OPINII în serial: DELIRUL PRIMĂRIEI MANGALIA – REZULTAT INSOLVENTA

0
739
     Ozzy Menabit: DELIRUL PRIMĂRIEI MANGALIA – REZULTAT INSOLVENȚA – serial, partea a 3-a.

aleea teilor3

     Administratorul Public al Mangaliei, dl. Dumitrana, mi-a raspuns pe Mangalia News pretinzând ca in timpul acestui mandat s-au investit in Mangalia 20 milioane euro din fonduri europene. Dumnealui se laudă cu eșecul. Asta înseamnă cca 900 miliarde vechi. Practic, 1 trilion fara 10%. Pe cap de familie cca 1500 euro.
     Am căutat să înțeleg filmul acestor proiecte.
     Uniunea Europeana acorda fonduri nerambursabile pe anumite domenii. O perioada a fost pentru zonele defavorizate, ori pentru agricultura, ori pentru turism rural, infrastructură, etc. Fiecare perioadă are o temă.
     Inutil s-ar fi dus orasul Mangalia cu un proiect pentru asfaltarea străzilor, mărirea plajelor, construcția unei fabrici de conservare a midiilor – pentru ca tot e marea plina de scoici si este moda consumului de midii – inutil ar fi înaintat astfel de proiecte pentru ca nu se obțin fonduri nerambursabile pentru ce nu se încadrează in scopul stabilit al destinației fondurilor.
     Astfel, ca să obțină din aceste fonduri primăria, încă din urmă cu 2-3 mandate, a înaintat proiecte pentru parc, muzeu, Aleea Teilor, etc.
     S-a nimerit ca in timpul acestui mandat să se aprobe, sau sa le vina rândul dupa realizarea portului turistic si altele. Portul turistic a fost lasat sa se deterioreze pentru ca a fost realizarea altui mandat de edili, aproape toate becurile sunt sparte, coșurile de gunoi (cele foarte scumpe) ruginesc, etc.
     Deschid o paranteză: Cu această ocazie le reamintesc edililor că s-au inventat becurile cu leduri, este trendul in tehnologie, consumă 8% energie pentru aceeasi lumina generată de un bec uzual, costul lor se ieftinește lună de lună precum procesoarele de computer si smartphone: daca la apariție costau 500$, acum au ajuns sa coste 20$. Audi a înlocuit cu led-uri in farurile sale deoarece lumina lor nu are ultraviolete, culorile se disting mai bine, scrisul este mai clar; noua generatie de televizoare au ecranul din leduri. Un led are viata minim 50.000 ore de funcțiune. Orașele lumii si cateva din Romania au trecut iluminatul stradal pe tehnologia led, deoarece consumul este infim. Închid paranteza.
     Deci, mandatul actual prinde aprobate proiectele Parcul Evergreen, Callatis – Istorie la Malul Mării Negre, Aleea Teilor, Centrele de Informare Turistică (inutile). Există pancarte atârnate de Regio cu detalii despre proiecte: cât costă, cine e beneficiar, contributorii de fonduri.
     In proiectul Callatis, distribuția contribuitorilor pentru aproape 3 milioane eur a fost astfel:
– Fonduri europene = 1,9 milioane eur
– Guvernul României = 150.000 eur.
– Primaria Mangalia= aproape 1 milion eur.
     Pentru ce?
     Pentru a șterge de praf niște pietre si a amenaja un site outdoor.
     Ipocrizia acestor proiecte in materie de beneficiu este că pentru a obține 1,9 milioane eur de la UE, primăria s-a angajat să cheltuie 1 milion de eur din propriul buget, de fapt să se îndatoreze.
     Dacă am fi dorit să facem site-ul arheologic propice vizitării doar din bugetul nostru (care e cât curtea unei case), cu 100.000-200.000 eur s-ar fi găsit soluții. Dar nici această sumă nu s-ar fi aprobat de către un consiliu local înțelept până nu s-ar fi rezolvat problemele mai importante ale orașului.
     Cum funcționează?
     Din cele 3 milioane, o parte importanta din bani se duc pe consultanța pentru aprobarea fondurilor europene, pe arhitecți supraremunerați, pe diverse alte cheltuieli care nu contribuie defel la realizarea fizică a proiectului. Mai departe se întamplă astfel: constructorul se apucă de treabă și pe parcursul lucrărilor emite facturi către primărie, primăria le plătește, apoi sunt decontate de catre Uniunea Europeana in functie de contribuție. Facturile consultanților, ale arhitecților, etc. de obicei sunt decontate din fondurile nerambursabile. Adică cei implicați pentru interese își iau banii.
     Constructorii s-au apucat de gropi si la prima factură primăria a refuzat să plătească, fie pentru că nu existau bani, ori fie pentru că nu au fost aprobate plățile de către consiliul local pe motiv că există alte priorități, sau doar pentru război politic. Lucrările au fost oprite, termenul de execuție depășit, fondurile europene retrase, astfel că pentru finalizarea lucrărilor se vor efectua împrumuturi pentru a fi finalizate. Lucrări in valoare de aproape 1 trilion de lei vechi, un delir al incapabilității edililor acestui mandat.
    Orasul nici nu avea nevoie de acest parc dincolo de linia ferată, lipit de centura pe care trec tirurile, ori de site-ul Callatis, ori sa fie distrusa Aleea Teilor, actiune care este similară cu a distruge Teiul lui Eminescu din Iași.
     Cu ce matematica s-a aprobat investiția a 1 milion eur din partea orașului pentru site-ul arheologic Callatis? Cu un proiect orășenesc 100% se putea realiza cu bani mult mai puțini, nu era nimeni tâmpit să aprobe un așa delir pe banii Mangaliei. 
     Valoarea totală a proiectului este de 3 milioane euro, pe o suprafață cât curtea unei case. Ce delir vroiați să faceți acolo?
     Și ați fost atât de incapabili, încât nici proiectul asta de 200.000 eur, cu cost de 3 milioane eur nu l-ați realizat, încât acum ar fi mai benefic orașului dacă nu s-ar mai face deloc. Din păcate asta ar atrage legal/probabil returnarea decontărilor din fonduri europene pentru consultanța și arhitecții acestor proiecte, deci secarea bugetului local fără niciun beneficiu.
     Delir în intenție, nebunie în costuri, prostie în execuție, incapabilitate pentru finalizare – pe toate planurile, domnilor edili, ați fost artizanii falimentului bugetar al acestui oraș, încât ne paște insolvența.
     Și acum…
     Și acum candidați iarăși ca primari sau consilieri?

sursa: ozzy.weekender, 09.03.2016.


MangaliaNews.ro, Joi, 10 martie 2016.





piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply