Măsuri luate de Poliţia de Frontieră Română şi recomandări pentru perioada sezonului estival

0
985

libris.ro%20
AMAZON! Acum puteți comanda și AICI orice produse din oferta AMAZON! Livrare promptă în România, direct din Germania!
carturesti.ro%20

Creşterea numărului de turişti români şi străini în zona litoralului Mării Negre, Delta Dunării şi staţiunile montane, precum şi numărul mare de cetăţeni români care aleg sa-si petreacă concediul în afara graniţelor ţării, determină adaptarea misiunilor Poliţiei de Frontieră în scopul fluidizării traficului în punctele de trecere a frontierei şi asigurării unui climat de siguranţă şi ordine publică în zona de competenţă.

În această perioadă, conducerea Poliţiei de Frontieră Române a dispus structurilor teritoriale o serie de măsuri prin care să-şi adapteze misiunile şi resursele umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere, astfel încât să se asigure un control eficient şi operativ, astfel:

 • S-a suplimentat personalul care îşi desfăşoară activitatea la controlul documentelor şi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor, iar in punctele de frontieră importante au fost detașați lucrători din cadrul aparatelor centrale ale structurilor teritoriale și din Inspectoratul General al Poliției de Frontieră.
 • Va fi folosită la maxim infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraţiei acestora și, în funcție de valorile de trafic, se vor crea fluxuri suplimentare de control în punctele de frontieră, pe sensul de intrare sau ieșire din țară, după caz.
 • Au fost dispuse măsurile necesare pentru o supraveghere sporită a frontierei de stat, respectiv prevenirea şi combaterea migraţiei ilegale şi a contrabandei cu bunuri de larg consum, în punctele de trecere a frontierei şi în zona de competenţă.
 • Desfăşurarea unor acţiuni comune la nivel local cu structurile Poliţiei Române şi Jandarmeriei Române, în scopul asigurării unui climat de normalitate şi siguranţă civică în zona de competenţă;
 • Colaborarea între Garda de Coastă şi I.S.U. Constanţa în vederea asigurării unui dispozitiv comun de acţiune în evenimentele de căutare şi salvare pe mare;
 • Optimizarea relaţiilor de conlucrare şi colaborare cu autorităţile de frontieră ale statelor vecine, precum şi cu administraţia publică locală, pentru rezolvarea, în comun, a problemelor turiştilor, dar şi ale localnicilor;

În această perioadă, peste 4.400 poliţişti de frontieră vor desfăşura, zilnic, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat.

Acţiuni pentru siguranţa cetăţenilor, pe litoralul Mării Negre şi în Delta Dunării

În Delta Dunării şi la Marea Neagră, Poliţia de Frontieră Română, prin Garda de Coastă, acţionează permanent pentru supravegherea şi controlul frontierei maritime şi fluviale, dar şi pentru combaterea migraţiei ilegale, contrabandei, exploatării ilegale a resurselor minerale şi biologice şi poluării deliberate a mediului acvatic.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

În acelaşi timp, se acordă atenţie deosebită controlului navelor şi al ambarcaţiunilor, căutării şi salvării vieţilor omeneşti pe mare (misiuni de tip “search and rescue“), protecţiei obiectivelor aflate în zona de competenţă, respectării normelor privind ordinea şi siguranţa navigaţiei în zona de competenţă etc.

Anul trecut, în urma acţiunilor de căutare şi salvare a vieţilor omeneşti pe Marea Neagră şi pe fluviul Dunărea (misiuni de tip “search and rescue“) desfăşurate de către Garda de Coastă, au fost salvate 35 de persoane, din care 26 pe Marea Neagră şi 9 pe fluviul Dunărea. În toate situaţiile s-a răspuns prompt, asigurându-se atât intervenţia cu mijloacele proprii, cât şi în coordonarea acţiunilor alături de alte instituţii.

Atragem  atenţia  persoanelor  care-şi  vor  petrece concediul pe litoral să nu se aventureze la distanţă mare de ţărm şi să nu utilizeze ambarcaţii neadecvate pentru navigaţie, în special când vremea este nefavorabilă. În situaţii de urgenţă pe mare, recomandăm cetăţenilor să solicite sprijinul Poliţiei de Frontieră, apelând numerele de urgenţă „112” sau „021.9590”.

