CRATERUL de mărimea a DOUĂ STADIOANE de la MANGALIA! Locul din care grecii antici au extras piatră pentru construcția cetății CALLATIS

0
929

cetatea_callatis

Arheologul basarabean Ion Pâslaru, colaborator al Muzeului de Arheologie “Callatis” este vrăjit de acest loc amplasat chiar la marginea orașului Mangalia. Și nu întâmplător, căci de aici, în antichitate, meșterii vremii au extras toată piatra folosită de greci pentru ridicarea cetății Callatis.

Acum arată ca un crater uriaș de dimensiunea a două terenuri de fotbal, camuflat bine în ierburile Dobrogei.  Cariera are o adâncime de 16 metri și, ce este cu adevărat interesant este faptul că la marginea ei sunt și acum pietre care poartă urmele loviturilor de daltă și ciocan aplicate de locuitorii cetății.

Această bucată de calcar ar fi trebuit să ajungă la una dintre clădirile vechii cetății Callatis, însă meșterii pietrari ai vremii au considerat că are suficiente defecte încât să rămână aici chiar și mai bine de 2000 de ani.

Istoricul Ion Pâslaru ne spune că meșterii pietrari ai Callatisului începeau prelucrarea direct în carieră pentru că imediat ce era scos la suprafață, calcarul  era mai moale și astfel, mai ușor de fățuit. Cercetătorul din Mangalia ne mărturisește că valoarea arheologică a acestor vestigii este confirmată în primul rând de aceste detalii arhitecturale păstrate de unele cuburi de piatră.

„Pietrarii au lucrat aici, a fost prelucrarea primară. Și apoi, cea fină, care se făcea pe loc“, a spus Ion Pâslaru, arheolog.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Citiți mai mult pe http://www.reporterntv.ro/stire/craterul-de-marimea-a-doua-stadioane-de-la-mangalaia-locul-din-care-grecii-antici-au-extras-piatra-pentru-constructia-cetatii-callatis

Sâmbătă, 02 august 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply