Se relansează bătălia pentru achiziția CORVETELOR MILITARE. Damen Galați, la trântă cu italienii și francezii

0
2139

Ministerul Apărării Naţionale a reluat procesul de achiziţie a patru corvete pentru Forţele Navale, în acest sens fiind lansat în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern. Mai exact, este vorba de aprobarea „circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare “Corvetă multifuncţională”, etapă procedurală în vederea atribuirii unui acord cadru de construire şi dotare a navelor militare.

Potrivit proiectului de hotărâre, procedura de atribuire a contractului, evaluat la o valoare de 3,6 miliarde de lei, va avea trei etape: etapa de calificare, etapa de dialog şi etapa de evaluare a ofertelor finale depuse. Una dintre condiţiile de bază este ca navele să fie construite într-un şantier naval din ţară. Astfel se “elimină riscului reprezentat de insecuritatea marşului de la şantierul naval către ţară, ca urmare a pericolelor generate de posibile evenimente sau atacuri ce pot apărea în situaţia unei nave care navighează izolat”, se motivează în proiectul de hotărâre. În plus, realizarea în ţară a corvetelor va permite supravegherea permanentă a procesului de construcţie, precum şi modernizarea capabilităţilor industriei navale în domeniul militar. Prima corvetă ar urma să fie livrată în termen de trei ani de la semnarea contractului, toate cele patru nave urmând să fie finalizate în termen de şapte ani.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, de acest contract este interesat şi Şantierul Naval Damen Galaţi. La sfârşitul anului trecut, în timpul Guvernului Cioloş, Damen a fost foarte aproape de atribuirea acestui contract, MApN considerând că modelul propus de navaliştii gălăţeni – SIGMA 10514 „Corvetă multifuncţională” – fiind cel mai bun din cele 13 proiecte de corvete analizate. Din păcate, procesul de achiziţie a fost stopat în Parlament, chiar înainte de alegerile din decembrie, motivele fiind unele mai degrabă de ordin politic.

Negocieri intense

Reluarea procesului de achiziţie a corvetelor a revigorat şi concurenţa pentru atribuirea contractului, în mişcare fiind puse inclusiv… „forţele” diplomatice. De exemplu, în februarie a.c., la doar câteva ore după şedinţa de bilanţ a MApN în care nu s-a spus o vorbă despre achiziţionarea corvetelor, ambasadorul Olandei, Stella Ronner-Grubacic, a făcut o vizită la minister. Potrivit unui comunicat oficial de la acea vreme, au fost „discutate cu precădere aspecte legate de colaborarea bilaterală în domeniul apărării”, inclusiv „posibilele căi de creştere a cooperării tehnico-militare”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

De atunci, în spaţiul public nu au mai apărut relatări despre astfel de consultări la nivel de ambasadă, cei de la Damen au fost şi ei destul de zgârciţi în declaraţii, dar asta nu înseamnă că s-a stat cu mâinile în sân. O mutare interesantă este achiziţia de către Grupul Damen a pachetului majoritar la Şantierul Naval de la Mangalia, nefiind exclus ca tranzacţia să aibă o componentă şi în ceea ce priveşte negocierea contractului de construire a corvetelor.

Cine sunt concurenţii

Citiți continuarea în viata-libera.ro, 14.12.2017.


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply