Sorin Mihai: Se dorește din nou blocarea Mangaliei?

0
838
sorin_mihai_unpr_mangalia

    “În ultimii ani am asistat la o dispută între primarul Radu Cristian și consilierii locali. Acuzațiile reciproce se refereau la lipsa de implicare, de interes și chiar la blocarea intenționată a activității administrației locale. Radu Cristian a fost reales în funcția de primar, iar în noua configurație a Consiliului Local sunt prezenți nouă reprezentanți ai PNL, partid a cărui filială locală este condusă de edilul sus-numit.

    Tema principală de campanie electorală a primarului solicita un Consiliu Local care să fie dispus să colaboreze, să lase deoparte certurile. Rezultatul alegerilor a sugerat că aceasta este, de fapt, voința unei părți însemnate a cetățenilor. Era firesc ca viceprimarul să fie unul agreat de primar, pentru a primi atribuții care să susțină activitatea primăriei. Am avut viceprimari care au avut doar rol de figurant pentru că nu li s-a dat mai nimic de făcut.

    Când i-am spus colegului Menabit acest punct de vedere, inițial s-a supărat. Apoi mi-a dat dreptate, înțelegând și că nu ar fi primit atribuții, și că ar fi decontat acum, la comun, inerția primăriei. Această inerție nu poate fi aruncată, însă, în cârca întregului aparat executiv.

    Unii sunt profesioniști care știu care sunt soluțiile, dar sunt ținuți în loc de așteptarea dispozițiilor primarului. Și este firesc așa: conform legii, sunt direct subordonați acestuia sau celor din echipa sa

(Legea 215/ 2001, art. 74: ART. 74:
(1) Numirea şi eliberarea din funcţie a personalului din cadrul instituţiilor şi serviciilor publice de interes local se fac de conducătorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Numirea şi eliberarea din funcţie a personalului din aparatul de specialitate al primarului se fac de primar, în condiţiile legii).

    Totuși, am reușit să impun o regulă de lucru în comisia CL pe care o prezidez (materialele sunt trimise înaintea ședinței comisiei pentru a fi studiate) și, mai mult decât atât, am primit informații de fiecare dată când le-am cerut celor din aparatul administrativ. Păstrez, totuși, rezerve deoarece am constatat că în unele situații anumiți funcționari din primărie au oferit informații parțiale sau denaturate, pentru a nu divulga anumite detalii.

    Un exemplu simplu este dat de faptul că în comisie a apărut de două ori un proiect de HCL prin care se solicita acordarea unei locuințe sociale unui cetățean care nu avea nici măcar dosar depus pentru aceasta. Proiectul a fost amânat pentru că avizul, favorabil sau nefavorabil, ar fi dat posibilitatea trecerii acestuia pe ordinea de zi a unei ședințe.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    În privința rectificării de buget, am stat ore întregi în primărie, alături de doamna Sali Ghiulserin, deoarece eram interesați să știm ceea ce urmează să votăm. Suntem consilieri locali la primul mandat – nu ne pricepem la toate, dar suntem dispuși să învățăm. O fostă elevă mă dojenea într-un discurs patetic (mă rog, și puternic subiectiv, având în vedere legăturile sale cu lumea politică). Cine poate să ne acuze de rea-voință, să o facă argumentat.

    Pentru a ști ce este mai bine de făcut am pus numeroase întrebări, am primit la fiecare dintre acestea răspunsuri. Unele informații au putut fi verificate (de aceea am mers la unitățile de învățământ), altele nu. De exemplu, în privința asfaltării s-a spus că urmează a se derula proiecte ale Raja și ale Enel, ceea ce ar distruge trama stradală dacă este făcută acum, dar și că se vor iniția de către primărie proiecte pentru asfaltare, cu fonduri europene, pentru oraș și pentru stațiuni.

În privința Aleii Teilor și a Parcului Evergreen, s-a spus că sumele rămase trebuie să fie incluse integral în buget, chiar dacă nu vor fi cheltuite, pentru că, altfel, constructorii ar fi putut acuza o premeditare a refuzului la plată. Penalitățile ar fi putut fi apoi aplicate, ceea ce urma să scadă în mod considerabil suma. Explicațiile au fost multe, aș putea scrie pagini întregi. Ceea ce m-a deranjat este că aceste explicații nu au fost făcute publice de cei care au informațiile complete, cu justificări clare. Am mizat pe buna-credință și acest lucru mi-l reproșez.

    Acum primarul are și viceprimar, are și buget. Dacă se afla la primul mandat, ar fi trebuit să îi acordăm circumstanțe atenuante măcar 6 luni de zile. Dar, după un sezon estival ratat, cu șantiere deschise și promovare tinzând către zero, nu mai are nicio scuză pentru felul în care arată Mangalia, pentru lipsa de implicare și de transparență atunci când are în mâini frâiele orașului.

    Ședința extraordinară de miercuri m-a dezamăgit. Sunt consilieri PNL pe care îi consider oameni verticali și bine intenționați, iar absența lor de ieri a fost forțată, cu siguranță, de o decizie politică luată în cerc restrâns, la care nu au avut un cuvânt de spus. Nu îi voi blama, deoarece știu că au fost puși într-o situație delicată și că își doresc să poată, pe viitor, să ia decizii care să ajute Mangalia. Am convingerea că ar fi susținut proiectul nostru prin care acordam locuințe de serviciu cadrelor didactice și cadrelor medicale.

    Postez proiectele de HCL înaintea ședințelor CL pentru că îmi doresc ca toți cei care au un cuvânt de spus să intervină, să aibă propuneri, amendamente. Până acum vocile au fost firave, dar știu că numai prin exersare se capătă reflexe democratice.

    Îmi asum orice decizie pe care am luat-o și pe care o voi lua, pentru că am căutat de fiecare dată să aflu care este cea mai bună variantă pentru cetățeni. În fond, aceasta este esența funcției de consilier local: să iau decizii pentru comunitate, în funcție de informațiile puse la dispoziție de oricine este interesat sau cunoscător al fiecărei spețe. Până acum acuzațiile au fost că am interese ascunse pentru a-l gira pe primar.

    Detractorilor le cer, simplu, să dovedească aberațiile aruncate pe piața zvonurilor. Le voi da lor tot ce pretind ei că aș fi primit.

    Cu siguranță, de acum încolo se va căuta reinițializarea mitului conducătorului bine intenționat, dar blocat de către consilierii locali. Deja au apărut voci insomniace care se interesează de soarta Mangaliei numai când sunt scoși autoritar la tablă și muștruluiți că nu țin la onoarea de familist, oameni pentru care politica de cumetrie se citește ad litteram. Și acestora le spun la fel de simplu: și eu, și colegii mei de la PMP vom colabora cu toți cei care își doresc buna funcționare a orașului. Este singura ideologie viabilă.

    Dar și noi, și cetățenii Mangaliei suntem sătui de minciuni, de amăgiri, de certuri. Hai să punem municipiul pe picioare și să lăsăm deoparte interesele personale!”

    Sorin Mihai, consilier local, duminică, 21 august 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply