Află totul despre HEPATITA C – transmitere, simptome, tratament, prevenire, factori de risc

0
1489

Vezi adevărul despre modul de transmitere al hepatitei C, simptome şi tratamentul acestei boli grave, precum şi complicaţiile posibile.

Ce este hepatita C

Hepatita C este o afecţiune contagioasă a ficatului. Virusul hepatic C se transmite în primul rând prin expunerea la sânge infectat, care poate avea loc în cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sânge sau produse din sânge, tatuajelor cu ace/tuş contaminate, echipamentului de hemodializă infectat, rănirilor cu obiecte ascuţite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte căi. Aproximativ 10% din persoanele infectate cu hepatită C nu cunosc modul în care au contactat boala.

Puţine persoane infectate cu virusul hepatic C prezintă simptome evidente.
Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezintă, de obicei, simptome specifice bolii.

Spre deosebire de alte forme de hepatită virală, icterul — îngălbenirea pielii şi a ochilor cauzată de excesul de bilirubină din sânge şi ţesuturi — poate iniţial să nu apară, până când persoana dezvoltă ciroză sau fibroză hepatică. Când simptomele apar totuşi, acestea pot fi uşoare şi pot include oboseală, dureri de stomac şi urticarie. Din cauza faptului că adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezintă simptome, multe persoane nu ştiu că au contactat boala şi îi pot infecta şi pe alţii.

Singura cale de a şti dacă aveţi sau nu această boală este efectuarea unui test de sânge pentru hepatita C.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Faceţi parte din grupa de risc? Testaţi-vă acum pentru hepatita C.

Singura cale de a şti dacă aveţi hepatită C sunt testele de laborator. Dacă consideraţi că faceţi parte din grupa de risc pentru această boală, consultaţi un specialist şi cereţi să fiţi testat.

Cum se transmite hepatita C

Hepatita C se transmite prin expunerea la sânge infectat.
Hepatita C este determinată de prezenţa unui virus în sânge, ceea ce înseamnă că, dacă aţi intrat în contact cu sângele altcuiva infectat cu virusul hepatic C (VHC), este posibil să fi contactat boala.

Există câteva situaţii generale care v-ar fi putut expune contactului cu sânge care conţine acest virus. De exemplu, vă aflaţi în grupa de risc dacă:
•    Aţi suferit o transfuzie de sânge înainte de iunie 1992
•    V-aţi tatuat cu un ac sau cu tuş contaminat
•    V-aţi făcut piercing-uri cu un ac contaminat
•    Aţi folosit în comun cu o persoană infectată un aparat de ras, o periuţă de dinţi sau orice alt obiect
•    Aţi folosit ace contaminate la injectarea drogurilor.

Hepatita C se transmite în general de la o persoană la alta prin expunerea directă la sânge sau produse din sânge, ace sau alte obiecte ascuţite infectate. În cazul hepatitei C, pot apărea riscuri asociate evenimentelor obişnuite, precum sângerări nazale sau din cauza unor tăieturi, şi sângerări menstruale.

Obiectele de igienă personală (de exemplu periuţe de dinţi, aparate de ras sau instrumente pentru manichiură) care vin în contact cu sângele unei persoane infectate pot deveni un mijloc de transmitere a virusului. Există anumite riscuri de transmitere a bolii prin sex neprotejat. (sursa: unica.ro).


 


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply