A adus argintul mondial! Cum îşi preţuieşte Mangalia valorile sportive

0
712

andreea-ana-argint-mondial-lupte-mangalia

CUGET LIBER: Scriam, săptămâna trecută, în termeni laudativi despre performanţa tinerei luptătoare Andreea Ana de la CS Mangalia, care a cucerit medalia de argint la Campionatul Mondial. O sportivă model pentru comunitatea locală. Dar ce face oare administraţia locală pentru asemenea copii de excepţie?
M-am întâlnit, cu ocazia etapei de „zonă” a Campionatului Naţional de lupte libere şi greco-romane, copii 1 şi 2, desfăşurată în sala LPS, cu Lucian Luca, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Lupte şi preşedinte al ASM Callatis mg. Sosise la Constanţa pentru a superviza competiţia şi mai ales pentru a o premia pe Andreea Ana, noua vicecampioană mondială a Mangaliei.
„Suntem foarte bucuroşi pentru această reuşită. Este a doua oară, în ultimii ani, când o sportivă de-a noastră urcă pe podium într-o competiţie majoră. Prima a fost Denisa Macovei, medaliată cu bronz la Campionatele Europene de juniori de la Zagreb, din 2012. Iată că, la numai patru ani distanţă, a venit rândul Andreei Ana să aducă în vitrina de trofee a clubului o distincţie şi mai preţioasă: argintul mondial”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, preşedintele Lucian Luca.
Alături de preşedintele CS Mangalia, Dragoş Dima, Lucian Luca a efectuat premierea vicecampioanei mondiale, după care a făcut o menţiune.
„Facem mari eforturi, din punct de vedere financiar, pentru a susţine sportul de performanţă, pentru a-i motiva pe cei mai buni dintre sportivi să meargă înainte, să ajungă în vârful ierarhiei. La ora actuală, în cadrul clubului, activează peste 100 de sportivi. Bineînţeles, nu toţi vor deveni campioni, însă mare parte dintre ei au potenţial pentru performanţă. Sunt convins că, de acum înainte, având printre ei o vicecampioană mondială, copiii vor fi şi mai motivaţi, iar medaliile vor fi şi mai multe, şi mai strălucitoare. Sperăm ca autorităţile locale să fie alături de noi, să se implice pentru susţinerea performanţei”, a declarat Lucian Luca.
v v v
Mesajul transmis de către Lucian Luca, unul dintre principalii susţinători ai luptelor constănţene, este unul adresat în primul rând administraţiei locale şi, în al doilea rând, agenţilor economici din Mangalia.
Din păcate, la ora actuală, pentru Primăria Mangalia, sportul nu există! Şi mă refer nu numai la lupte, ci şi la box sau rugby (echipa Callatis a fost retrasă din campionatul Diviziei A, din lipsă de bani!). Bazele sportive arată jalnic, stadioanele fiind mai degrabă maidane pline de gunoaie şi ruginituri.
Revenind la lupte, în data de 15 septembrie, Primăria Mangalia a anunţat că nu poate finanţa proiectul depus de CS Mangalia, dând următoarea explicaţie: „CS Mangalia nu a făcut dovada existenţei a procentului de 10%, contribuţie proprie, din valoarea totală a finanţării şi nici nu a ataşat raportul de activitate în care să fie menţionate performanţele atinse în ultimii 10 ani”.
Nu exclud posibilitatea ca proiectul depus să nu fi fost întocmit ca la carte, însă susţinerea activităţii de performanţă include şi asistenţa de specialitate în întocmirea unor astfel de proiecte. Luptele sunt pe un drum bun, medalia mondială a Andreei Ana vine şi confirmă faptul că la CS Mangalia se munceşte mult şi bine, iar aceşti copii trebuie susţinuţi. Nu uitaţi că sportul formează caractere, iar medaliaţii sunt modele pentru comunitate.
Şi încă o chestiune. Cu ani în urmă (fără legătură cu mandatul actualului primar, Cristian Radu), Primăria Mangalia a „tocat” bani mulţi şi – cel puţin din punctul meu de vedere – nejustificat pe fotbal. Salarii de mii de euro pentru bătut mingea în Divizia C! S-a sistat finanţarea, dar s-a trecut la cealaltă extremă. Nu mai există ochi (şi bani) pentru sport. Când ai însă în curte un medaliat mondial, cred că s-ar impune o reevaluare a poziţiei. Parteneriatul public-privat este o bună soluţie şi stă în puterea celor două tabere de a-şi da mâna pentru performanţă.
Autor: Sorin MIHALACHE




Locuri de munca in Mangalia:
Jobs by neuvoo.ro


Publicitate https://www.mangalianews.ro/

piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply