Cum a fost sărbătorită Unirea Principatelor Române la Mangalia (Foto)

0
602

24ian2016UnireaMangalia1

157 de ani de la Unirea Principatelor Române (Manifestările de la Mangalia).

               Mottto:    „Hai să dăm mână cu mână

                        Cei cu inima română,

                           Să-nvârtim hora frăției

                                 Pe pământul României ! …”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

                                            (Vasile Alecsandri, „Hora Unirii”).

            Într-o perioadă bezmetică de globalizare, a-ți păstra identitatea națională presupune curajul și perseverența de a nu renunța la istoria neamului, la tradițiile acestui popor multimilenar, la cultul eroilor săi, la frumusețea graiului natal.

            Iată de ce inițiativa Forțelor Navale, respectiv a Garnizoanei Mangalia, de a ne întâlni, „cu mic, cu mare”, în Piața Revoluției, la „Monumentul Eroilor”, a fost urmată, firesc, de prezența „pe baricade”, a reprezentanților unor instituții (primărie, unități școlare, precum Școala Nr. 3, Colegiul Economic), asociații (Asociația Vetereanilor de Război, Asociația Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Liga Maiștrilor de Marină, Liga Navală, Subfiliala Mangalia a Asociației Naționale CULTUL EROILOR „Regina Maria”, Asociația CULTUL EROILOR Mangalia ș.a.), formațiuni politice etc. 

24ian2016UnireaMangalia3

            O înfruntare nu numai cu forțele Uitării și ale RUTINEI, cu caracter pseudopatriotard, dar și cu „Generalul Iarnă”, în fața căruia au îngenuncheat armatele pe care propriile lor teritorii „nu puteau să le mai încapă”, mărșăluind, spre previzibila autodistrugere a cererii de „pământ și apă”, pentru a deveni, ei înșiși, „toți o apă și-un pământ” (M. Eminescu).

24ian2016UnireaMangalia5

            După trecerea în revistă a comandantului Garnizoanei, domnul comandor Petrică Pârvu, a urmat slujba de pomenire a celor căzuți la datorie, pentru împlinirea idealurilor naționale și, apoi, cuvântările de rigoare: cea a comandantului de garnizoană, adevărata lecție de istorie a domnului prof. dr. Mihai Ionescu și cuvântul primarului municipiului Mangalia, domnul Radu Cristian.

24ian2016UnireaMangalia6

            Defilarea trupelor prezente, cu strălucitoarele și variatele lor uniforme, a emoționat, ca de fiecare dată, locuitorii, multora dintre ei fluturându-le cocardele tricolore pe piept.

            A urmat, apoi, o uriașă Horă a Unirii, în care s-au prins, deopotrivă, „cei cu inima română”, indiferent de etnia conlocuitoare pe care o reprezentau.

24ian2016UnireaMangalia4

            Felicitări organizatorilor, pentru astfel de trăiri înălțătoare ! 

            LA MULȚI ANI, ROMÂNIA !


Text și foto: prof. Emil Corneliu Ninu. 




piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply