Silistră Elena Alexandra: Sistemul medical este bolnav!

0
947

Silistră-Elena-Alexandra-Sistemul medical din România este bolnav! Bolnav de pe urma nepăsării, a indiferenței, a dezinteresului, a lipsei acute de cadre medicale specializate. Este boala secolului, o boală contagioasă, care tot mai mult pare fără leac.

Cum poate un sistem bolnav să trateze pacienții? Vrem performanță din partea cadrelor medicale, însă cu toții știm că sistemul este subfinanțat. Îi judecăm lesne, dar nu le asigurăm condiții decente de muncă.

Suntem conștienți că nu investim suficient pentru a putea cere servicii de calitate. Îi admirăm pe oamenii din sistemul sanitar care investesc efort și sunt dedicați muncii lor, dar nu suntem dispuși să îi răsplătim așa cum se cuvine, să îi sprijinim cu adevărat.

 Ne-am obișnuit să spunem că aceasta le este meseria, că sunt plătiți pentru munca lor. Dar când această muncă este făcută fără aparatura necesară, în condiții care nu corespund normelor igienico-sanitare, cu medicamente aduse de pacienți de acasă, să nu ne așteptăm la minuni.

Vrem medici competenți și responsabili, dar îi vedem că pleacă tot mai mulți din țară, că aleg străinătatea pentru un trai mai bun. Ce facem atunci? Îi hulim și pe cei care au ales să rămână în țara lor. Pe cei obligați să se lupte cu nevoile sistemului. Îi admonestăm pe cei care sunt nevoiți să străbată zilnic zeci de kilometri doar pentru a ajunge la muncă, pentru că specialiștii sunt tot mai greu de găsit. Îi desconsiderăm pe cei care, la rândul lor, se simt ignorați de comunitatea locală, căci nu le-a oferit nici măcar o locuință de serviciu.

    Îi obligăm să se descurce într-un sistem subfinanțat, cu salarii demotivante. Și nu este de mirare că ajung să se gândească dacă tot acest efort merită. Și nu este de mirare nici că pleacă pentru că se simt umiliți de un sistem medical bolnav, de o societate care nu le oferă nimic, dar care le pretinde adesea imposibilul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

    Să încercăm, ca un început, să îi judecăm mai puțin, să îi sprijinim și să le arătăm că îi apreciem! Atât cât îmi va sta în puteri, voi încerca să îi ajut și să le arăt că îmi pasă. Căci, în fond, îmi pasă de sănătatea mea, de a celor din jurul meu!

    Silistră Elena Alexandra, consilier local, 7 august 2016, fb.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply