13 septembrie, ZIUA POMPIERILOR DIN ROMÂNIA

0
888

la_multi_ani_pompierilor

Aniversăm astăzi, 13 septembrie, 166 de ani de la o dată memorabilă în tradiţia Armei Pompierilor, dar şi în istoria modernă a românilor: lupta eroică purtată la 13 septembrie 1848 de Compania de Pompieri din Bucureşti împotriva trupelor venite să înfrângă mişcarea revoluţionară română, moment semnificativ al istoriei naţionale.

Eroi fără nume, pompierii militari au participat activ la toate momentele importante ale istoriei moderne a României. La 13-25 Septembrie 1848, sub comanda căpitanului Pavel Zăgănescu, ostaşii Companiei de Pompieri ai Capitalei, au purtat pe Dealul Spirii o crâncenă bătălie cu trupele otomane venite să înăbuşe legitimele aspiraţii de libertate, progres şi democraţie ale românilor. Istoria atestă faptul că la 1848, pe Dealul Spirii, s-a luptat pentru un principiu, acela al libertăţii.

Ulterior, pe timpul Războiului de Independenţă purtat pe câmpurile de luptă din Bulgaria, ostaşii pompieri constituiţi în baterii de artilerie, şi-au adus contribuţia lor la câştigarea neatîrnării şi suveranităţii României. Cu acelaşi spirit de sacrificiu, ostaşii pompieri s-­au acoperit de glorie pe timpul celor două războaie mondiale, în apărarea obiectivelor economice şi strategice, stingerea incendiilor provocate de desfăşurarea luptelor, salvarea populaţiei afectată de bombardamentele inamice. În Decembrie 1989, militarii pompieri au reuşit să stăpânească furia flăcărilor a peste 400 incendii ce au avut loc în acea perioadă, salvând numeroase vieţi şi bunuri materiale.

Mai mult, AICI.

Sâmbătă, 13 sept.2014.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply