Secretele borşului de peşte preparat de un campion

1
1123

bors de peste

Secretele borşului de peşte preparat de un campion.

Adrian Pestriţu, din Jurilovca (Tulcea), a devenit vestit printre lipoveni după ce a câştigat anul trecut premiul cel mare la concursul de la Crişan, unde a preparat cel mai bun borş de peşte din Delta Dunării.

Pescar din tată în fiu, Adrian Pestriţu (36 de ani) a câştigat premiul cel mare în anul 2013, la o competiţie din localitatea Crişan. Distincţia i-a fost acordată pentru cel mai gustos borş de peşte. Bărbatul spune că la concurs nu a pus ingrediente minune, ci a preparat mâncarea tradiţională a Deltei Dunării, aşa cum o face de obicei: cu peşte, legume, şi multă dragoste. Pescarul a fost de acord să ne dezvăluie reţeta borşului-minune.

Mai întâi, se ia un braţ de lemne de esenţă tare şi se aprinde focul. Când jarul sfârâie, se pune deasupra un ceaun mare şi se umple cu apă. După ce apa începe să fiarbă, se adaugă legumele: ardei, ceapă, morcovi şi cartofi. Acestea nu trebuie mărunţite, ci tăiate în patru bucăţi. Pentru un gust deosebit se mai pun „ciuşcă“ (ardei iute) şi „ţicorea de baltă“ (un fel de leuştean). Când legumele sunt fierte, se adaugă peştele. „Peştele trebuie neapărat să fie proaspăt, pentru ca borşul să aibă gust bun. Un pescar adevărat îşi dă imediat seama când mănâncă peşte care a fost congelat“, spune el.

La început, focul trebuie să fie mare, pentru ca toate aromele legumelor să se întrepătrundă, apoi mai mic, pentru a nu se mărunţi peştele. Se aruncă în ceaun ce a reuşit pescarul să ia în undiţă: crap, somn, caras, ştiucă sau plătică. Se pun bucăţi mari de peşte, care trebuie crestat puţin, apoi se lasă la fiert până supa devine tulbure. La sfârşit, se adaugă sare după gust şi oţet. Cu un polonic imens, care poate să cuprindă o porţie de borş, pescarul-bucătar umple farfuriile celor care au norocul să guste din minunata mâncare. Alături, o bucată de mămăligă aurită şi un mujdei de usturoi se vor potrivi de minune.

Alte ingrediente

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Pescarul are şi câteva secrete. Sângele care se scurge după ce se curăţă peştele de solzi şi i se scot intestinele nu se aruncă, ci este turnat în borş, pentru ca acesta să fie limpede. De asemenea, fierea de la ştiucă se pune în ciorbă, fierea acestui peşte nefiind amară.

„Când am fost la Constanţa, la Festivalul recoltei şi al vinului dobrogean, au mâncat mulţi borş de peşte. Apoi, oamenii au venit cu crăticioare şi mi-au cerut să le pun pentru acasă“, râde Adrian.

Acasă, el este sigurul care prepară borşul de peşte. Nimeni altcineva nu-l întrece. Dar acceptă să mănânce de toate, şi carne de pui, şi carne de porc. „Doar pelicanul mănâncă numai peşte“, râde pescarul.

Primul borş, gătit în barcă…

Continuarea, aici: adev.ro/ncp7h7, 30.09.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


1 COMENTARIU

Leave a Reply