Amenzi usturătoare pentru patronii care nu-şi păzesc afacerile!

0
856

„Paza bună trece primejdia rea!“ – spune înţelepciunea populară. Şi, în aceeaşi idee, toţi patronii de firme sunt obligaţi ca până la jumatatea lunii iunie, să angajeze un evaluator de risc, care să le spună cum să-şi păzească afacerile de hoţi. Afaceriştii care nu se vor conforma riscă amenzi de zeci de mii de lei. 

Nu de puţine ori, poliţiştii au atras atenţia că afaceriştii nu înţeleg că sunt obligaţi prin lege să-şi asigure paza societăţilor comerciale şi inclusiv a terenurilor pe care-şi desfăşoară activitatea. Cel mai elocvent exemplu de disensiune ivită între poliţişti şi afacerişti, pe tema asigurării securităţii şi pazei, este referitor la plajă: aproape întreaga plajă este concesionată, de ani buni, dar vară de vară, oamenii legii trebuie să le atragă atenţia concesionarilor că sunt obligaţi să asigure siguranţa turiştilor care se relaxează pe şezlongurile lor!

Termen limită: 16 iunie 2014!

Din această vară, cei care-şi desfăşoară activitatea pe plajă (alături de restul afaceriştilor!) riscă să fie sancţionaţi cu amenzi usturătoare dacă nu deţin o „analiză de risc la securitate fizică”, realizată de un evaluator de risc special acreditat în acest sens şi trecut în Re-gistrul Naţional al Evaluatorilor de Risc. Prevederea este cuprinsă în HG 301/2012, care cuprinde normele metodologice de aplicare a Legii 333/2003.

„În acest mod, nu mai este la latitudinea unui poliţist să spună dacă trebuie pază umană, câte posturi, câte camere de supraveghere”, ne-a precizat comisarul Constantin Stoian, din cadrul Serviciului Sisteme de Securitate, din Poliţia Constanţa. „Evaluatorul de risc va realiza analiza de risc la securitate fizică, un document prin care se stabileşte de ce anume este nevoie pentru ca paza unui obiectiv să acopere vulnerabilităţile în faţa infractorilor”, a adăugat poliţistul.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Astfel, legea prevede clar ce măsuri de pază trebuie luate, în funcţie de criterii precum dimensiunea sediului, bunurile deţinute, valoarea celor comercializate şi inclusiv coeficientul de criminalitate ale localităţii (calculat de poliţişti în funcţie de numărul furturilor din societăţi comerciale şi tâlhării). Concret, evaluatorul de risc va preciza dacă un butic trebuie să fie păzit cu una sau mai mult camere video de supraveghere sau dacă este neapărat nevoie de paznic, peste noapte!

Citiți articolul integral în cugetliber.ro, Marți, 02.04.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply