Primarul Mangaliei a înfiinţat Consiliul Consultativ Cetăţenesc

0
727

 

Primarul municipiului Mangalia, Cristian Radu, a semnat, recent, dispoziţia prin care, la nivelul oraşului, se constituie Consiliul Consultativ Cetăţenesc (CCC).

Această structură a fost concepută pentru creşterea gradului de transparenţă în actul administrativ şi o mai bună cunoaştere a problemelor comunităţii. Consiliul Consultativ va fi reprezentat de diverse entităţi socio-profesionale de pe teritoriul administrativ al Mangaliei, având rol consultativ în procesul de luare a deciziilor la nivelul autorităţilor publice locale deliberative.

Membrii CCC vor dezbate şi vor aviza proiectele de hotărâre care urmează a fi supuse spre adoptare în şedinţele ordinare ale Consilului Local. Activitatea CCC mai are drept scop identificarea problemelor cu care se confruntă cetăţenii oraşului şi stabilirea priorităţilor în rezolvarea acestora.

Consiliul Consultativ va fi format din cel mult 19 membri, în funcţie de necesităţile de reprezentare, stabilite de autoritatea publică locală. În componenţa acestui organism se vor regăsi reprezentanţii cultelor religioase, ai sindicatelor, patronatelor, pensionari, minorităţi, asociaţii de proprietari şi diverse alte categorii socio-profesionale. Şedinţa de constituire este condusă de un reprezentant al autorităţii executive a administraţiei publice locale, care va prezenta prevederile regulamentului şi modul de funcţionare a CCC.

Raporturile dintre Consiliul Consultativ şi autorităţile publice locale se stabilesc, în condiţiile Regulamentului de organizare, direct, dar şi prin intermediul Centrului de Informare Cetăţeni din cadrul Primăriei Mangalia. În cadrul CCC, hotărârile se iau prin vot deschis, în prezenţa majorităţii membrilor. Ei pot semnala probleme şi propuneri pentru rezolvarea acestora, din oficiu sau în baza unei tematici. Consiliul Consultativ Cetăţenesc a fost creat ca o structură de interes local fără personalitate juridică, ai căror membrii vor participa voluntar la dezbaterile privind problemele comunităţii.

Publicitate https://www.mangalianews.ro/

Cine poate fi membru al Consiliului Consultativ

Conform dispoziţiei de înfiinţate, poate fi membru al CCC orice cetăţean ce are capacitate de exerciţiu deplină (a împlinit vârsta de 18 ani şi nu a fost pus sub interdicţie prin hotărâre judecătorească), nu a săvârşit fapte penale, nu face parte din nici un partid politic, are domiciliul sau reşedinţa în Mangalia ori care îşi desfăşoară activitatea în municipiul Mangalia.

Validarea membrilor se face în cadrul şedinţei de constituire avându-se în vedere activitatea, profesia, aptitudinile, calităţile personale şi reprezentativitatea solicitanţilor.

Membrii CCC sunt desemnaţi de către entitatea socio-profesională pe care o reprezintă pentru o perioadă de un an şi vor fi în mod obligatoriu validaţi de către primar. Mandatul acestora nu poate fi schimbat în primele 6 luni de la validare. Mandatul poate fi prelungit sau retras doar de emitent. CCC este condus de un Birou alcătuit din preşedinte, vicepreşedinte şi secretar. Aceştia se aleg din rândul membrilor cu votul majorităţii celor prezenţi şi vor avea un mandat de 3 luni.

Consilierii municipali participă la şedinţele CCC având obligaţia să aducă în discuţia publică din cadrul şedinţelor ordinare ale Consiliului Local cele mai importante probleme de interes cetăţenesc sesizate pe raza municipiului.

CCC are dreptul să participe la şedinţele de consiliu local, precum şi să dezbată proiectele de hotărâri aflate pe ordinea de zi. În urma dezbaterilor, membrii CCC vor acorda un aviz consultativ proiectelor de hotărâre, astfel încât orice document intrat în şedinţa Consiliului Local să aibă în prealabil avizul consultativ al reprezentanţilor comunităţii.

Joi, 23 Ianuarie 2014, Cosmin ZAPOROJAN, Cuget Liber.


piese-auto-mangalia.ro

lensa.ro


Leave a Reply