Când pot câinii să vă umple buzunarele cu bani

0
1511

Creşterea câinilor poate depăşi stadiul de hobby, transformându-se într-o afacere profitabilă, ce poate fi demarată cu o investiţie minimă şi susţinută din fonduri europene. 

Dar cum poate fi pus pe picioare un asemenea business, atâta vreme cât cei care şi-ar dori să se implice în creşterea câinilor de rasă, dar şi a maidanezilor, în vederea comercializării, nu dispun de prea mulţi bani? Aceasta este dilema unor cititori fideli ai ziarului nostru, pentru lămurirea căreia am apelat la un fin cunoscător al problemelor, dar şi al rasei canine – Ziadin Murat, vicepreşedinte al Clubului Naţional de Dresaj Canin şi al Asociaţiei Chinologice Hobby a judeţului Constanţa.

Autorizaţie de la Bruxelles

Că bazele unei afaceri cu câini de rasă pot fi puse cu bani puţini, dar foarte mult suflet, o confirmă şi vicepreşedintele asociaţiei constănţene, care, din start, ne-a spus, că investiţia poate fi demarată după cumpărarea a minim unei femele cu pedigree, dacă mai multe nu se poate. Referitor la paşii în sine ai afacerii, primul lucru presupune prezentarea la Asociaţia Chinologică Hobby a judeţului Constanţa, care funcţionează în strada Griviţei nr. 34, Constanţa, unde se va depune o cerere pentru „autorizare de canisă”, care conferă dreptul de a reproduce şi de a vinde câini din rase competitive. De precizat că această autorizaţie se eliberează de către Federaţia Chinologică Internaţională, cu sediul la Bruxelles: „Oamenii trebuie să ştie că noi ne ocupăm la Hobby Constanţa de formalităţi, noi facem demersurile necesare pentru obţinerea acestei autorizaţii, totul fiind gratuit”.

Aviz sanitar 

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

După ce se obţine „autorizaţia de canisă”, este nevoie şi de autorizaţie de funcţionare emisă de Direcţia Sanitar-Veterinară Constanţa, care trebuie să respecte o serie de condiţii impuse de Uniunea Europeană, deloc puţine, printre care şi cea privind scurgerea dejecţiilor. Practic, este o procedură standard.

Cum creşte preţul de vânzare

Pentru că vorbim de o afacere, al cărei scop este, până la urmă, şi obţinerea unui profit cât mai bun, Ziadin Murat a mai spus că persoanele implicate în asemenea businnes-uri trebuie să meargă cu câinii la cât mai multe expoziţii, unde să obţină cât mai multe titluri, naţionale şi internaţionale. Totul, din cauză că aceste rezultate sunt cartea de vizită a afacerii şi modul de a demonstra că patrupedele sunt recunoscute ca având valoare, un atuu esenţial pentru vinderea produşilor: „Iar câine valoros nu înseamnă neapărat să coste scump la cumpărare, ci faptul ca părinţii să fi fost în expoziţii, să fi câştigat multe titluri naţionale şi internaţionale, acestea cresc preţul de vânzare”.

Maidanezii nu intră în ecuaţie

Când vorbim de o afacere cu câini ne gândim la câini de rasă, specializaţi pentru pază şi pentru companie. „Or, maidanezii pot fi daţi spre adopţie, dar nu se pot valorifica în bani”, a adăugat vicepreşedintele asociaţiei chinologie judeţene.

Accesarea de fonduri europene

Continuarea articolului, în cugetliber.ro, Joi, 12 iunie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply