Invitație la lectură: Barbu Brezianu – „Constantin Brâncuși”

0
667

Barbu-Brezianu-CBrancusi

Invitație la lectură:

Barbu Brezianu – „Constantin Brâncuși”, Editura All, București, 1998, 320 p.

de E.C.Ninu

O mulțime de strãini se împãuneazã cu numele lui CONSTANTIN BRÂNCUȘI, – francezi, americani etc.

Plecat din Hobița Peștișanilor de Gorj, sculptorul ce a simplificat calea receptãrii mesajului artistic, prin intermediul unei stilizãri cu vãdite influențe folclorice, va  trece prin Craiova, pe la o umilã Școalã de Meserii, pentru a apuca apoi, șef de promoție, calea capitalei și, mai pe urmã, pe cea a Occidentului. Parisul îi va oferi mult așteptata gãzduire, precum și prețiosul sfat al marelui Rodin, ca oricãrui strãin venit sã se regãseascã pe sine, în lumea artei.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cucerind piața americanã, marele sculptor avea sã se despartã cu regret de bijuteriile sale (Rugãciune, Domnișoara Pogany, Mãiastra, Cumințenia pãmîntului, Cap de muzã etc. ș.a.), al cãror secret era simplu de aflat: sã simți și sã-i redai viața materialului, dupã ce vei fi îndepãrtat ceea ce era de prisos”.

Cu supracopertã de o cromaticã ce transmite, parcã, odihnitoarea umbrã a amestecului de verde și de alb, din  însoritul parc gorjean de pe malul Jiului, cartea rãpește privirea ce se cere, iar și iar, purtatã pe plajele luminoase ale paginilor extraveline, de o calitate a hârtiei de invidiat. Ilustrațiile de excepție te cuceresc, de la bun început.

Lucrarea, în sine, este structuratã în mai multe capitole: Prefațã; Cronologie și concordanțã; Cronologia expozițiilor colective și personale; A.Opere prezente în colecțiile românești: SCULPTURÃ, DESENE; B.Opere care au figurat în colecții sau expoziții românești: SCULPTURÃ, DESENE, DOCUMENTE ICONOGRAFICE; Locuințele lui Brâncuși din România; Lista colecționarilor; Lista ilustrațiilor; Index alfabetic; Bibliografie; Colofon; Tabla de materii.

Rodul unei munci uriașe, monografia lui Barbu Brezianu se dovedește a fi un adevãrat îndreptar extrem de util, atât inițiaților, cât și profanilor, admiratori cu toții ai operei unui geniu nemuritor.

Iatã de ce, aprecierea unui specialist al domeniului, Isamu Nagasachi, își dovedește pe deplin valabilitatea: „Am citit bunã parte din cartea dumneavoastrã și gãsesc cã ea este, probabil, cea mai bunã prezentare a operei și vieții unui artist, din câte am vãzut vreodatã. Se degajeazã o minunatã relevanțã din faptul plasãrii unor evenimente atât corelate, cât și necorelate în timp”.

Vă invităm să vizionați și: http://centrulbrancusi.ro/2011/03/17/carti-despre-brancusi/


MangaliaNews.ro, Vineri, 19 februarie 2016.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply