Părinţii copiilor cu autism, disperaţi: „Avem nevoie de ajutor, nu de milă!“

0
787

Situaţia dramatică a copiilor cu autism din Constanţa se adânceşte cu fiecare an, spun părinţii, dar şi specialiştii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, care atrag atenţia asupra lipsei de implicare a statului în diagnosticarea acestei tulburări şi în recuperarea sutelor de copii afectaţi.

An de an, pe data de 2 aprilie, la Constanţa, zeci de părinţi ai copiilor care suferă de autism, mărşăluiesc pe străzile oraşului pentru a cere un drept pe care, autorităţile nu se grăbesc să îl ofere – servicii de specialitate decontate.

Alături de ei, specialişti ai DGASPC Constanţa trag un semnal de alarmă asupra numărului tot mai mare de copii care se nasc cu această tulburare. Asta s-a întâmplat şi ieri, cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autis-mului, moment care a fost marcat de aproximativ 100 de părinţi, specialişti şi voluntari din liceele constănţene, printr-un marş.

Prezentă la eveniment, şefa Centrului de zi pentru copii cu autism „Harap Alb”, din cadrul DGASPC, Stănuţa Dae a ţinut să sublinieze că statisticile sunt îngrijorătoare. „În evidenţele Direcţiei sunt peste 300 de copii, însă din semnalele părinţilor şi ale specialiştilor sunt de 10 ori mai mulţi copii nediagnosticaţi până la acest moment, care nu beneficiază de niciun fel de suport. Subliniez acest lucru pentru că cei 32 de copii care vin la centrul Direcţiei şi care beneficiază de terapie au făcut adevărate progrese. De altfel, acest marş aduce în atenţia societăţii civile problemele cu care se confruntă familiile celor care suferă de o tulburare din spectrul autist. Compensată din timp, această tulburare în dezvoltare face ca cei afectaţi de autism să ducă o viaţă aproape normală”, a declarat Sănuţa Dae.

„Nu a mai vrut-o nimeni pentru că suferă de autism“

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

La numai o lună după naştere, Sofi a fost părăsită în maternitate. Pentru că părinţii nu au vrut-o, asistenţii sociali au preluat-o şi a dus-o într-un centru maternal. La vârsta de un an, atunci când a fost introdusă în programul de adopţie şi era la un pas să intre într-o familie, a fost diagnosticată cu autism, motiv pentru care a fost respinsă pentru a doua oară. De atunci, un asistentul maternal îi poartă de grijă şi o duce la terapie. „Deşi am primit sprijin de la Centrul de zi pentru a face terapie, pe timpul verii trebuie să achit câte 1.000 de lei pe lună pentru a merge într-un centru particular. Lipsa terapiei înseamnă să ne întoarcem în acelaşi punct de unde am plecat. Eu nu voi renunţa la ea, însă aştept şi un sprijin de la stat. Avem nevoie de ajutor, nu de milă!”, a  declarat asistentul maternal. Ca Sofi sunt sute de copii constănţeni care sunt marginalizaţi şi care nu beneficiază de terapie.

„Plătim 500 de lei pe lună ca să venim la Constanţa pentru terapie. În rest, nu ne permitem să avem acasă un logoped care să ne ajute. Mai am acasă un copil şi îmi este foarte greu să mă ocup de amândoi”, ne-a mai spus mămica unui băieţel de 6 ani care suferă de autism.

„Statul trebuie să facă mai mult decât să le dea gradul de handicap“…

Citiți continuarea articolului în cugetliber.ro, Joi, 3 aprilie 2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply