Bisericile ortodoxe vor să intre în Parlamentul European

0
700

Comitetul Reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe pe lângă Uniunea Europeană (CROCEU) a reuşit să atragă atenţia, anunţând că doreşte o implicare mai activă a creştinilor în cadrul alegerilor europarlamentare, programate pe 25 mai a.c.

Implicarea, potrivit CROCEU, ar trebui să fie atât de activă, încât reprezentanţii Comitetului recomandă nu doar participarea la procesul electoral, ci şi apariţia pe listele candidaţilor. Pe fondul unui secularism sau a unei laicizări forţate, cu sponsorizarea Uniunii Europene, Bisericile ortodoxe din Europa se mobilizează şi susţin că s-au ambiţionat să contribuie la perfecţionarea proiectului european.

Reprezentanţii ortodocşi doresc să sublinieze faptul că Uniunea Europeană nu este doar încă o instituţie care urmăreşte apărarea intereselor economice individuale şi colective. Mai degrabă, Uniunea Europeană este purtătoarea aspiraţiilor a sute de milioane de oameni ce trăiesc în ţările lor, dar îşi doresc să fie parte a unei familii mai mari de popoare, care lucrează împreună pentru consolidarea standardelor sociale, demnitatea vieţii şi securitatea societăţii.

Cu toţii suntem responsabili de edificarea şi dezvoltarea unor instituţii sustenabile din punct de vedere social, economic şi ecologic. Creştinii sunt încurajaţi să ia parte în mod activ la aceste alegeri, se arată în informarea de la CROCEU.

Comitetul îşi exprimă pe această cale, printre altele, dorinţa de a coopera cu oricare autoritate competentă în vederea promovării unui dialog deschis, transparent şi constant, încurajând pe fiecare să-şi asume partea sa de responsabilitate; a politicilor centrate pe o perspectivă pe termen lung bazată pe investiţii sociale; a strategiilor privind drepturile omului care să protejeze drepturile civile, politice, sociale, economice şi culturale ale tuturor cetăţenilor sau a politicilor de mediu prin care să transpară respectul pentru creaţia lui Dumnezeu şi care să ofere un fundament solid pentru o dezvoltare sustenabilă a omenirii.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Preotul constănţean Eugen Tănăsescu a salutat iniţiativa CROCEU, cât şi interesul societăţii civile pentru acest surprinzător anunţ. Tănăsescu susţine că iniţiativa este o recomandare adresată celor care doresc să se implice în cimentarea unei Europe creştine, dar şi celor care sunt deja membri ai Parlamentului European şi pentru care comunicatul Comitetului a venit ca un apel la conştiinţa lor. Câţi candidaţi sunt cei care se consideră a fi creştini? E vorba de conştiinţa fiecăruia.

Comunicatul se referă şi la acei creştini care vor să candideze în continuare, care să se implice activ în reprezentarea creştinismului la nivel european. Altfel, ce alegeri ar mai fi acelea dacă nu am avea pe cine să ne reprezinte, nu? E vorba de conştiinţa fiecăruia. Peter Costea şi Iulian Capsali sunt reprezentativi pentru, să zicem aşa, anumite culte, nu au anumite programe, am văzut numai declaraţii. Şi mie mi s-a inundat mail-ul cu comunicatele lor şi nu e vorba doar de ei doi, vorbim de apelul comunicatului CROCEU la conştiinţa creştină a celor care vor merge acolo, nu doar din România, ci din toate ţările care îşi vor trimite reprezentanţi acolo, a declarat preotul Tănăsescu, pentru Replica.

De asemenea, preotul Tănăsescu susţine că aceşti posibili actuali sau viitori membri creştini ai Parlamentului European nu vor face obiectul disputelor politice partizane, ci vor fi un fel de purtătorii mesajului creştin. Nu e vorba de implicarea în politica partizană. Cei care merg acolo vor apăra valorile creştine. Noi nu propunem ceva extraordinar, ci valorile de dragoste, întrajutorare. Ceea ce propune acum Uniunea Europeană este o egalitate aşa, pentru toată lumea, toată lumea să fie mulţumită. Păi, nu e aşa. Poate că unele valori ale cuiva nu sunt pe placul altcuiva. Este o nouă formă de neocomunism, ca să zic aşa. Ei nu au vrut, la început, să recunoască rădăcinile creştine ale Europei, a concluzionat preotul Tănăsescu.

Marius Florian VASILE, replicaonline.ro, 19.03.2014.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply