Sorin Mihai: Are Mangalia o Strategie de Dezvoltare Locală?

0
990

strategia-dezvoltare-locala-

    Prof. Mihai Sorin, consilier municipal: “Miercuri, 10 august 2016, am participat, timp de 4 ore, la două ședințe de lucru privind Strategia de Dezvoltare Locală (SDL). Cu această ocazie, am aflat că există o astfel de strategie, extinsă ca proiecție de aplicare până în 2023, chiar dacă nu am găsit-o nicăieri ca document public.

    La prima dintre ședințe, am fost singurul participant dintre cei invitați pe cale oficială (a fost prezentă și doamna Sali Ghiulserin, care nu a primit, însă, invitație). La cea de a doua, am fost 5 participanți. Din discuțiile purtate, am înțeles că SDL există în draft. Am solicitat să ni se pună la dispoziție, dar nu am primit documentul până în acest moment.

    Concluziile ședințelor sunt următoarele:

    1. SDL este necesară pentru a putea accesa fonduri europene. Dar proiectele trebuie, totuși, să fie corelate cu o viziune și cu o misiune asumate, trebuie să se raporteze la obiective strategice, la priorități și strategii care să fie operaționalizate. Fondurile europene sunt bine-venite în măsura în care ar rezolva probleme ale comunității, s-ar plia pe un plan managerial coerent. Altfel, există riscul inițierii unor proiecte care să consume resurse ale municipiului, dar să fie abandonate apoi din lipsă de implicare, de gestionare coerentă, structurată.

    2. Pentru a se stabili prioritățile și direcțiile de dezvoltare pentru Mangalia, SDL trebuia să fie făcută publică de mult timp. Am fost informați că trebuie să fie gata până la 1 septembrie pentru a putea accesa fonduri europene și, de aceea, este produs al administrației publice locale (în mod normal, trebuia să plece de la dezbateri în comunitate). Dar o SDL care nu este înțeleasă de publicul larg nu va fi nici asumată, așadar nu îi va implica pe toți cei care ar fi interesați și care ar putea fi activați.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

3. Discuțiile s-au limitat la generalități, la direcții vagi de dezvoltare și au vizat, de fapt, posibile proiecte care să acceseze fonduri europene. Deziderate precum transformarea Mangaliei în „Oraș verde”, în ansamblu de stațiuni cu specific balnear sau o Mangalie atractivă pentru pensionarii Europei presupun diagnoze amănunțite, planuri operaționale cu etapizare ponderată.

    4. Principalele mele propuneri pentru rezolvarea priorităților Mangaliei au fost: construirea unui campus preuniversitar în zona Dobrogea 1 (în prima ședință) și reabilitatea și modernizarea Policlinicii, pentru a diversifica oferta medicală pentru populație (în cea de a doua ședință).

    Deocamdată, SDL nu este nici publică, nici coerent structurată. Căutând „Strategia de dezvoltare locală” pe Google, primele rezultate au fost despre ceea ce au postat primăriile Seimeni, Mînzalești, Bistrița și Muereasca. Cred că se poate și la noi.

    Mult mai important decât putința de a înainta proiecte care să absoarbă finanțare europeană este să avem o strategie care să ne ghideze acțiunile pe termen mediu și lung. Sper ca până săptămâna viitoare, când se anunță alte ședințe de lucru, această strategie să fie pusă la dispoziția comunității, pentru a ști măcar viziunea, asumată de către primar, privind dezvoltarea Mangaliei.” (fb).


13.08.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply