ALDE Mangalia – DESPRE STAREA CULTURII LA MANGALIA

10
1041

ALDE-comunicat-de-presa

     Există în România primării de comune care sprijină în mod direct actul de cultură mai mult decât o face, în prezent, Primăria Mangalia.

     ALDE-Mangalia consideră că actul de cultură nu este un moft sau o distracţie de week-end, ci un adevărat element de educare a populaţiei, în special a tinerei generaţii. Dar, măcar dacă ar fi și o distracție de week-end. Cetățenii orașului și-au exprimat deja nemulțumirile în presa locală în ceea ce privește actul de cultură de la Mangalia. Sau, mai exact, absența lui…! În week-end, cetățenii Mangaliei merg la Constanța sau chiar la Balcic şi Varna, pentru a vedea un spectacol.

     Administrația locală nu a fost în stare, în ultimii patru ani, nici măcar să renoveze un cinematograf. Toate cinematografele Mangaliei sunt astăzi gropi de gunoi ale orașului.

     Casa de Cultură, căreia i se spune acum Complexul Cultural „Callatis”, nu a marcat nici măcar Ziua Culturii Naționale (15 ianuarie), motiv pentru care cetățenii orașului și-au exprimat indignarea pe bloguri și pe rețelele de socializare.

     S-a ajuns la situaţia în care, instituţionalizat, cultura este mai prezentă la Cercul Militar Mangalia, decât la Complexul Cultural „Callatis”.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

     Clubul Artelor Solteris, cluburile de şah, navomodelism, pictură, teatru, sunt cu toate prezente la Cercul Militar. Lansările de carte se fac tot acolo, deşi în ultima perioadă, timid, s-au mai făcut şi la Clubul Nautic (oricum nu aceasta era destinația acelei clădiri!). Ansamblurile de dansuri populare româneşti şi tătăreşti tot pe scena Cercului Militar repetă!

     Este de neînţeles cum Ministerul Apărării poate aloca resurse financiare şi umane pentru dezvoltarea culturală a tinerilor, cum îi poate atrage prin diverse mici proiecte culturale, iar administraţia locală și oamenii numiți în funcții de conducere refuză să o facă.

     Ne dorim să nu existe lună a anului în care să nu atragem simpozioane şi conferinţe naţionale pe diverse teme, în special de istorie (avem şi cu ce ne mândri), teatru, literatură, cinematografie, arte plastice etc. De exemplu, ştiaţi că ultima conferinţă (şi expoziţie) a pictorilor specializaţi în pictura marină a avut loc la Bucureşti? De ce nu la Mangalia, la malul mării?

     Ne dorim ca la Mangalia să existe un Centru al Copiilor, care să cumuleze toate preocupările tinerei generaţii, indiferent de cât de îndrăzneţe ar fi ele: de la desene pe asfalt, până la cluburi de dezbateri, de la teatru la şah. Vrem să-i încurajăm şi să-i sprijinim pe tineri să participe la orice fel de acţiune care ţine de domeniul cultural. Vrem să-i cointeresăm pe toţi profesorii, educatorii şi instructorii care se ocupă de acest fenomen. Vrem să  dăm o şansă de afirmare tuturor asociaţiilor sau grupurilor culturale care doresc să activeze în domeniul culturii.

     Ne dorim ca Mangalia să devină un centru de vară pentru arta şi tradiţiile populare, cu expoziţii permanente între 1 Mai şi 1 Septembrie, cu festivaluri tematice, conferinţe şi expoziţii.

     Ne dorim ca Mangalia să-şi pună finalmente în valoare moştenirea ei istorică. Pentru asta ar trebui ca proiectul „Callatis-Istorie la Malul Mării negre” (demarat încă din anul 2007) să iasă din zona ridicolului şi să intre în zona concretă. Căci, nu-i aşa, turismul cultural nu s-a inventat la Mangalia. Noi trebuie doar să-l aplicăm cum trebuie şi, mai ales, cu bunăcredinţă.

    Aşa ar trebui să arate Mangalia în câţiva ani, un pol naţional de dezvoltare culturală, care să genereze cultură, nu numai să o recepţioneze.

     Ştim, investiţia în cultură nu aduce profit imediat precum o alee betonată sau un zid de ciment, dar, dacă vrem să ne dezvoltăm oraşul, trebuie să ne creştem tinerii în spiritul respectului şi dragostei pentru cultură. Investiţia de azi va fi recuperată înzecit în viitor, căci „profitul” cultural vine mai târziu şi nu neapărat în patru ani de mandat !

     Biroul de presă ALDE-Mangalia, Luni, 21 martie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


10 COMENTARII

  1. Doar atât? Atât poate ALDE?
    Este adevarat despre cultură, și mă refer mai ales la cultura activă. Cultura activă este cea care prin consum repetat ajunge in timp cultura clasica. Ca Mangalia să mai scoată o INNA trebuie sa existe Maeștri ca dl. Broască, să își dedice timpul remunerat pentru a modela si îndruma talente, etc. Cunoaștem toți povestea despre ce înseamnă cultura pentru o comunitate.

    Dar nu este de ajuns.
    În democrație există separația puterilor decizionale. Exista o primărie. Primăria numeste cine sa conduca Centrul Cultural sau cum s-o numi ceea ce aparține de primărie, comisie de cultura, etc.
    De obicei de cultura se ocupa ministerul culturii si organizații nonguvernamentale culturale, comerciale sau non-profit.
    Ce sa facă primăria, ce să facă Consiliul Local? Nu poate deveni ministerul culturii. Poate iniția unele evenimente in interes comunitar, dar sarcina este si va fi in continuare a celor care se ocupă de cultură, altfel cultura va fi politizată.
    Nu stiu cine patronează Centrul Cultural Callatis, daca este al primariei daca exista vreo nemulțumire inseamna ca omul desemnat sa se ocupe nu-si face datoria, astfel ca tot ceea ce puteți face ca edili este sa înlocuiți persoana care se ocupa de cultura.
    Edilii nu au voie sa inițieze evenimente culturale pentru ca vor politiza cultura. Dar pot aproba, pot încuraja ca evenimente culturale organizate de altii sa se desfășoare in bune condițiuni, conform legii.

    Cine nu lasă să se întâmple o piesă de teatru în fiecare săptămâna? Ori un stand up comedy? Ori un concert, un bal, un concurs de mancat cârnați, etc? Cred că dacă ati avea mai mult succes dacă activati ca promoteri ai culturii in mod nepolitic, adica fara sa fiti edili, pentru ca legea nu va lasă. Mai ales legea bunului simț.

    Ori promiteți sa faceți acele evenimente culturale cu banii primariei?
    Pe ce planetă evenimentele culturale organizate de politicieni au avut succes? Cultura de succes face bani.
    Primăria poate construi un teatru, un cinema, un muzeu, etc., atunci cand apare nevoia si in tarile civilizate tocmai pentru a depolitiza cultura primăria doar face lobby pentru strângerea de fonduri si asigura suportul logistic.
    Revitalizați dvs sau altcineva cultura in Mangalia, nepolitizat, apoi va apare nevoia, chiar obligațiunea investițiilor din bugetul local. Pentru ca toti vrem cultura. Dar nepolitizată.

  2. Buna Ozzy. Chiar daca ai tot dreptul sa nu fii de acord cu mine, voi incerca sa te fac sa-ti schimbi parerea ,pe ici pe colo. Cu argumente, bineinteles.
    Cultura intr-un oras nu reprezinta doar suma evenimentelor culturale . Crezi ca Domnul Profesor Broasca are cel mai mic castig material din munca pe care o face la cor ? Cum am vrea sa se sustina singur, sa participe la festivalurile internationale de la care nu s-a intors niciodata fara un premiu, sa faca costumele copiilor ca sa se poata prezenta pe o scena ? Ai idee cati copii talentati s-au retras de la cor pentru ca parintii nu si-au permis sa plateasca un bilet de avion si o cazare in Italia sau Spania ? Crezi ca Doamna Aura Stuparu care se chinuie efectiv sa-si faca repetitiile prin holuri de scoala sau prin foaierul Casei de Cultura poate pune in scena o piesa de teatru cu decoruri si costume si se poate deplasa la toate festivalurile pe care le-ar putea chiar castiga, altfel decat pe banii parintilor? Banii parintilor nu catre cor sau trupa de teatru sau profesorul de muzica sau de desen trebuie sa mearga. Copii nu trebuie sa renunte la pasiunile lor si sa-si ingroape talentul daca parintii nu-si permit luxul de a-i sprijini sa-si urmeze visul. Banii parintilor merg ,prin taxele si imozitele pe care le platesc ,catre primarie. Si primaria trebuie sa sustina actul de cultura si educatia culturala. Nu doar sa construiasca teatrul si sa astepte sa faca cineva ceva in el. Trebuie sa-l si umple si sa-i dea viata. Nu mi se pare mai putin important sa subventionam cultura decat gigacaloria. Ma refer desigur la cultura ca investitie in educatie nu la showbiz.
    Oamenii de cultura sau de arta, precum si actul de cultura pe care il genereaza sunt un bun al intregului oras in care trebuie investit si care trebuie ingrijit, protejat si intretinut. Pentru ca altfel toata pasiunea si daruiea acestor oameni vor fi, la un moment dat, inabustie de greutati si de lipsa de finalitate a muncii lor. Vor abandona si vom pierde niste valori ale orasului.
    Ai dreptate cand spui ca nu trebuie politizata cultura. Dar gresesti cand spui ca administratia nu trebuie sa intervina in actul de cultura sau in organizarea lui pentru ca l-ar politiza. Edilii orasului trebuie sa fie oameni politici doar in campaniile electorale sau la ei la partid. In rest ar trebui sa fie doar gospodarii localitatii. O data ce ai iesit primar esti primarul intregii comunitati nu doar al celor din partidul tau si incerci sa rezolvi problemele si sa satisfaci necesitatile intregului oras. Si cultura este o necesitate.
    Te inseli de asemenea cand spui ca Administratiei Publice nu-i este permis de lege sa sustina cultura . Exista o Lege, nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general. Aici intra cultura. In 2013 eu am facut regulamentul de aplicare al acestei legi, l-am propus si a fost aprobat in Consiliul Local. Nu a fost aplicat niciodata.
    Chiar daca asupra majoritatii afirmatiilor tale putem aduce argumente si de o parte si de alta, fiind totusi convins ca amandoi ne dorim acelasi lucru – sa avem act cultural in Mangalia, exista acolo o afirmatie cu care n-am cum sa fiu de acord dincolo de orice argument: “Cultura de succes face bani”. Sa nu confundam cultura cu entertainment-ul. Bani face Adi Minune. Nichita Stanescu n-a facut. Cultura consuma bani. Nu privi doar varful aisbergului reprezentat de o piesa de teatru care face cozi la casa sau de un pictor care vinde tablouri pe sume fabuloase. Pentru fiecare mare pictor care reuseste s-au cheltuit resurse cu mii de copii care au invatat sa picteze. Daca nu investim in copii nici n-au de unde sa apara marii oameni de cultura. Nu banii sunt scopul culturii, chiar daca sunt necesari pentru a o intretine ,ci educatia noastra si a copiilor nostri. Oamenii needucati si neinformati sunt mai usor de prostit ,de furat si de manipulat. Daca pentru noi e destul de greu mi-as dori ca macar copiii nostri sa traiasca intr-o lume in care majoritatea sa nu poata fi prostita. Pentru ca e educata si isi poate hotari viitorul cu discernamantul pe care-l are si nu pe promisiunea unei pungi cu faina si a unui pui.
    Imi cer scuze ca am scris fara diacritice tocmai o poveste despre cultura si educatie ,dar scriu pe intuneric si as fi facut mult mai multe greseli decat probabil, am facut. Asa ca imi asum eventualele critici.
    In incheiere te asigur de tot respectul meu si sper sa nu-mi iei in nume de rau interventia. Stiu ca esti nemultumit, majoritatea suntem . Dar nemultumirea singura nu-i de-ajuns. Trebuie canalizata catre ceva constructiv. “Multimea nemultumita si furioasa ” poate rasturna orice sistem. Dar nu-l poate inlocui.
    Numai bine
    Leo

  3. In sfârșit, mișcare!

    Multi spun ca nu fac campanie electorală inainte de termenul ei.

    Legea este impotriva campaniei in locuri publice, impotriva sa te duci peste om sa-i spui sa te voteze, dar in spațiul virtual si spațiul presei este ok.

    Eu mă astept la mai multa sportivitate, zău așa!!

    Cât despre cultură este adevarat.
    Că nu este consum de cultură Liberty Parade pe care l-am inventat cu Cristi Nițu, apoi l-am sponsorizat; nici a promova cultura nu este Folk You pe care l-am inventat cu Pitiș, Fly (Marius Tucă) și Nașu (nașul meu, nu ziaristul) la o sticla de vodca pe plaja. Primul an a fost pe o scena cu dulapi de lemn, la 2 Mai. De asemeni, startul primilor ani de evenimente a fost sponsorizat de catre mine. Nu se numește finanțare, pt ca a fost sponsorizat doar startul, în rest s-a auto-bugetat.
    Ori de exemplu, faptul ca am sponsorizat unele filme ale lui Radu Muntean (Hartia va fi albastra, Furia), iar “Boogie” cu Dragos Bucur si Adrian Văncică, care se numea inițial “30 si ceva” mi-a fost dedicat, pentru ca aveam o filosofie despre 30 si ceva de ani, ceva gen Kid Rock “Roll on” http://youtu.be/rg_dUc2uU48, iar acum ideea e de succes cu serialul “Satisfaction” în US.
    Corect că nu doar cultura activă putem numi cultură, ci si poeziile lui NIchita Stănescu, ori pictura lui Gabriel Bathori din Mangalia, care nu fac bani. Aceasta zona a culturii face educatie, nu enterteinment; acest tip de cultura propune ALDE sa se finanțeze din bugetul primariei. Personal consider că acest tip de cultura – cultura de educatie – sa fie inclusă in educatie. Dar aceasta se numeste programă, iar noi vrem să existe libertatea gustului, fiecare să-si aleaga ce cultura sa consume, sa nu fie impusă.

    Daca intrebi separat fiecare artist vom identifica ce vor dânșii, dar administrația mai degrabă trebuie sa asigure cadrul de bune condițiuni: artistul să creeze artă fără a-si sacrifica viata – astazi fie faci arta intr-o sărăcie la limitată supraviețuirii, fie te lasi de ea ca sa-ti iei un job, sa construiasca teatrul de care spuneam, sa ajute realizarea vernisajului, etc., cu chestiuni care pot fi cuantificate din buget dar lasă libertatea expresiei artistice, si nu cu finanțări pe organizare de act cultural prin administratia publica, pentru ca se decide de catre administratie ce fel de cultura sa se consume.
    Pentru ca tu, ca primărie, ai organizat festivalul teatrului scurt te obligi la cantitate si nu la calitate culturală din motive de … tot de politică, pentru că cetățenii trebuie să vadă un succes, că nu le-ati irosit banii.
    Noi acum vorbim despre delimitarea implicării administrației publice in cultura, nu despre dacă să se implice sau nu.

    Implicarea trebuieste sa poata fi cuantificabilă. Mandatul lui Tusac dădea 1 milion de euro echipei de fotbal deținuta de frații Nuredin, in timp ce populatia suferea de frig.
    Bani sifonați. S-a folosit implicarea in sport.

    Alta metodă de a “sifona” bani din bugetul local sunt procesele intentate primariei, reprezentate chiar de consilieri ai primariei, pierdute in instanța de catre primărie prin neprezentare sau autosabotare, ca apoi mare parte din daunele platite de catre primărie sa ajunga la consilierii care au orchestrat.

    Ori este folosita cultura pentru a se “sifona” bani din bugetul local, prin implicarea in acte culturale care nu pot fi cuantificate. Gen hai sa facem o statuie de 2 milioane de euro. Nu primăria are calitatea cati bani sa coste o creație artistică.
    De aceea implicarea cu bugetul local sa fie cuantificabilă. Altfel in numele culturii iar face frig poporul, de ajunge pe nedrept sa aibe poporul aversiune fata de cultura.

    Acestea sunt metode prin care se devalizează bugetul local cu sume importante, nu prin furnizarea de hârtie igienica la serviciul social la suprapreț.

    Cu respect,
    Ozzy

  4. Sunt intru totul de acord cu tine de data aceasta.
    Dar nu are nici o legatura cu nici un fel de campanie electorala acest “chat virtual” dintre noi. Este doar o discutie pe care am fi putut-o avea la o cafea, pe argumente si, fara indoiala, constructiva. Din pacate, campaniile electorale sunt departe de asa ceva.

    Cu tot respectul
    Leo

  5. Ha ! Toata lumea se trezeste acum ca vrem cultura la Mangalia ! dar atunci cand la Casa de Cultura Mangalia (Complexul Cultural Callatis este denumirea intregii directii care cuprinde si muzeul si bibliotecile) se organizeaza un spectacol indiferent de natura lui (teatru, divertisment, concert … etc.) foare putini dintre d-voatra, stimabili cetateni ai orasului scoateti bani din buzunare pentru un bilet , iar la cele gratis , culmea daca nu apare nici un nume sonor nu veniti nici unul. Cate spectacole s-au dat cu copiii talentati din Mangalia iar in sala de specatcol au fost doar parintii si bunicii copiilor, stiti?
    Pe de alta parte, Casa de Cultura, in starea de degradare in care a ajuns, nu mai poate sustine mult timp activitatile pe care trebuie sa le sustina. Promisiuni de patru mandate de renovare si reconstructie au fost multe, nici unul realizat. Voi vorbiti de banii care trebuie investiti in cultura, Ha ! Unde veti realiza actul cultural, cu tot ce reprezinta el? Pe Aleea teilor? In parcul Evergreen? Pe spatiile verzi? Ca si consilieri stiu ca ati aprobat proiectele de renovare si ca la bugetul local s-au alocat bani pentru acest lucru dar, domnilor, se intampla asta de 12 ani si tot nu s-a facut nimic. Aseara ati fost la spectacolul de teatru la casa de cultura, dar stiti cat de uda era scena de la ploaie? Stiti ca la cabinele de actori nu era lumina, pentru ca peretii si dozele electrice erau ude si sarea siguranta? si totusi am reusit sa organizam un spectacol de exceptie?
    In Casa de cultura nu mai exista destule sali de repetitie pentru artisti deoarece sunt degradate de la ploi de 8 ani incoace!
    Bine ca discutam pe internet si fb toate astea dar, de pus mana la treaba nu pune nimeni! Acum ceva timp discutam cu Leo despre crearea unor locuri de repetitie pentru trupe si formatii de tineret, dar solutia dansului nu a fost de repararea actualelor spatii din casa de cultura ci de inchirierea altor spatii din oras. Asta nu e treaba !
    Domnilor si doamnelor din ALDE, draga Leo si Ozzy, solutiile sunt, proiectele exista, aprobari s-au dat, dati si drumul la bani, ca sa putem incepe treaba. Vreti Cultura? Asigurati spatiu adecvat, prima oara!
    Va ganditi la copiii si adolescentii Mangaliei care vor duce cultura orasului mai departe?
    Atunci ganditi-va ca la ora actuala ei repeta si muncesc in spatii mucegaite si stricate, pentru ca toti dintre voi, edilii strigati in gura mare ca nu avem Casa de cultura,dar nici unul repet, nici macar unul, de la primar pana la ultimul consilier nu s-a intrebat ce se intampla de nu se pun in aplicare proiectele aprobate!
    Eu nu va multumesc pentru nimic!
    Eu v-am ales si vreau sa va vad la treaba!
    Munciti !!!!

  6. Bine punctat Marius!! As puncta si pe promovarea intensiva a evenimentelor culturale…. Chiar agresiva… Se promoveaza doar spectacolele externe unde exista un birou de promovare si astfel mai apare cate un afis de prezentare prin oras…. In ceea ce-i priveste pe artistii locali, indiferent de culoarea lor, promovarea este zero dar plangerile sunt maxime… Oameni buni! Vrem cultura, vrem sa ne facem auziti prin cultura pai hai sa punem osul la treaba si de-o parte si de alta… Cei care pot repara salilede spectacol si cele aferente lor, s-o faca!! Cei care organizeaza spectacole sau evenimente, sa si le promoveze, sa afle si restul lumii despre ele nu doar cunoscutii anuntati la telefon in soapta!!
    De asemenea, pe langa Casa de Cultura mai avem in oras si Casa Tineretului, da, cladirea aia mare de la sensul giratoriu unde odata se tineau spectacole cu sala plina…. Dar banuiesc ca acea constructie nu mai apartine demult orasului…

  7. Mare dreptate ai aici nene Iancule. Vara mai ales e frustrant. Sunt din Mangalia și nu știu dacă se întâmplă ceva în oraș. Măcar o tabla pe un trepied să se pună în fața primăriei și să se scrie rudimentar, cu creta, programul de evenimente din oraș (ar fi chiar pitoresc). La Sibiu, în Piața Mare, lângă primărie, se află expus programul de manifestări (expoziții, concerte, întreceri sportive) pe câteva luni. Și acum, în februarie, când am trecut pe acolo programul exista, actualizat. Nu încerc să compar Mangalia cu Sibiul, dar cred că putem ”să furăm” idei bune și să le abdatăm mărimii orașului nostru.
    Dacă nu ar fi situl acesta, nu am avea nicio șansă să aflăm că se întâmplă ceva, în oraș. E păcat. Merită să știm.

  8. Referitor la cultura: De cand este primar Radu Cristian care are si consilier pentru acest domeniu pe d.na Ana si nu mai stiu cum, am constatat ca acest deziderat al civilizatiei nu exista. Se cunoaste faptul ca in Mangalia exista un numar considerabil de scriitori, membri ai U.S.R. sau L.S.R. care au donat Bibliotecii Municipale un anumit numar de carti din creatia proprie. Primaria nu a fost in stare sa cumpere sau sa obtina macar prin sponsorizare daca nu are bani alocati culturii, un raft pe care sa fie expuse si evidentiate creatiile scriitorilor locali primite in dar de la autori. Sa mai vorbim de interesul primarului pentru cultura?

Leave a Reply