Sorin MIHAI: 5 iunie – Duminica Orbului

10
834

“Consider subiectiv și părtinitor articolul publicat de dumneavoastră cu titlul „Mangalia participă la alegeri cu doi candidați în arenă și alți cinci pe margine, care fac galerie!”. Este evident că scopul acestuia este de a-l favoriza pe unul dintre candidații la funcția de primar al Municipiului Mangalia. De aceea, vă solicit să publicați și răspunsul meu, prezentat mai jos, ca reacție față de afirmațiile făcute în articolul sus-numit.

   Vă mulțumesc,

   Cu respect,

   Sorin MIHAI.

duminica-orbului-

 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

5 iunie – Duminica Orbului

Ceata din jurul fostului primar și deputat Iorguș se tot chinuiește de o lună încoace să acrediteze ideea că lupta electorală este decisă. Se folosesc, în acest sens, sondaje de opinie fabricate la repezeală și zvonuri aruncate prin oraș.
Este un alt blat politic – blatul dintre Iorguș și Radu, așa cum a fost și blatul dintre Iorguș și Tusac. Unul primar, unul deputat. Amândoi câștigă, iar Mangalia pierde. Nimeni nu este tras la răspundere.
Orice sondaj de opinie profesionist realizat în campanie trebuie să fie plătit din bugetul candidaților. Costul unuia depășește bugetul actual al unui candidat la Primărie. Cel scos pe piață de firma unui apropiat al lui Cristian Radu a căzut de mult timp în ridicol, căci îl credita cu 61% pe primarul încă în funcție – să creadă cine o vrea.
În schimb, discuțiile zilnice cu oamenii Mangaliei îți creează o imagine lămuritoare asupra tabloului electoral. Oamenii au realizat că cei care s-au îmbogățit din politică, cei care își numără hotelurile, vilele și afacerile cu statul nu se gândesc decât la propriul buzunar. Mangalia a sărăcit tot mai mult în ultimii 20 de ani, pe când conducătorii ei s-au îmbogățit. Orașul a fost devalizat de tot ceea ce avea mai de preț. Este în paragină, pentru că bunurile furate din averea orașului sunt pe mâinile unor nepricepuți care vor să treacă drept mari gospodari.
Știu că le încurc ițele, că le stric blatul. Și mai știu că nimeni nu mai vrea corupți. Nimeni nu mai vrea găști care să facă din Primărie o afacere personală. Vrem ca Mangalia să se dezvolte, căci șansele i-au fost anulate timp de 20 de ani.
Vreau să cred că nu toată presa este arvunită și obedientă. De aceea, pun pe seama intenției de a spune basme de adormit copiii apariția pe 1 iunie a articolului „Mangalia participă la alegeri cu doi candidați în arenă și alți cinci pe margine, care fac galerie!” Despre zvonuri pot vorbi și eu. Vin mulți să îmi spună cum un candidat a împărțit litri de vin și zeci de oi pentru voturi. Cum alt candidat dă bani în stânga și în dreapta, așa cum a dat și acum 4 ani. Basme sau nu, rămân în zona lipsei de probe, așa cum sunt și sondajele sau zvonurile de la colțul străzii.
„Pe 5 iunie este Duminica Orbului și este ziua în care în toată România se va decide viitorul următorilor 4 ani. Eu vă încurajez să veniți la vot și să votați cu ochii larg deschiși (…)” (Valeriu Steriu – președinte al UNPR).
În acest an nu mai votăm corupți! În acest an votați pentru voi!

MangaliaNews.ro, 01.06.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


10 COMENTARII

  1. Haide să-ţi spun eu ceva concret, domnule profesor. Ceva care, şi din avion, şi de aproape, şi din dungă, arată la fel. Nu basme, ci o citire a unui program electoral de care evitaţi să vă atingeţi, cu graţie de elefant.

    În programul electoral, Bogdan Maganu spune că are de gînd ca primăria să facă toate lucrările importante din oraş: locuinţe noi, întreţinere drumuri, întreţinere spaţii verzi, întreţinere clădiri, întreţinere sistem de iluminat, întreţinere spaţii de joacă, întreţinere pavilioane pentru pensionari şi, cele mai importante lucrări, cele de la „et cetera”! Adică toate, s-ar înţelege. Cam la libera apreciere a fiecăruia.

    Dl. Maganu vrea ca „primăria, prin entităţi juridice din subordinea ei, să execute efectiv lucrările necesare oraşului în regie proprie[…] la preţuri de cost*”.
    –––-
    *preţ de cost: Parte din valoarea marfii sau a produsului care inglobeaza pretul factorilor de productie, adică fără profit şi fără alte costuri necesare funcţionării unei firme normale!

    În traducere liberă, dorinţa arzătoare şi neclintită a tînărului şi inteligentului candidat PSD, Bogdan Maganu, este următoarea:
    1. Deşi uită să menţioneze despre aceasta, plata costurilor fixe ale „entităţilor juridice” din subordinea primăriei se va face tot de la buget. Dar de la care buget? Partea “ieftină”, de cost, nu e plătită tot de la buget? Care mai e structura preţului, atunci? Asta înseamnă că:
    2. Vrea ca “entităţile juridice din subordinea primăriei” să concureze neloial pe piaţa liberă, prin preţuri de dumping, constituite artificial. Asta va duce la:
    3. Eliminarea concurenţei private în acele domenii, care nu sînt puţine, adică reducerea numărului de firme din Mangalia, cum ar fi cele de construcţii (locuinţele noi);

    Deşi, aparent, contrazice ipoteza dumpingului, mai există varianta furtului mascat – pasul doi, după eliminarea concurenţei şi adormirea atenţiei publice. Şi anume:
    4. Probabilitatea ca furtul să se întîmple la achiziţia materialelor este foarte mare, chiar foarte plauzibilă!
    Odată ce această „iniţiativă” ar fi aprobată, sub aparenţa „preţului de cost”, furtul se va face la achiziţia materialelor, unde o panseluţă va costa 100 euro, un cancioc de asfalt va costa, să zicem, 50 de euro… Dar lucrarea va fi tot “la preţ de cost”, pe hîrtie, se înţelege…
    Brusc, vor apărea, ca ciupercile, fix acele firme de vînzare a materialelor de care ar avea nevoie „firma” primăriei. Ghici ale cui urmează să fie acele firme?… Exact! Ale consilierilor locali care susţin PSD şi Maganu! Printre care vă puteţi număra şi dumneavoastră, susţinut de colegii fără şansă.

    Dacă dl. Maganu tot vrea ca primăria să fie eliberată de firmele care o căpuşează şi nu au legătură cu oraşul, după cum afirmă, eu îi propun să vadă ce face cu firma lui de transport public, finanţată de la bugetul local, de care tot vorbeşte lumea… Sau să iasă public şi să spună că nu are nici o legătură cu acea firmă.

  2. Vipera cu elice, ai o logică ciudoasă, aservita si ilogică, exact de parcă ai fi Vișa. Si dacă ești? Nu contează, inepțiile sunt Inepții si în anonimat.

    Deci…
    Serviciile publice sunt servicii către locuitorii orașului plătite din banii locuitorilor orașului. Pentru dumneata si dl ex-primar Iorgus sunt o piața pentru care concurează firmele private, adică interesele politico-financiare. Nici nu concepi sa nu fie o piață de consum. Pai nu trebuie să fie. Dacă un om nu cumpara pâinea si o produce, nu are voie pentru ca face concurenta neloiala cu proprietarii de brutarii? Daca excrocatul nu se mai lasă excrocat face concurenta neloiala cu escrocul?

    Entitatea juridică a primăriei care va efectua serviciile publice nu concurează cu nimeni pentru ca nu oferă serviciile către nimeni, decât efectuează pentru proprietarului sau. Asa cum Goldterm da caldura populației orașului la un preț pe jumătate decât atunci cand serviciul era externalizat către o firma privată.

    Apoi alta inepție, ca se reduc locurile de munca in Mangalia daca dau faliment firmele private care au preluat serviciile publice. Pai regia primăriei a avut 500 angajați. La costuri pe jumătate cu aceeași bani putem asfalta dublu ca volum de asfalt, deci necesitate de forța de munca dubla. Forța de munca plătită, doar ca plătită corect, cu salariu, cu taxe, cu pensie, nu la negru asa cum angajează privații care jecmănesc bugetul local.

    Apoi următorul gând al dumitale a fost cum sa furi din bugetul local daca nu se mai scot bugete către firme private. Daca nu se poate din salariile oamenilor, te-ai gândit ca prin costul materialelor. Pai sa fii iresponsabil si irațional sa faci asta, cum face dl Leo care vindea birotica socialului la prețuri exorbitante, cu 18 lei topul de hârtie pe cand la Metro e 9 lei topul. Decontări de miliarde pe luna. Achizițiile sunt probe, costul materialelor se confrunta cu costul real. Corupția este dovedita. Dacă cineva fură – plătește! Legal si politic.

    Delapidarea prin externalizarea serviciilor – pentru care de fapt este responsabila primăria in fata locuitorilor orașului – legalizează furtul. Pai nu e vinovat cine cere, e vinovat cine da – zice economia de piață liberă. Dar fiecare are libertatea sa nu se vândă. Fiecare are libertatea sa nu se lase vândut. Fiecare are libertatea sa nu vrea sa cumpere ceva, si sa-si producă.
    Daca pentru oras e mai bine sa se autogospodareasca, avem libertatea sa o facem.
    Cine are tupeul sa îngrădească aceasta libertate?

    Viata ne-a dovedit cum este mai bine. Iorgus a găsit Godpodaria Orășenească, Locativa si Drumuri, adică GOLD RA, cu 500 angajați. Care reabilitau blocuri, asfaltau, se ocupau de salubrizare, de spații verzi, de termoficare, etc. Si orașul era curat, era frumos, era senzație in țara. Dar primarul Iorgus ce s-a gândit? Sa preia toate serviciile către firmele sale de interes. A distrus GOLD si a transmis serviciile către Romintern si Uranus, a distrus pe viitor orașul, ceea ce trăim astăzi este moștenirea sa: pe bugetul orașului exista o lupta încrâncenata intre interesele politico-financiare din interiorul, cat si dinafara orașului.
    Însăși platforma politica de a nu mai externaliza serviciile care ar aduce economii reprezintă dovada de eliberare fata de orice interese politico-financiare, pentru ca dispare borcanul cu miere.

    Atâta înverșunare cu inepții, dle Vișa, …scuze, dle Vipera cu Elice,… încât nu le consider ca sunt din iraționalitate, ci din partizanat, aservire politica, interese personale,… oricare vi se potrivește.

    Sunteti atât de greșit in concepte si rațiuni, încât nu au au câștig de credibilitate.

    Cat despre “probabilitățile plauzibile” v-am mai comunicat: Înainte sa-mi ghiciți in cafea, ar trebui sa beau cafeaua.
    Cand oprești un furt si il faci culpabil, il faci vizibil daca se întâmpla, se numește protecție împotriva furatului.

  3. Presedintele UNPR, Valeriu Steriu, a declarat marti ca PSD si UNPR vor semna joi un protocol de colaborare pentru alegerile locale la nivelul Capitalei care prevede sustinerea candidatilor social-democrati si liste comune pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB).

    “In ceea ce priveste situatia politica din Bucuresti, joi vom semna protocolul cu PSD pentru a constitui o alianta. Este vorba de o alinata preelectorala, utila, o unire a stangii, in timp ce dreapta vedem ca are framantari puternice. La acest moment chiar incearca sa identifice un candidat care sa aiba un potential de a intra in aceasta competitie”, a declarat Steriu, in cadrul unei conferinte de presa, potrivit Newsro.

    CITESTE SI: PSD O SUSTINE 100% PE GABRIELA FIREA IN CURSA PENTRU PRIMARIA CAPITALEI

    Potrivit acestuia, protocolul va fi semnat de catre Gabriela Firea, in calitate de presedinte interimar al PSD Bucuresti, si conducerea UNPR, iar documentul va prevede sustinerea candidatilor PSD la toate sectoarele si Primaria Capitalei si liste comune pentru consilierii generali.

    “Avem in acest moment demarata strangerea de semnaturi pentru candidatura doamnei Firea. In perioada urmatoare tot ceea ce inseamna echipe vor intra in precampanie atat din partea UNPR, cat si din partea PSD. Vom ramane uniti in aceasta alianta pentru Bucuresti”, a mai spus Steriu.

    PSD si UNPR au mai semnat un protocol de colaborare pentru alegerile locale la nivelul Capitalei, insa acesta prevedea sustinerea lui Neculai Ontanu la Primaria Sectorului 2, precum si sustinerea candidatilor PSD la Sectorele 1 si 6 si Primaria Generala. Dupa ce Ontanu a fost retinut de DNA, social-democratii si-au numit candidat si la Sectorul 2, iar progresistii au anuntat ca ii vor sustine pe toti candidatii PSD la Capitala.

    Si daca asta se intampla in Bucuresti, de ce n-ar fi valabila si la Mangalia?

  4. Ozzy,
    Ce spui tu despre autogospodărire e una, ce se citeşte din programul electoral e alta.
    Dacă prima are treabă cu întreţinerea şi lărgirea patrimoniului, construcţia de locuinţe şi “et cetera” intersectează piaţa liberă. Nu în sensul că acele “entităţi juridice” sînt jucători pe piaţa liberă, ci în sensul că îşi securizează domenii de activitate. Deci nu despre pîinea de casă e vorba, ci despre suprimarea unor activităţi într-un oraş în care ele trebuie să existe. NU e normal, pentru un oraş, ca primăria să fie cel mai mare angajator.

    Vorbeşti de eficientizare? Dacă “entitatea juridică” îşi plăteşte toate taxele, cheltuielile operaţionale – tot, şi ele sînt incluse în preţul lucrării, de ce se mai vorbeşte de “preţul de cost”? Unde e economia care se face? La chiria pe spaţiile necesare funcţionării?

  5. 🙂
    Locuințele realizate prin “entitatea juridică” sunt făcute din banii locuitorilor orașului. Pentru ei.
    Asta este social-democrația nordica, întâi cetățenii si apoi firmele. Protecția întâi este pe cetățean.

    Ca si principiu, daca “entitatea primăriei” ar putea satisface toate cererile de locuințe ale orașului, ar fi o minune benefică să dăm tuturor locuințe aproape gratis. Înseamnă progres, înseamnă ca vor vrea si altii sa se mute in acest oras, înseamnă ca firmele de construcții vor avea de lucru altele decât locuințele sociale, se deschid piețe noi pentru cei pe care ii plângi ca suferă pentru ca nu mai construiesc sa vândă scump locuitorilor Mangaliei.

    Statul nu concurează cu nimeni in ați lua TVA-ul, statul nu concurează cu nimeni cand ne da bani de șosele, de sali de sport, cand ne șterge arierate. Primăria nu concurează cu nimeni cand ia taxe si impozite, de asemeni nu concurează cu nimeni cand construiește case sociale.
    Ca si principiu, primăria nu are nevoie de altii sa construiască case sociale, nu este concurenta de niciun fel, mai ales neloiala.

  6. PS:
    Dacă cineva tot cade de pe bicicletă, nu înseamnă că bibicleta nu e bună, ci că respectivul nu ştie să ţină ghidonul.

    A înlocui un sistem pentru că e prost administrat nu spune nimic despre sistem, ci despre administratori.

    Ca să fie valide afirmaţiile tale, trebuie să demonstrezi că sistemul e defectuos şi că nu poate da rezultate, independent de modul de administrare. Poate fi şi cazul de faţă, dar trebuie demonstrat.

  7. “ar fi o minune benefică să dăm tuturor locuințe aproape gratis. Înseamnă progres, ” Nici pe departe. Înseamnă vremuri demult apuse. Mai lipseşte doar butelia…
    Dacă primăria ar construi tot fondul de locuinţe necesar, unde şi de ce să se mai construiască alte locuinţe? Cîte magazine, parcuri, terenuri de sport să se construiască şi de cîte ori?

  8. Ducem discuția la nesfârșit dacă nu ai capacitatea de a vedea toate consecințe unei decizii, ori daca nu remarci toate detaliile unei situații.

    Cand cetățenii nu mai dau bani la bănci, ii consumă. Cand exista consum se întâmpla creșterea economiei. O creștere economică generează frumosul, atrage pe cei in căutare de frumos, atrage comerț. Nu stiu pe ce piața macro ai aplicat, dar eu am aplicat. Si am avut rezultate.

    Cand exista bani de consum se adună lichidități. Se construiește stadiul următor, se trece la construcția luxului. O vila nu mai este locuința socială, cine o construiește își permite luxul. Un cartier rezidențial nu este cartier social. Dar cartierul rezidențial privat nu este posibil daca oamenii sunt săraci, daca orașul nu progresează.

    Cauți hibe sa contrazici, dar daca le pui in comparație, nimeni nu a venit cu vreo alta soluție.
    Asa ca nu mai blama tu PSD Mangalia actual reproșând cu un trecut care nu este al celor de astăzi, ori cu o situație din alta zona geografică.
    PSD Mangalia a scos o platforma program care elimina interesele; nu face asta ipocrita acuzația ca urmărește interesele Constantei? Ce scrie pe programa este dovada însăși ca tinerii care conduc acum PSD Mangalia au avut forța politica sau cum o vrei, sa impună ca politica Mangaliei sa o facă mangaliotii. Altfel nu ar fi avut tupeul cu programul asta.

    Cum sa acuze un susținător de al lui Iorgus pe psdistii de astăzi de hoție? Nu e asta o ipocrizie?
    Nu trăiesc in realitatea asta, nu mai știm ce a furat? Nu Iorgus era cancerul si lider PSD Mangalia? Nu acuza ei un trecut, care exact trecutul lui Iorgus?

    Cred ca li s-au încurcat mințile cu schimbările astea, nu mai stie nimeni cine pe cine sa acuze, cum sa atace.
    Si sa nu uitați, eu am venit “la fara 5 minute”.
    La fel si Bogdan. La fel si cei care au revenit, cei plecați de scârba pentru cineva si camarila lui.
    Lansarea de la Casa de Cultura, mobilizarea din ultimele zile, cred ca dovedesc ca lucrurile se schimba. Schimbarea a început.

  9. Prezentarea macro poate avea virtuţile ei, dar nu are legătură cu jalea din oraş.

    O să spui că orice drum începe cu primul pas.

    OK, să vedem care e legătura între descrierea macro şi Mangalia.

    Programul vostru local propune un sistem centralist, ierarhic, dependent de decizia persoanei-grupului de la conducere.
    Nu mai e cazul să spun cît de arbitrar şi de vulnerabil este un asemenea sistem.
    “Despotul luminat” este un noroc pentru o comunitate, nu o planificare. Starea de lucruri dependentă de deciziile unei persoane dispare odată cu persoana, în cazul ăsta.

    În schimb, cînd acorzi o autonomie în mod strategic, vorbeşti de performanţă şi meritocraţie. Cum îşi fac treaba cei care îşi administrează bucăţica este partea a doua.

    În loc să propunem un sistem rigid, ierarhizat, plătit cu economie, mai bine să dăm şansa unor departamente să se auto-administreze şi să genereze banii de care vorbeşi la partea de macro.

Leave a Reply