Virgil Stan – De ce ar trebui să mă voteze prietenii mei?

0
990

De ce ar trebui ca prietenii mei să mă voteze, am să argumentez aici, iar cei care au timp să citească sunt rugaţi să o facă. Aşa pot afla mai multe despre cel căruia i-au solicitat prietenia. Am aici în listă mulţi prieteni cu adevărat prieteni, nu virtuali cum se spune, care de-a lungul multor ani au avut cu mine multe conversaţii şi am petrecut împreună nenumărate evenimente plăcute sau mai puţin plăcute, împărţindu-ne bucuriile, poate chiar şi necazurile, ca între adevăraţi prieteni, chiar dacă în majoritatea cazurilor nu ne-am văzut niciodată cum arătăm, practic, fizic.

Însă sunt majoritatea aşa cum am mai spus într-un mesaj anterior persoane care mi-au solicitat prietenia şi după accept au dispărut complet. În sondajul de opinie al ziarului online MANGALIA NEWS, sunt nominalizat ca prozator, deci corect este să cunoaşteţi şi de ce s-a făcut acastă nominalizare, care poate nu este întâmplătoare, dacă m-am bucurat de atenţia şi încrederea redacţiei ziarului.

În continuare, am să postez FIŞA DE SCRIITOR într-o variantă mai scurtă, aşa că cei care nu-mi cunosc activitatea se pot informa şi de aici, inclusiv mangalienii care-mi pot împrumuta cărţile de la Biblioteca Municipală unde am făcut donaţie de carte, în cazul că sunt curioşi să le citească.

VIRGIL STAN – FIŞA DE SCRIITOR

Mă numesc Virgil Stan şi sunt născut în comuna Pecineaga, judeţul Constanţa, pe 20 martie 1944.
Pe 7 martie 1986, fostul meu şef de birou de la Şantierul Naval Constanţa, ing. Nicolae Chitic, director în acea perioadă la Şantierul Naval 2 Mai Mangalia, m-a adus în acest oraş minunat, să mă ocup personal de executarea instalaţiilor de tubulatură de la petrolierul de 85.000 tdw nr. 3, în calitatea mea de tehnolog. De atunci sunt mangalian. Pe 1 oct. 2000 am ieşit la pensie de la D.M.H.I.

Descoperind internetul în 2009, o prietena din Satu Mare, profesoară de franceză, m-a îndemnat să mă apuc de scris pentru că aş avea înclinaţie spre această preocupare şi aşa am debutat prin eseuri şi scurte povestiri pescăreşti. Acestea au ajuns să fie citite în reviste online din Arizona şi din Bruxelles, postate de către doi români care administrau site-urile respective, prieteni şi acum în pofida anilor scurşi de atunci, Zaharia Bonte din Belgia şi Octavian Lupu, care actualmente redactează revista “Confluente Literare”, în care am peste 120.000 de cititori (aţi citit bine – una sută douăzeci de mii).

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Iată cum a evoluat activitatea mea scriitoricească:

În mai 2010 îmi apare prima carte IUBIRILE UNUI PESCAR, volum cu povestiri pescăreşti şi de viaţă. Este produsă de către editura DIGITAL DATA din Cluj Napoca, în format A5, cu 210 pagini şi cu o prefaţă a scriitorului din Odobeşti, Gheorghe Mocanu, membru al USR. Lansarea volumului are loc la Galaţi în sala “Mihail Eminescu” a Bibliotecii Judeţene “V.A. Urechia”, în faţa unui numeros public avizat şi numeroşi reprezentanţi ai mass media locale şi televiziune. Expunerea în faţa publicului este făcută de către scriitorul Gheoghe Mocanu şi de către scriitorul şi jurnalistul Victor Cilică din Galaţi şi el membru al USR.

Romanul CÂT DE MULT TE IUBESC… a fost scris într-o lună de zile, în timp ce mi se redacta prima carte. Este produs de catre editura SIM ART (AIUS) din Craiova, în format A5 cu 193 pagini în iulie 2010. Capitole din acest roman sunt publicate de către revista SINGUR din Târgovişte ca un serial.

La solicitarea cititorilor romanului sus amintit, s-a născut continuarea lui, cu titlul DESTINE PARALELE, produs de către editura GRINTA din Cluj Napoca în februarie 2011, în acelaşi format A5 şi cu 231 pagini. Este prefaţat de cunoscuta şi talentata poetă mangaliană Emilia Dabu. Lansarea lui are loc în cadrul Clubului de Artă “Solteris” cu sprijinul preşedintei clubului, Emilia Dabu, care-i face şi prezentarea.

Urmează romanul ANA, FIICA MUNŢILOR, viaţa unei tinere din localitatea Doftana, roman produs de către editura Karta.ro din Oneşti în septembrie 2011 şi prefaţat de către scriitoarea mangaleană Dora Alina Romanescu, membru al USR. Este în format A5 cu 200 pagini.

ZBORUL SPRE STELE este cel de al IV-lea roman şi a cincea carte publicată şi este produs de către editura ARMONII CULTURALE din Adjud, prefaţat de către scriitorul şi directorul editurii, Gheorghe A Stroia, membru corespondent al Academiei Româno-Canadiene. Apare pe piaţă în noiembrie 2012. Romanul va primi cel mai mare premiu la secţiunea romane, conferit de către Liga Scriitorilor Români pe 2012. Este în format A5 cu 230 pagini.

Romanul PARFUM DE ORHIDEE, vede lumina tiparului in februarie 2014 la editura ARMONII CULTURALE din Adjud, sub coordonarea aceluiaşi membru corespondent al Academiei Româno-Americane, Gheorghe A Stroia care-i face o prezentare pe pagina a IV-a. Romanul este lansat la Iaşi în faţa membrilor Filialei Iaşi a L.S.R. al cărui membru sunt din 2011, cu prezentarea domnului profesor universitar doctor Mihai Păstrăguş, profesor de estetică şi critic de artă din Iaşi, vicepreşedinte al Filialei Iaşi a LSR şi redactor şef al revistei de cultură “Moldova Literară, precum şi de poeta Valentina Bisog Becart din Paşcani. Despre roman va apărea în revistele Ligii Scriitorilor AGORA LITERARĂ din Cluj Napoca şi MOLDOVA LITERARĂ din Iaşi un amplu articol scris de către renumitul profesor M. Păstrăguş. Şi acesta va primi în 2014 cel mai mare premiu al LSR la secţiunea romane.

Romanul ADRIANA va vedea lumina tiparului în anul 2015 la editura ARMONII CULTURALE din Adjud, în format A5 cu 284 pagini. El surprinde în paginile sale munca uneori înjositoare a unor românce cu studii superioare, plecate din ţară să-şi câştige existenţa pentru sine şi familie nevoite să accepte munca de batantă.

În primăvara anului 2016, în martie, îmi apare volumul cu povestiri, note de călătorie şi poezii, PUNTI PESTE VREMURI, la editura CERVANTES din Satu Mare, iar prefaţa apaţine managerului editurii, scriitorul George Terziu.

În acest volum sunt adunate toate scrierile mele ce au apărut în reviste din ţară sau de peste hotare, precum revistele “Moldova Literară” din Iaşi (al cărui membru în colectivul de redactare sunt), “Constelaţii Diamantine” din Craiova, “Caiete Silvane” din Zalău, “Cuib Literar” din Călan, “Armonii Culturale” din Adjud, “Banatul” din Lugoj, “Singur” din Târgovişte, “Oglinda Literară” din Focşani şi cu o prezentare a profilului de scriitor în ziarul „Adevărul de seară” din Constanţa din august 2010, iar peste hotare sunt publicat în Noua Zeelandă în revista “Vocea romanilor”, precum şi la Bruxelles şi în Arizona.

Cel mai recent roman publicat este un roman biografic al cunoscutei interprete de muzică populară Maria Loga, membră a Ansamblului profesionist “Doina Gorjului” din Târgu Jiu, sub titlul DE-AŞ PUTEA VIAŢA ÎNTOARCE. Este tipărit la editura ARMONII CULTURALE din Adjud în format A5, cu 256 pagini, sub o grafică deosebit de frumoasă.

Sunt coautorul a şase antologii de proză unde apar cu mai multe eseuri, coordonate de diferiţi scriitori. De exemplu, ca să poţi fi cooptat în antologia publicată de către editura SINGUR, au participat peste 6450 de scriitori şi s-au acceptat doar lucrările a 63 autori. Apar, de asemenea, în dictionarul Autorilor români contemporani, alături de mari nume ale scrisului românesc.

Revista româno – canadiano – americană STARPRESS organizează un concurs în anul 2012 la care participă 8497 concurenţi iar eu voi lua premiul de “Autenticitate”.

Mi se dedică pe 20 sept. 2012 o emisiune radio de două ore de către “Radioprodiaspora”, punctul de emisie din Madrid, unde mi se face portretul de scriitor şi se citesc fragmente din prozele mele. Acelaşi lucru îl face şi radio “Papucel”, un post online.

Cărţile mele se pot împrumuta de la Biblioteca Municipală Mangalia şi cea comunală Pecineaga, unde am făcut donaţie de cărţi. Bibliotecii din Pecineaga i-am donat peste 360 volume din propria mea colecţie.

Pe scurt, cam aceasta este activitatea mea scriitoricească care m-ar  putea recomanda ca “Omul anului 2016” în Mangalia.

Virgil Stan, 20.11.2016.

N.r. Articolul cu SONDAJUL pentru OMUL ANULUI poate fi citit aici:

http://www.mangalianews.ro/2016/11/sondaj-mangalia-news-cine-merita-titlul-de-omul-anului-2016-in-mangalia/

Alte articole despre scriitorul VIRGIL STAN, găsiți la rubrica PAGINA DE LECTURĂ.


Mangalia News, duminică, 20 noiembrie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply