Misterele papirusului antic de la Mangalia

0
912

mormantulcupapirusmangalia

Singurul papirus din România, descoperit la Mangalia în anul 1959, a luat drumul Moscovei pentru restaurare şi conservare. La acea vreme, ruşii erau singurii care dispuneau de cea mai bună şi sigură tehnică de restaurare. Astfel, mai bine de jumătate de secol nu s-a mai ştiut nimic de acest important artefact.

Iniţial, spune cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, şeful Muzeului Callatis din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, s-a crezut că acest important artefact pentru România a fost pierdut, lucrările de specialitate precizând că papirusul a fost distrus în momentul în care a venit în contact cu aerul şi cu lumina soarelui.

Abia în anul 1974 a fost publicat un articol într-o revistă ştiinţifică, la Moscova, în care se preciza că papirusul este conservat, dar nu se spunea cu exactitate locul unde se afla valorosul artefact.

În anul 2009, momentul în care se împlineau 50 de ani de la descoperirea papirusului, o echipă de cercetători ai Muzeului Callatis a hotărât să pornească pe urmele importantului artefact. Timp de doi ani, papirusul a fost căutat la toate muzeele, institutele de cercetare şi universităţile din Moscova. Au urmat numeroase convorbiri cu omologii ruşi.

Dr. Ion Pîslaru a plecat personal la Moscova pentru a strânge informaţii despre papirus direct de la specialiştii în arheologie. După doi ani de discuţii cu omologii ruşi, după repetate vizite, în arhiva Muzeului Puşkin s-au descoperit informaţii despre specialistul care a conservat preţiosul artefact. După luni bune de discuţii, cercetări, căutări, papirusul a fost găsit la centrul de restaurare ştiinţifică „I. E. Grabar” din Moscova. Directorul Centrului de Restaurare „I.E. Grabar” din Moscova, dr. Alexandr Nicolaievici Lesovoi, a sosit personal la Mangalia pentru a înmâna artefactul părţii române, directorului muzeului callatian din acea vreme, cercetătorul ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/
Descifrarea textului, următorul pas

Şeful Muzeului Callatis din cadrul Complexului Cultural din Mangalia, Sorin Marcel Colesniuc, ne-a declarat că papirusul de la Mangalia este alcătuit din 154 de fragmente. Descifrarea textului, scris în greaca veche, cu litere foarte mărunte, de 2-3 milimetri, este următorul pas. Colesniuc a declarat că, în România, nu există dotările necesare pentru acest lucru, dar, cu siguranţă, la un institut de cercetare din străinătate se poate face descifrarea.

Colesniuc a declarat că mormântul cu papirus a fost descoperit cu ocazia nivelării unui tumul (n.r. – movilă artificială din pământ sau din piatră) pentru construirea stadionului din Mangalia. Papirusul a fost descoperit la Mangalia, în anul 1959, într-un sarcofag datând din secolul IV a. Chr, potrivit inventarului numismatic, constând în monede din timpul lui Filip al II-lea şi Alexandru cel Mare.

Mai mult, în cugetliber.ro, Vineri, 20.02.2015.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply