Cine fură dreptul la distincţia ‘Gheorghe Lazăr’? Profesorii din Mangalia se simt amăgiţi şi îşi cer drepturile cuvenite

0
986

CUGET LIBER: Chiar dacă zilele acestea, Ministerul Educaţiei a transmis Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa lista celor 318 cadre didactice şi a personalului auxiliar care va beneficia, timp de cinci ani, de gradaţia de merit, un grup de dascăli din Mangalia, în numele cărora ne-a scris prof. Traian Lupu, îşi strigă disperarea de a fi fost amăgiţi.

„Lansez un apel în numele cadrelor didactice din Mangalia şi nu numai. Sunt profesorul Traian Lupu şi vin cu rugămintea de a lansa o campanie de presă pentru acordarea drepturilor cuvenite celor care au obţinut Distincţiile «Gheorghe Lazăr» în învăţământ. Este un apel ce ar veni în sprijinul cadrelor didactice meritorii, atât din Mangalia şi din întregul judeţ Constanţa, dar şi din alte 37 de judeţe din ţară, care sunt în aceeaşi situaţie din anii 2009-2010! Spargeţi cercul vicios şi corectaţi legile strâmbe ce blochează această acţiune de stimulare a dascălilor merituoşi din învăţământul românesc!”, ne scrie prof. Traian Lupu.

Mai mult, în petiţia adresată atât reprezentanţilor ISJ Constanţa, cât şi sindicatelor, Parlamentului, Ministerului Educaţiei şi cabinetul primului-ministru stă scris:

„Poate nu ştiaţi, stimaţi parlamentari ai României, dar la dosarele depuse pentru acordarea acestor distincţii, ca şi condiţie obligatorie era ataşarea unor adeverinţe de la primăriile locale din care să reiasă faptul că există fonduri planificate pentru acordarea premiilor! Aşadar, nu de la Ministerul Educaţiei vin fondurile, ci de la primăriile locale, care aşteaptă de mai bine de şase ani doar un ordin de ministru şi diplomele pe care MEN trebuie să le trimită, în baza listelor aprobate de Inspectoratul Şcolar”.

Ultimul răspuns oficial, dar într-o oarecare bătaie de joc, a venit în anul 2011, din partea Oanei Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei: „Din cauza condiţiilor financiare, nu am putut să acordăm aceste distincţii, dar am lămurit acest lucru şi am trimis o notă în teritoriu. Când vor exista bani, le vom acorda, potrivit legii”. E anost să mai comentăm că pentru lefurile parlamentarilor s-au găsit imediat resurse…

Nici de la ISJ Constanţa nu am primit veşti îmbucurătoare, pentru că atâta timp cât nu mai există metodologie de acordare a acestor distincţii care aduc un plus de 20% la salariu, nici inspectorii nu pot face nimic.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

13 directori vor primi 25% în plus la salariu

Din cele 318 dosare admise în judeţul Constanţa şi care vor aduce un plus de 25% la salariu pe următorii cinci ani, cele mai multe vor fi acordate dascălilor de la disciplina de Limba şi literatura română (20) şi cadrelor didactice din învăţământul primar (61). La categoria personal didactic auxiliar, 32 de salariaţi din învăţământul preuniversitar vor beneficia de gradaţie de merit, respectiv informaticieni, bibliotecari, secretari, contabili, administratori.

Printre cei 13 directori care vor primi gradaţie de merit, cel mai tânăr este Nicoleta Oprea, director la Liceul Teoretic „Carsium” Hârşova, cu o vechime de opt ani şi opt luni, iar cu cea mai mare vechime pe listă figurează prof. Viorel Cioriceanu, director la Şcoala Gimnazială nr.18 „Jean Bart”, cu 39 de ani vechime, care de altfel s-a şi retras din activitatea managerială începând din acest an şcolar.

Pe aceeaşi listă mai figurează prof. Iuliana Negreţ, director la Colegiul Tehnic „Al.I. Cuza” din Constanţa, prof. Iris Sarchizian, director al Şcoala Gimnazială nr. 38 „D. Cantemir”, prof. Daniela Ecaterina Badea, director la Şcoala Gimnazială nr. 29 „Mihai Viteazul”, prof. Viorica Gherghinoiu, director adjunct la Şcoala Gimnazială „Gala Galaction” Mangalia, prof. Vasile Nicoară, director la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”, prof. Elena Gogu, director la Liceul Tehnologic „Gh. Duca” din Constanţa, prof. Luminiţa Carmen Radu, director la Şcoala Gimnazială nr. 10 „Mihail Koiciu”, prof. Corina Loredana Teodorov, director la Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea”, prof. Cici Corina Vlad, director adjunct la Şcoala Gimnazială nr. 30 „Gh. Ţiţeica”, prof. Tatiana Stoica, director la Liceul Tehnologic „I.C. Brătianu”, şi prof. Andrei Ion Szemerjai, director la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”.

Simona Anghel, Cuget Liber, Marți, 29 septembrie 2015.


Vă invităm să citiți și articolul: Către PARLAMENTUL ROMÂNIEI: Distincţiile Gheorghe Lazăr în învăţământ. Situaţia de la Mangalia și din țară


Mangalia News, 29.09.2015.



piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply