CONSTANTA: Autorităţile sanitare şi şcolare, în gardă din cauza înmulţirii cazurilor de meningită

0
679
meningita-la-constanta
OBSERVATOR: Statistica autorităţilor sanitare indică o creştere a cazurilor de meningită printre copiii constănţeni, motiv pentru care s-au dispus mai multe măsuri pentru prevenirea răspândirii bolii.
„De la începutul lunii octombrie până pe data de 14.10.2016 inclusiv, au fost suspicionate 31 cazuri de meningită acută virală, din care 2 cazuri West Nile. Dintre cele 31 de cazuri suspicionate, au fost confirmate cu meningită acută virală 24 cazuri (niciun caz de West Nile) şi sunt în curs de evaluare 7 cazuri“, potrivit reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Constanţa (DSP).
Aşa că o echipă mixtă din cadrul DSP Constanta (Serviciul Control în Sănătate Publică şi Serviciul Supraveghere în Sănătate Publică – Igienă Şcolară) au desfăşurat acţiuni de evaluare a condiţiilor igienico-sanitare în cadrul unităţilor de învăţământ unde au existat cazuri confirmate de meningită acută virală.
Mai mult, în ultimele zile, reprezentanţii DSP susţin că au efectuat acţiuni de dezinfecţie în unităţile şcolare unde s-au înregistrat cazuri noi de meningită acută virală.
Iar măsurile nu s-au oprit la atât deşi boala se răspândeşte cu rapiditate.
Astfel, cadrele medicale din unităţile de învăţământ efectuează triajul epidemiologic zilnic al elevilor şi fac educaţie pentru sănătate în rândul elevilor, cadrelor didactice şi personalului auxiliar.

Sfaturi de la specialişti pentru prevenirea contaminării în colectivitate

Potrivit specialiştilor în sănătate publică, nu sunt necesare măsuri de prevenţie suplimentare. Sunt suficiente măsurile de igienă curente, cu condiţia să fie corect aplicate.
Se recomandă ca în unităţile de învăţământ să se insiste pe:
– Triajul clinic zilnic al elevilor, cu trimiterea imediată a celor cu simptomalogie la medicul de familie sau medicul de medicină şcolară;
– Aerisirea spaţiilor, atât cele destinate cursurilor, cât şi cele de tranzit şi grupurile sanitare;
– Curăţenie şi dezinfecţie riguroasă în spaţiile de învăţământ şi la grupurile sanitare;
– Educaţia sanitară a elevilor, cu recomandarea de folosire a batistelor de unică utilizare inclusiv în caz de strănut sau tuse, precum şi spălarea mâinilor cu apă cât mai des (înainte de masă, după folosirea grupurilor sanitare şi ori de câte ori este nevoie);
– Obiectele personale (sticla de apă, prosopul, etc.) nu se utilizează în comun!

Cum se poate preveni contaminarea în familie

Străduiţi-vă să respectaţi următoarele reguli:
– Membrii familiei vor utiliza vesela, tacâmuri, prosoape, batiste, periuţa de dinţi, etc. personalizate;
– Spălarea pe mâini cât mai des şi mai ales după contactul cu persoana bolnavă şi cu oricare dintre obiectele acestuia;
– Insistaţi ca şi persoana bolnavă să se spele cât mai frecvent pe mâini;
– Evitarea contactului direct cu persoana bolnavă.

Sursa: observator.ro, 15.10.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply