S-a anulat donarea de sânge de sâmbătă. ALERTĂ! Virus West Nile, la Mangalia!

0
715

tantar

A fost semnalat primul caz de infecţie cu virus West Nile (transmisă prin înțepătura de țânțar) la Constanţa, până în prezent Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) neanunţând nicio îmbolnăvire.

Nu de mult, directorul DSPJ, ec. Cristina Schipor, a declarat, pentru „Telegraf”, că nu a fost raportat niciun caz, dar că Direcţia a publicat toate măsurile de prevenire ce trebuie luate, aşa cum s-a procedat în fiecare sezon cald.

Anunţata campanie de colectă mobilă de sânge organizată de către Centrul Regional de Transfuzii Sanguine (CRTS) Constanța, din data de 17 septembrie, la Mangalia, a fost anulată, directorul Centrului, dr. Alina Dobrotă menţionând că în municipiu a fost confirmat un caz de infecţie cu virus West Nile.

„Această măsură este luată pentru asigurarea securității transfuzionale, în condițiile în care în municipiul Mangalia a fost confirmat un caz de infecție cu virusul West-Nile, infecție ce poate fi transmisă și prin sânge.

În aceste condiții, persoanele cu domiciliul în Mangalia și localitățile învecinate (Limanu, Hagieni, Vama Veche, 2 Mai, Albești, Arsa, Vârtop, Coroana, Cotu Văii, 23 August), precum și cele cu domiciliul în alte zone din județ dar care lucrează aici, nu vor putea fi admise la donare până la data de 31 octombrie 2016 (sau o dată ulterioară, în funcție de evoluția situației epidemiologice)”, a explicat, într-un comunicat, directorul CRTS, dr. Alina Dobrotă.

Tot ea a menţionat că persoanele care nu locuiesc/nu lucrează în zona sus-menționată, dar care tranzitează această zonă (minim o noapte petrecută în zonă, participare la activități în aer liber, pescuit etc.) nu vor putea dona sânge timp de 28 zile de la întoarcerea din această zonă restricționată.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Menţionăm că aproximativ 40 de cazuri de infecție cu virusul West Nile, dintre care 4 s-au soldat cu decese, au fost înregistrate în țara noastră din mai și până la finele lui august, potrivit ultimei raportări a Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile – Institutul Național de Sănătate Publică.

Cazurile de infecție cu West Nile anunţate de Centrul de Supraveghere provin din județele Mureș, Iași, Neamț, Galați, Dolj, Prahova, Dâmbovița, Giurgiu, București, Ilfov, Ialomița, Brăila, Tulcea.

DESPRE VIRUSUL WEST NILE

Virusul West Nile este răspândit prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi care sunt purtători şi care se infectează la rândul lor când se hrănesc din păsări infectate. Ţânţarii infectaţi pot transmite apoi acest virus la oameni sau animale prin înţepătură sau muşcătură. Infecţia cu virus West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările sunt diferite, informează masterul european în Promovarea Sănătății și Educație pentru Sănătate, totodată purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Județeană (DSPJ) Constanța, dr. Loti Popescu.

La majoritatea oamenilor nu există simptome. România are o lungă experiență în privința acestei infecții: în 1996, țara noastră s-a confruntat cu cea mai mare epidemie de neuroinfecție West Nile din Europa, când s-au înregistrat 352 de cazuri de neuroinfecție West Nile (44% au fost meningoencefalite, 40% meningite și 16% encefalite).

Urmare a implementării sistemului de supraveghere a acestei infecții la om, care a funcționat neîntrerupt din 1997, s-au înregistrat anual cazuri de neuroinfecție cu virus West Nile la om.

Și cum sezonul lor nu s-a terminat, medicii ne reamintesc cum să ne păzim de înțepăturile de țânțari: fie prin folosirea cremelor sau loțiunilor speciale, fie prin purtarea de haine care să acopere pielea.

”Protejaţi ferestrele şi uşile cu plase; curăţaţi locurile unde cresc şi se înmulţesc ţânţarii prin golirea/schimbarea frecventă a apei care stă în vase cu flori, butoaie, alte recipiente din jurul locuinţelor; schimbaţi apa din recipientele din care se adapă animalele şi înlocuiţi săptămânal apa din vasele unde se scaldă animalele; beţi numai apă potabilă din fântâni autorizate sanitar (în rural) sau apă a cărei sursă de provenienţă o cunoaşteţi, apă plată, minerală, ceaiuri; relaxaţi-vă doar în bazinele de înot din ştrandurile autorizate sanitar; evitaţi bălţile, canalele!”, potrivit doctorului Loti Popescu, citată într-un comunicat al DSPJ Constanța.

Autor: Alina GHENCEA, Telegrafonline.ro, Miercuri, 14 sept.2016.piese-auto-mangalia.ro

Litoral Press RomâniaLeave a Reply