CONDIŢII
Locuitorii muncipiului Mangalia nu vor mai trebui să sufere de frig, aşa cum s-a întâmplat în anii anteriori. Asta pentru că, începând de vineri, toate cele 14 centrale termice au fost racordate la reţeaua de gaz care străbate sudul judeţului şi alimentează oraşul şi staţiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun şi Olimp.
Acest lucru înseamnă, potrivit autorităţilor, consturi mai mici pentru producerea agentului termic, dar şi faptul că nu vor mai fi probleme ca-n anii anteriori cu procurarea combustibilului. “Asta dacă nu taie ruşii gazul”, a glumit, vineri, primarul Cristian Radu.
Cu această ocazie, edilul a declarat că, după 1 ianuarie, vor fi făcute demersurile pentru reducerea preţului de producţie şi de facturare pentru populaţie a gigacaloriei. Cu această ocazie, directorul Gold Term Mangalia, societate care se ocupă cu furnizarea agentului termic şi a apei calde, Dan Georgescu, a spus că introducerea gazelor înseamnă o economisire a banului public privind încălzirea locuinţelor la iarnă.
„În prezent, costul de producţie a gigacaloriei este de 540 de lei, din care populaţia plăteşte doar 295 de lei, diferenţa fiind subvenţionată de la bugetul local. Odată cu introducerea gazelor, preţul de producţie va scădea până la 380 de lei, ceea ce înseamnă că Primăria va „scoate mai puţini bani de buzunar” pentru subvenţie”, a spus Georgescu.
El a adăugat că facturile pe care populaţia le va plăti pentru furnizarea apei calde şi a agentului termic vor scădea cu cel puţin 30%. De asemenea, Georgescu a mai spus că, în perioada imediat următoare, Primăria va face o investiţie pentru branşarea la reţeaua de gaz a şcolilor şi spitalului municipal.
RACORDARE
În altă ordine de idei, directorul general al Megaconstruct, operatorul reţelei de distribuţie a gazelor în Mangalia, Cătălin Ivan, a afirmat că în Mangalia sunt 11.204 de apartamente, 3.500 de case şi 1.500 de sedii de societăţi economice, iar racordarea tuturor obiectivelor s-ar finaliza în maximum şapte ani.
“Până acum avem 200 de solicitări din partea populaţiei pentru a racorda gospodăriile la reţeaua de gaz, iar în 2014 ne propunem să racordăm alte 1.000 de locuinţe”, a afirmat Ivan.
În ceea ce priveşte locuinţele individuale, Ivan a spus că preţul de racordare a gospodăriilor este reglementat printr-o Hotărâre de Guvern, ridicându-se la 1.500 de lei pentru un apartament de bloc şi la 1.800 de lei pentru o casă. “Instalaţiile de utilizare se pot realiza, la liber, de orice firmă autorizată“, a spus Ivan.
DEZVOLTARE
Despre importanţa introducerii reţelei de gaze în Mangalia a vorbit şi vicepreşedintele Senatului, Nicolae Moga, care a fost prezent, vineri, la Mangalia. El s-a declarat mulţumit de proiect şi a afirmat că „niciun efort nu este prea mare atunci când dorim să facem lucruri bune pentru semenii noştri”.
„Mangalia a făcut un pas uriaş în ultimul an, întrucât în iarna 2011 – 2012 oraşul nu avea căldură, iar într-un timp aşa de scurt s-au reuşit soluţionarea problemei şi alimentarea centralelor termice cu gaze naturale. În plus, gazul înseamnă şi un boom pentru turism. Putem dezvolta şi mai mult turismul balnear, care poate funcţiona la costuri competitive şi în timpul iernii”, a spus Moga.
Tatian IORGA, telegrafonline.ro, 7 dec.2013.