Reamintim că Poliţia de Frontieră Română a implementat Sistemul Integrat de Observare, Supraveghere şi Control al Traficului la Marea Neagră (SCOMAR), un sistem operativ de supraveghere, bazat pe tehnologie de ultimă oră, care permite detectarea timpurie, urmărirea, recunoaşterea şi identificarea navelor ce desfăşoară activităţi ilegale de trafic la Marea Neagră.

Suportul tehnic al acestui sistem asigură transmiterea, în timp real, a informaţiilor obţinute de la staţiile de senzori la un Centru de Comandă şi Control, astfel încât să fie aplicate măsurile necesare pentru interceptarea ameninţărilor şi realizarea eficientă a misiunilor de căutare şi salvare la Marea Neagră.

Statistica anului trecut, în perioada estivală

Anul trecut, în perioada estivală 01.06.2016 – 31.08.2016, au trecut frontiera aproximativ 18,3 milioane persoane, din care aproximativ 14,9 milioane cetăţeni UE şi 3,4 milioanecetăţeni non UE şi peste 4,9 milioane mijloace de transport.

Cele mai tranzitate puncte de trecere au fost cele de la frontiera româno-ungară (6,8 milioane persoane) şi cele aeroportuare (4,2 milioane persoane).

De asemenea, la frontiera cu R. Moldova au efectuat formalităţile peste 2,7 milioane persoane, iar la graniţa cu Bulgaria peste 2,3 milioane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe sensul de ieşire.

În ceea ce priveşte  punctele de frontieră, valorile de trafic cele mai ridicate  au fost:

 1. PTF Aeroport Henri Coandă – 2,8 milioane treceri persoane
 2. PTF Nădlac II – 2,1 milioane treceri persoane si peste 800.000 mijloace de transport
 3. PTF Borş – 1,7 milioane treceri persoane si peste 644.000 mijloace de transport
 4. PTF Petea – 1,1 milioane treceri persoane si peste 368.000 mijloace de transport
 5. PTF Albiţa – 867.000 treceri persoane si peste 218.000 mijloace de transport
 6. PTF Giurgiu -737.000 treceri persoane si peste 273.000 mijloace de transport
 7. PTF Vama Veche – 691.000 treceri persoane si peste 142.000 mijloace de transport
 8. PTF Siret – 667.000 treceri persoane si peste 210.000 mijloace de transport

Recomandări:

 • Pentru evitarea aglomerărilor, Poliţia de Frontieră Română recomandă participanţilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariţia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.
 • Reamintim că pentru a veni în sprijinul participanților la trafic, Poliţia de Frontieră Română a dezvoltat o aplicaţie on-line, disponibilă pe pagina de internet  www.politiadefrontiera.ro. Această aplicaţie on-line prezintă o medie a timpilor de aşteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp, iar valorile afişate pot suferi modificări în funcţie de dinamica traficului în punctul de trecere respectiv, la un moment dat.
 • Timpii de aşteptare sunt actualizaţi în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-şi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

 Verificări sistematice la frontiera

Reamintim că, Poliţia de Frontieră Română efectuează verificări sistematice la intrarea și ieșirea de pe teritoriul statelor membre UE, ca urmare a intrării în vigoare a Regulamentului 458/2017 de modificare a Codului Frontierelor Schengen. Aceste verificări sistematice ce constau în verificarea documentelor de călătorie și consultarea bazelor de date relevante cu privire la toate persoanele, inclusiv cele care beneficiază de dreptul la liberă circulație în temeiul dreptului UE.

În acest sens, apelăm la înţelegerea celor care tranzitează frontiera în această perioadă şi precizăm că au fost dispuse toate măsurile aflate în competenţa instituţiei pentru reducerea timpilor de aşteptare şi că depunem toate eforturile în vederea asigurării unui echilibru între securitatea cetăţenilor şi fluenţa traficului de călători.


Mangalia News, Luni, 03 iulie 2017.piese-auto-mangalia.ro

carturesti.ro%20


Leave a Reply