Radio Vacanţa, mica oază de libertate în România comunistă: emitea în cinci limbi şi difuza muzică străină [VIDEO]

0
2260
Doina Caramzulescu (centru) în studioul Radio Vacanţa. Arhivă personală.

Într-o Românie comunistă, postul Radio Vacanţa era o adevarată oază de libertate, unde se asculta muzică străină, iar ştirile se difuzau în cinci limbi: română, engleză, franceză, germană şi rusă. Luna aceasta, se împlineşte jumătate de secol de la prima emisie a îndrăgitului post.

„Aici, Radio Vacanţa!“, aşa începea vara pe litoral. Semnalul în cinci limbi al postului de radio ne dădea deşteptarea în vacanţa de vară sau ne prindea pe plajă, admirând răsăritul. Semnalul sonor era acompaniat de melodia prelucrată „Valurile Dunării“.

Aici Radio Vacanța! Remember anii ’80…

Omul care şi-a legat destinul de Radio Vacanţa pentru totdeauna este Doina Caramzulescu, printre primii crainici şi realizatori care au deschis postul de radio, care emite din anul 1967. Absolvise Facultatea de limbi străine şi fusese repartizată la postul central de radio, la Redacţia emisiunilor politice pentru străinătate, care transmitea în 13 limbi străine.

Avea 22 de ani când a intrat în radio şi era pasionată de tot ceea ce făcea. În anul 1967, când s-a auzit de deschiderea unui post de radio estival, unul dintre şefii ei i-a oferit şansa să facă parte din echipa care urma să se deplaseze la Constanţa. „Eram foarte încântată, am crezut că toată ziua stăm pe plajă“, mărturiseşte ea. A acceptat fără rezerve. Se hotărâse ca din fiecare redacţie să fie trimişi doi oameni care să stea câte două săptămâni la mare. „Eram singura mai liberă, toate colegele mele aveau copii şi aşa am reuşit să pun mâna pe două ture în vara acelui an“.

DIN GARAJUL VILEI, LA HOTEL STĂNIŞEL

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Văzuse pentru prima dată staţiunea Mamaia în anii ’50. Aflându-se la Eforie cu părinţii în vacanţă, a luat autobuzul şi s-a dus să viziteze Mamaia. „Atunci se construia Hotelul Parc, apoi Perla… Le vedeam ridicându-se din nimic“, mărturiseşte ea.

Când a ajuns la Mamaia, directorul Corneliu Leu era foarte furios pe tura dinainte, întrucât îi făcuse numai probleme. A chemat-o pe Doina Caramzulescu şi i-a spus: „Eu m-am săturat! Este un balamuc, nu mai vreau să vină lumea pe serii şi am hotărât că cine vine acum rămâne până la sfârşitul sezonului. Vrei să rămâi?“, a întrebat-o. „Eu atâta am aşteptat. Mă simţeam foarte bine aici. Era altă atmosferă. În ţara asta comunistă, la mare, aveai sentimentul că respiri alt aer. Oamenii puteau să vorbească mai liber. Începusem chiar să visăm la posibilitatea unor excursii în Occident. Magazinele aveau marfă mai multă ca înainte şi găseam chiar mărfuri occidentale“, îşi aminteşte ea.

Aşa se face că a rămas toată vara pe litoral. „Am avut o vară liberă. Eram la Radio Vacanţa veche, aşa cum obişnuiam noi să-i spunem, în celebra vilă 27, de lângă Hotel Albatros“. Era o construcţie mică şi nu încăpeau cu toţii în ea. Cei de la Limbi străine lucrau în garaj, întrucât în vilă erau două studiouri de transmisie şi înregistrări.

Seara, mergeau la „Hotel Stănişel“, o casă particulară din Constanţa, botezată de ei astfel după numele proprietarului casei. După mulţi ani, prin intervenţii, au căpătat o cameră la un hotel din Mamaia.  Au fost câţiva ani de libertate şi o ocazie de a-şi face meseria la cote înalte. „În Bucureşti, nu aveam voie să facem niciodată nimic în direct, ori aici, după doi ani, am transmis în direct, ceea ce era de neconceput la vremea aceea“, spune Doina Caramzulescu.

UNICAT ÎN EUROPA… Citeste mai mult: adev.ro/ot4b5g (Un articol de Mariana Iancu).

N.red: Vă recomandăm și articolul: A FOST ODATA „RADIO VACANTA – VILA NR.1 MAMAIA”, semnat de Marin Tănase.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply