Studiu. Nicotina din ţigările electronice poate provoca apariţia cancerului

0
830

S-ar putea ca ţigările electronice să nu fie tocmai varianta mai puţin nocivă a fumatului. Un studiu al unor oameni de ştiinţă americani scoate la iveală riscuri majore pentru sănătate.

Foto: Shutterstock.

Nicotina din aceste ţigări riscă să lezeze ADN-ul într-o formă care poate provoca apariţia cancerului. Cercetările sunt în fază incipientă şi savanţii din Statele Unite recunosc că pentru a-şi confirma teoria e nevoie şi de alte teste.

Dispozitivele cu acumulatori ce produc vapori care conţin nicotină fără a arde tutunul au fost promovate pe scară largă drept o alternativă sigură la ţigări. Însă, descoperirea unui studiu recent sugerează că acestea sunt departe de a fi inofensive şi pot reprezenta un risc serios pentru sănătate.

În cadrul testelor desfăşurate în laborator, şoarecii expuşi la fumul provenit de la ţigările electronice au prezentat un risc mai mare de deteriorare a ADN-ului la nivelul inimii, plămânilor şi vezicii în comparaţie cu cei care au respirat aer filtrat, scrie Agerpres.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Sistemele de reparare a ADN-ului din cadrul celulelor, care protejează organismul împotriva cancerului, au suferit la rândul lor leziuni în cazul animalelor expuse la aceşti vapori.

Echipa de oameni de ştiinţă condusă de dr. Moon-shong Tang din cadrul Facultăţii de Medicină a Universităţii din New York a avertizat că persoanele care ”vapează” pot prezenta un risc crescut de apariţie a unor afecţiuni potenţial letale.

Fumul de la ţigările electronice ”este carcinogen, iar fumătorii de ţigări electronice au un risc mai mare în comparaţie cu nefumătorii de a dezvolta cancer de plămâni şi de vezică şi boli de inimă”, se arată în concluziile publicate în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Continuarea, aici.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply