Restaurarea cetăţii Callatis, la loc comanda! Licitaţia se reia de la zero, după doi ani de la precedenta

0
761

restaurare-callatis

Depus în 2010 şi aprobat în 2013, sub obligaţia de a fi finalizat până la 31 decembrie 2015, proiectul „Callatis – istorie la malul Mării Negre“ pare lovit de ghinion. Contractul semnat de Primăria Mangalia după procedura de licitaţie din 2013 a fost anulat, iar acum s-a reluat întreaga achiziţie. Pentru ca lucrurile să decurgă însă în ritm alert, de data aceasta s-a recurs la procedura cererii de ofertă, pentru un proiect de 8,35 milioane lei.

Ideea restaurării cetăţii Callatis – cel mai vechi oraş din România, întemeiat în secolul IV î.e.n., a fost lansată de fostul primar Zanfir Iorguş, dar paşi efectivi pentru obţinerea finanţării europene s-au făcut în 2010, de către Claudiu Tusac. După alţi trei ani, actualul edil, Cristian Radu a semnat contractul de finanţare pentru proiectul de 3 milioane de euro care include lucrări de restaurare-conservare a vechii cetăţi. A urmat apoi calea firească, licitaţia publică, însă graba a făcut ca procedura să înceapă fără ca primăria să fi obţinut avizul Ministerului Culturii. Investiţia a fost urmărită de neşansă şi la faza licitaţiei, care a fost contestată din cauza inexistenţei în caietul de sarcini a unor prevederi clare referitoare la personalul atestat de Ministerul Culturii, ori obligaţiile antreprenorului în situaţia unor descoperiri arheologice. În ciuda suspendării iniţiale a procedurii, aceasta s-a finalizat în cele din urmă, fiind câştigată de asocierea Ro-Mat Construct SRL – Tomis Research Center.

Organizarea de şantier – 2 ani

În cei doi ani care s-au scurs de la licitaţie, proiectul „Callatis-istorie la malul Mării Negre“ nu a avansat aproape deloc. În martie 2014, s-a realizat organizarea de şantier, dar, potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Mangalia, Doru Colgiu, când au început efectiv lucrările, s-au descoperit reţele edilitare despre a căror existenţă nu se ştia nimic. Devierea acestora implica alte cheltuieli, neincluse în proiect, aşa încât lucrările s-au stopat. Între timp, s-au adus toate modificările impuse de Ministerul Culturii, care în cele din urmă a emis avizul pentru investiţia din antica cetate.

Cerere de ofertă pentru o investiţie de 8,3 milioane lei

Mai mult, în observator.ro, 16.07.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply