Sorin Mihai: “Nu vrem marea cu sarea, ci doar solutii la problemele urbei!”

0
782

mangalia-vestigii-arheologiceVine sezonul. Probabil tot după 20 iunie, dacă nu cumva și mai târziu. S-a tot luat în discuție cum se poate extinde sezonul de turism, dar nimeni nu a făcut nimic. Am ajuns să avem o lună – o lună și jumătate și cam atât.

Facem acum puncte de informare turistică. Simplu de făcut punctele, dar despre ce să îi informezi? Despre viața boemă și spectacolele de calitate din Vama Veche? Despre atracțiile turistice din Constanța? Despre plajele extinse și despre străzile cu mulți copaci și cu multe flori din Eforie?

Sunt atâtea evenimente care ar putea fi organizate rapid și ușor, evenimente prin care să promovăm sudul litoralului românesc.

Știați că Balcaniada de volei pe plajă are loc la Timișoara? Dar de turneul de volei pe plajă Sibiu Sands ați aflat? Așa, ca idee…

Cineva îmi spunea că a avut cazați la hotel 400 de copii care practicau arte marțiale. A plouat torențial și nu puteau să își desfășoare competiția pe plajă. Au cerut să închirieze sala de sport de la Saturn. Nu s-a putut. Sau nu s-a vrut.sport-plaja-mangalia

Aș fi făcut în așa fel încât să fiu sponsor sau partener, ca primărie, pentru un asemenea eveniment, pe care l-aș fi promovat pe toate canalele media, spunând că va deveni tradiție la Mangalia. Câștig de imagine, asigurare a 400 de locuri de cazare, atragere de turiști.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Turismul sportiv este o soluție simplă de extindere a sezonului și de promovare a Mangaliei. Din luna mai se pot crea turnee, campionate, orice fel de competiții de volei pe plajă, de fotbal pe plajă, de arte marțiale, de șah etc. Un parteneriat între organizatori și hotelieri ar putea fi mediat, astfel încât să existe niște oferte avantajoase pentru tabere sportive sau școlare în capetele de sezon. Pe fiecare plajă mare se poate propune amenajarea unor terenuri de mici dimensiuni de pe care să poată fi practicate mai multe sporturi. Culmea este că avem și oameni din Mangalia care vor să se implice, dar nu au fost niciodată ajutați.

Sunt copii care au rezultate excepționale, care se implică în fel de fel de activități la Mangalia. Cei care se fac dans merg la Maritimo pentru a fi văzuți într-un spectacol. Tinerii din trupe de teatru găsesc fel de fel de spații în care sunt lăsați de prieteni sau de binevoitori să facă spectacole. Toată vara ar putea avea spectacole în fiecare stațiune. Ar avea de câștigat și agenții economici, și trupele locale, și municipiul: s-ar promova reciproc. Au venit în anii trecuți artiști cu teatru de păpuși improvizat în 2 metri pătrați, care au reușit să adune puzderie de lume.

Nu avem piață de suveniruri. Avem artiști excepționali în oraș, care pot să fie ajutați să expună. Imagini ale Mangaliei, articole „handmade”, create de cei care se pricep cu adevărat, fac cea mai puternică promovare. Câți dintre noi nu și-au luat, de pe unde au fost, astfel de suveniruri? Iar atunci când susții arta faci și educație, mai dispar kitsch-urile care ne-au invadat.

muzeul-callatis-mangaliaPunerea în valoare a ruinelor vechii cetăți ar fi mai puternică și printr-un magazin de suveniruri. Un atelier în care să fie făcute ar crea și locuri de muncă: dacă ar fi 6 locuri de muncă s-ar egala oferta primăriei pentru angajări în punctele de informare turistică. Diferența ar fi dată de faptul că ar putea lucra și în extrasezon.

Nu mai spun de faptul că sunt vestigii arheologice care se sunt distruse prin șantierele din oraș și care ar putea crea o piață. În prima fotografie apare ceea ce a adunat cineva din Mangalia din pământul răscolit de pe Aleea Teilor. Avem, așadar, ce să valorificăm, nu doar să distrugem.

Agenții economici din stațiuni nu vor marea cu sarea de la primar, ci lucruri decente, cum ar fi trotuare și iluminat stradal pentru turiștii care se plimbă prin stațiuni, promovare autentică a serviciilor pe care le pun la dispoziția turiștilor, nu doar de ochii lumii. Pentru așa ceva plătesc taxe.

Sursa: Sorin-Mihai, 16.03.2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply