financiar, pentru că microferma mea are doar 5000 mp și nu-i este recunoscută existența, pentru a primi vreun fel de sprijin, dar i se recunoaște existența pentru a plăti taxe și impozite.

La final, vă spun cu sufletul amar: Mic fermier român, caut țară care să mă respecte!

Irina Toma, Mărăcineni, Argeș, 13 februarie 2018.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply