Cum îşi protejează străinii pământul

0
795

România nu este singura ţară care încearcă să îşi protejeze, prin lege, terenul de “invazia” cetăţenilor străini. De asemenea, există încă state ce fac parte din Uniunea Europeană şi care beneficiază încă de derogări de la liberalizarea pieţei funciare.

România nu este singurul stat european care încearcă, prin diverse prevederi legale, să limiteze accesul persoanelor fizice străine la achiziţionarea de teren agricol. ECONOMICA.NET vă oferă câteva exemple de astfel de prevederi restrictive, menţionând că am ales acele ţări cu preţuri mai puţin prohibitive, după cum reiese dintr-un studiu realizat de DTZ Echinox. În România, un hectar de teren agricol nu costă mai mult de 3.600 de euro.

Cazul Ungariei

În Ungaria, unde un hectar de teren agricol costă, în medie, 5.000 de euro (faţă de aproximativ 28.000 de euro în Danemarca sau 23.000 de euro în Belgia ) liberalizarea pieţei funciare ar fi trebuit să se realizeze încă din 2011, după 7 ani de la aderarea la Uniunea Europeană. Ungaria a solicitat CE o derogare de trei ani, astfel că “fenomenul” se va produce începând cu 1 mai 2014. Atunci, statul ungar va permite cetăţenilor străini (care nu sunt agricultori) să cumpere cel mult un hectar de teren arabil. În plus, cumpărătorii trebuie să aibă studii în agricultură sau silvicultură sau să demonstreze că au avut activităţi agricole în ultimii trei ani pe teritoriul maghiar sau că deţin mai mult de 25% din cooperative agricole înscrise în Ungaria.

Citeşte şi:Pot străinii să cumpere acum teren în România? Agenţia Domeniilor Statului: “Nu ne putem pronunţa”

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cehia a liberalizat piaţa funciară  din 2009

Cehia, unde preţurile medii la hectarul de teren arabil se ridică la puţin peste 5.000 de euro, a liberalizat piaţa funciară încă din 2011. Acolo cetăţenii UE pot cumpăra teren arabil fără limite.

Cum este în Polonia…

Cititi continuarea in economica.net, Joi, 23 ian.2014:

http://www.economica.net/cum-isi-protejeaza-strainii-pamantul_71607.html


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply